Kutyák küllembírálata
Sikeres kutyák, sikeres kiállítók
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Tóth Zsigmond  |  2009. június 22.

Sikeres kutyák, sikeres kiállítók

Thurzó Balázs kutyás berkekben mint köztiszteletben álló leonbergi tenyésztő ismert: New Wind nevű kennelének minden példánya Európa-, illetve világgyőztes. 2008-ban saját tenyésztésű, huszonkét hónapos kutyája nyerte el az Európa győztes címet. Emellett handlerként is segíti a gazdákat, s ebben is kimagasló eredményt ért el, hiszen az elmúlt évben az általa felvezetett egyedek közül nyolc Best in show-t nyert.


- Hogy valaki benevezi-e kutyáját valamely megmérettetésre, az ma már leginkább a pénztárcájának függvénye. A legtöbb megmérettetésen első és második, de előfordul, hogy harmadik nevezési határidő is létezik, s nyilván annak, aki tovább halogatja a döntést, többet kell fizetnie. Természetesen az lenne a logikus, hogy minél előbb elhatározzuk, hogy benevezünk-e, de a valóságban ez a kutyánk kondíciójától függ, s csak akkor érdemes kifizetni az árat, ha valóban a legjobb formáját tudja mutatni. Ez legtöbbször a szőrzet és az izomzat függvénye. A rövid szőrűeknél inkább az izomzat számít, míg a hosszú szőrűeknél abban az esetben, ha a kutya még nem fejezte be a vedlést, bármilyen jó anatómiájú is, nincs esélye fényes sikerre. A kiállításra nevezés másik alapvető feltétele, hogy az állat megfelelő ring-dresszúrában részesüljön.

kiállítási1.jpg

Vigyázat: szépségverseny!

- A nevezési díjon lehet takarékoskodni valamelyest úgy, hogy az ebtulajdonos belép az adott ország kutyás szervezeteinek egyikébe, aminek alapján több helyen kedvezményt adnak a részvételi díjból, ám az így adódó előnyök is elenyészőek a kiállítás összes költségéhez képest. Az utazásra és az ott-tartózkodásra fordított összeg olykor nagyságrendileg magasabb. Amikor a kiállításra a felszerelést összekészítjük, a fajtának és a szőrzetnek megfelelő kozmetikumokkal, illetve a fajtaleírás és a kiállítási szabályzat által kívánt és megengedett alak kialakításához szükséges szerszámokkal kell rendelkeznünk. Adjunk az esztétikára! A kiállító igényessége sokat elárul tenyésztési munkájáról is. Ne felejtsük, hogy a megmérettetés szépségverseny is, így a pórázra, nyakörvre is kellő figyelmet fordítsunk, s mi magunk is jó ruhába öltözzünk. A bíró, különösen a hosszúszőrű kutyákat, alaposan megtapogatja, tehát irányában való tiszteletlenséget is jelent, ha elhanyagolt, szennyezett szőrzetű állattal jelenünk meg. 

0409_1.jpg

Szállítani ketrecben vagy szállítóládában érdemes, hiszen ilyenkor a legkisebb a sérülés- és balesetveszély. Amikor a megfelelő szállítóeszközt megvásároljuk, tanácsos a jobb minőségűt, drágábbat választani, mivel ezek általában megfelelnek a nemzetközi légi forgalom előírásainak is. Ma már több légitársaság a kutya méretétől és súlyától függetlenül egységáron szállítja Európán belül az állatokat, így olcsóbban juthatnak el rendeltetési helyükre, tehát érdemes a légi fuvarban is gondolkodni, és válogatni a társaságok között. Kontinensünk több országában - a helyi KRESZ szabályozása értelmében - ma már kizárólag ketrecben vagy szállítóládában lehet személygépkocsiban kutyát szállítani. Az eb számára fontos, hogy bevihessük a kiállítás területére az ilyen szállítóalkalmatosságot, amelyben biztonságban érezheti magát, pihenhet is benne. Az így elhelyezett állatok között könnyű a közlekedés, nem úgy, mint a pórázon lévőknél, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor - szerencsétlen esetben - a kutyák össze is verekedhetnek. Az állatútlevél az Európai Unió országaiba és az Amerikai Egyesült Államokba általában problémamentes belépést jelent. Ez alól Anglia és Svédország a kivétel, ahova az állatokat csak úgy engedik be, ha bizonyítható, hogy vérvizsgálaton átestek, s mentesek a veszettségtől. Nem árt azonban a külföldi utazás előtt a hatósági állatorvosnál, illetve az adott ország nagykövetségén érdeklődni, hogy milyen igazolások szükségesek a be- és a kiutazáshoz.

Etikett a ringben

- Ha otthonunktól a kiállítás helyszínéig legalább tizenkét órás az út, legalább huszonnégy órával korábban érkezzünk meg, hogy ilyenkor ne csak nekünk, hanem kutyánknak is elegendő ideje legyen a pihenésre, ezzel frissebben, egyben esélyesebben is szerepelhessünk a következő napon. Az állat takarmányozásán ilyenkor se változtassunk: ugyanazt kapja, amit otthon. Mielőtt a ringbe kerülne, sétáltassuk meg, hogy végezze el a dolgát, így sok kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat és kiállítótársainkat egyaránt. Mielőtt a bírói körbe belépnénk, nemcsak rajta, hanem magunkon is végezzük el az utolsó simításokat. Ne csak a kutyát, hanem magunkat is kritikus szemmel nézzük! Megjegyzendő, hogy Nyugat-Európában ma már csak ritkán viszik a tulajdonosok a ringbe kutyáikat: ezt handlerekre bízzák, akiknek ez a foglalkozása, tehát tudják, hogyan viselkedjenek - nemcsak a rájuk bízott állattal, hanem a ringben lévő társaikkal is. Így nem kell félni, hogy egy óvatlan pillanatban az ebek egymásnak esnek. Az Amerikai Egyesült Államokban ezért kizárólag handlerek vezetésével léphetnek be az állatok a bírói körbe. Magyarországon még gyakran előfordul, hogy a kiállításon kérik meg a handlereket, vezessék be az állatot, de egyre szaporodik azoknak a tábora, akik a megmérettetés előtt egy-két nappal otthonukba hívják a handlert, az megismerkedik az ebekkel, illetve azok megismerik őt. Egyre általánosabb, hogy a handlert nem egy alkalomra választják, hanem az évek során mindig ővele jelenik meg a kutya. A nemzetközi kutyakiállításokra gyakran rányomja bélyegét a helyi kultúra, ami leginkább a bíróval való kontaktuson mérhető. Még olyan is előfordul, hogy bekiabálnak, jó vagy rossz szavakkal illetik. A ringben egyébként csak annyit szabad beszélni, hogy a bíró kérdéseire kielégítő választ adhassunk, s azt kell tennünk, amit kér. A legnagyobb illetlenségek közé tartozik, ha valaki elfelejti kikapcsolni a mobiltelefonját, a ringben felveszi, és hosszasan telefonál. Nyugat-Európában a megmérettetés után szinte mindenki gratulál a másiknak, míg hazánkban ezt sokan bizalmaskodásnak tekintik. Ha a kutya nem lett fajtagyőztes, akkor irány haza, ha viszont megnyerte a címet, akkor meg kell várni a "best in show"-t, ahol újabb bírói körök következnek. Hazaérkezve a kiállításról, használjuk a megfelelő szőrkondicionálót, s ezzel lényegében elkezdjük a következő megmérettetésre való felkészítést is. Ha azt akarjuk, hogy ebünk kitűnő formában maradjon, nagy áldozatot kell hoznunk, de a győzelemért a gazdának is meg kell küzdenie. Mi a kiállítási siker alapja? Leljük föl a megfelelő külső és belső tulajdonságokkal rendelkező állatokat, azokat megfelelően tartsuk, rendszeresen mozgassuk, s gondoskodjunk a megfelelő szőrkondícióról.

A nyitó képen Thurzó Balázs győztes kutyájával. A többi kép 2009 október 3.-án a komáromi CACIB kiállításon készültnyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)