Állatorvos
A Lyme-kór
Amiről nem lehet eleget beszélni
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
MTI  |  2009. december 04.

A Lyme-kór

Nagyon enyhe az idő, annak ellenére, hogy nyakunkon a tél. Nappal akár 10-15 fok is előfordult az utóbbi napokban-hetekben, ami ilyenkor elég szokatlan. Szinte majdnem tavasz van, félő, hogy feléled a természet. Ez az időjárás minket is megzavar, és sajnos nem tűntek el a rettegett kullancsok sem.


Sokan hitetlenkedve néznek az állatorvosokra, akik folyamatosan figyelmeztetik a kutyatulajdonosokat a veszélyre. Megszoktuk, hogy novembertől már nem kell tartani tőlük, egészen márciusig. Akkor elég feltenni egy jó minőségű kombinált kullancs- és bolhanyakörvet, amely hét hónapig véd, és gyakorlatilag az egész szezont kihúzzuk vele. Nem így most. A szokatlanul enyhe idő előcsalogatta a kullancsokat.

A kullancs által terjesztett egyik legfontosabb megbetegedés a Lyme-kór. A betegséget a Borrelia burgdorferi nevű kórokozó váltja ki. A betegség, amelyet a nyolcvanas években írtak le, világszerte előfordul. Iránta fogékonyak az emberek, a vadon élő és a háziállatok egyaránt. A fertőzöttséget kimutatták lóban, szarvasmarhában, juhban és húsevőkben is. 1998 óta humán vonalon bejelentési kötelezettség alá tartozik.

A kórokozó terjesztője a kullancs (Ixodes ricinus). A vérszívó, pókszabású állat mindhárom fejlődési alakjában képes fertőződni. A kórokozó a kullancs gyomor- és bélcsatornájában szaporodik, onnan jut el az állat valamennyi szervébe. A kórokozó a kullancs bélsarával, sőt vérszívás közben is ürülhet. A bélsárban lévő kórokozó a bőrön keresztül is fertőzhet. A bejutás környékén helyileg elszaporodik, behatol a nyirokrendszerbe, onnan a vérbe, majd a különböző szervekbe, ízületekbe, szívbe és központi idegrendszerbe.

A kórokozó hatására a szervezetben ellenanyagok keletkeznek, amelynek hatására a Borrelia burgdorferi eltűnik a vérből, és olyan szervekben keres "menedéket", ahol nem érik el az ellenanyagok (lép). Az ellenanyagok perzisztálnak (helyben maradnak), belőlük úgynevezett immunkomplexek keletkeznek, amelyek lerakódhatnak a szemben, az ízületekben és a vesében.
    
Tünetek
    
A betegség lappangási ideje 1-4 hét (de akár több hónap is lehet), gyakori a tünetmentes fertőzés. Emberben magas láz, körkörösen tovaterjedő, úgynevezett vándorló bőrpír, izomfájdalom, idült esetekben idegrendszeri bénulás, ízületgyulladás alakul ki. Kutyában bőrpír, ízületgyulladás és nyirokcsomó-duzzanat figyelhető meg. Olykor előfordulhat szívizomgyulladás - ízületgyulladás kíséretében vagy anélkül. Jellegzetes tünet a magas, visszatérő, gyulladáscsökkentő gyógyszerekre nem reagáló, 40 fok feletti láz és a lépmegnagyobbodás. Nincs adat, hogy a betegség állatról emberre terjedne, de a fertőzést teljes határozottsággal kizárni nem lehet.

Klinikai tüneteiben sántaság jelentkezik, amely nem korlátozódik csupán egy lábra, esetenként valamennyire, illetve felváltva hol az egyikre, hol a másikra is kiterjedhet. A tünetek csak rövid ideig tartanak, de a jelenség visszatérhet, ismétlődhet.

A kórokozó kimutatása nehéz, mivel keresztreakciót mutathat más baktériumokkal, tehát a szeropozitivitás még nem elegendő a biztos diagnózishoz. Másrészt a kutyák nagy része tünetmentesen át is vészelheti a borreliák okozta fertőzést.

Emberben a betegség második stádiumában figyelhetők meg idegrendszeri tünetek, a kutyában viszont általános idegrendszeri tüneteket idézhet elő (apathia) a fertőzés.

Megelőzésként mindenekelőtt a kullancsok távoltartása (nyakörvek, spot on készítmények) jöhet szóba. Helytelen a kullancsokat a légzőnyílások paraffinos eltömésével megfojtani, mert a fulladozó parazita fertőző anyagait a gazdaállatba fecskendezi. A Lyme-kór ellen (csak megelőzésre!) létezik inaktivált vakcina, amely egyéves védelmet biztosít.

A megelőzést már most elkezdhetjük, a vakcinát kérjük állatorvosunktól. A még nem oltott kutyákat az első évben 2-3 hét eltéréssel összesen kétszer, majd az ezt követő években már évente csak egyszer szükséges beoltani.

A betegséget vérvétellel és laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni, a gyógykezelés hosszadalmas antibiotikumos kezeléssel lehetséges.

Sütő András, az MTI szakértőjenyitókép: x

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)