Pszichológus
Ayurveda kutyáknak
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Stefan Siman  |  2009. június 12.

Ayurveda kutyáknak

A hatékony és természetes gyógymódok iránti érdeklődés fokozatosan és megállíthatatlanul növekszik a felelős kutyatartók táborán belül. A humán természetgyógyászati, alternatív gyógymódok és terápiás eljárások lassan a társállattartók bizalmát is elnyerik.


Ezen a területen kevesebb a reklám, inkább az eredmények és az ősidőkig visszanyúló tradíciók igazolják egy-egy módszernek az egyetemes állatgyógyászattal párhuzamos vagy azt kiegészítő létjogosultságát.


Az elmúlt száz évben az állatgyógyászat óriási haladást ért el a technikai lehetőségek kihasználásával. Ennek köszönhetően jelenleg a házi- és társállatok részére szükség esetén, a legmodernebb technikai felszerelésekkel, a lehető legoptimálisabb kezelési és gyógyítási lehetőségek is biztosíthatóak. Mindezek mellett azonban az is tudományosan bizonyított tény, hogy az ember már évezredekkel korábban sikeres próbálkozásokat tett haszonvagy társállatainak egészségmegőrzése, gyógyítása érdekében. Az erre vonatkozó ázsiai, indiai régészeti leletek kora megközelítőleg arra az időszakra tehető, amikor India területén kialakult az ayurveda szellemisége és gyakorlata. Ez a humán gyógyászatban elért nagyszerű eredményeiről világszerte ismert és elismert ősi gyógyászati rendszer napjainkban a társállatok egészségmegőrzése és gyógykezelése területén is egyre ismertebbé és elterjedtebbé válik.

Mi az Ayurveda?

Az ayurveda az egész világon a legidősebb és legismertebb élet- és egészségügyi tanítás, amely az ősi indiai kultúrából ered. Ez a tudásanyag évezredekig javarészt szájhagyomány útján terjedt, majd szanszkrit nyelven kezdték el a korabeli tudást rögzíteni. A legrégebbi ayurveda-leírást, amelyet az "orvostudomány anyja" néven emlegetnek, kb. 5000 évesre becsülik a tudósok. A legidősebb, a feljegyzésekben névvel szereplő, történetileg számottevő indiai orvos Charaka volt, aki i.e. 1000 évvel élt. Ma is az egyik fontos oszlopa az ayurveda-gyógyítás filozófiájának és gyakorlatának az általa összeállított Charakra-Samhita gyűjtemény, mely magában foglalja a betegségek, a diagnosztizálások és a klinikai leírások mellett a betegek személyiségének leírásait is. A különféle megbetegedések fizikai és pszichikai okait szintén rögzítette az írásaiban. Ezek mellett 500 gyógynövény részletes leírását is elkészítette. A másik fontos szakirodalma az ayurvedának a Sushruta-Samhita, amely kb. 200 évvel később íródott. A Sushruta nevű orvos művében főleg sebészeti eseteket taglal nagy részletességgel. Az általa végzett operációk során olyan, gyógynövényekből nyert fertőtlenítő és érzéstelenítőket használt, amelyeket a mai napig használ az ayurvedagyógyászat. A harmadik lényeges írott anyag az i.sz. kb. 700 évvel élő, Vagbhatas nevű orvostól származik, aki megpróbálta a korabeli kínai és tibeti gyógyászati elméletet és gyakorlatot az ayurveda tapasztalataival kombinálni. Maga az ayurvada elnevezés összetett szó, amelynek első része, az "ayus" azt jelenti, hogy "élet", a "veda" pedig a különféle indiai nyelvekben annyit tesz, mint "tudás, tudomány". Tehát maga a kifejezés a hosszú és kiegyensúlyozott élet tudományát jelenti, amelynek középpontjában az egészséges életvitel és a természetes anyagok használata áll. Ezzel ugyanis az indiai életfilozófia szerint elérhető, hogy a környezeti hatások figyelembevétele mellett harmonikus egység alakuljon ki a test, a lélek és a szellem között. Ezt a felismerést manapság egyre több európai ember is igyekszik a gyakorlatban megvalósítani, és mivel közöttük szép számmal vannak kutyabarátok, a lehetőségeikhez képest megpróbálják ezt megvalósítani a kedvencük életkörülményeit, táplálkozását, betegségmegelőzését, valamint esetleges gyógykezelését illetően is.

A hármas alapelv

Az ayurveda tanítása szerint a természetes életet három alapvető energiaelv - ún. dosha - vezérli: 
- vatha: a mozgás,
- pitta: a tűz,
- kapha: a szerkezet.

Ez a három dosha az emberhez hasonlóan az állatra is hatással van, befolyásolja a testének és a szervezetének a működését. Amennyiben a három dosha egyensúlya felborul, akkor valamilyen testi vagy lelki probléma, betegség, kellemetlen érzés mutatkozik a kutyánál. Ennek megfelelően az ősi módszer legfőbb célja ennek az egyensúlynak a minél hosszabb ideig történő megtartása, vagy a valamilyen oknál fogva kibillent állapotnak a helyrehozása. Egy-egy beteges tünet esetén, a más, hasonló alternatív gyógymódokhoz hasonlóan, ez esetben is a teljes, egész állat kerül a megfigyelés középpontjába. Ilyenkor az állatgyógyász nem a felszínes tünet kezelésére törekszik, hanem igyekszik a gazdi elmondása és a kutya mozgásának, testbeszéd jeleinek, érzékszervi és szervezeti működésének megfigyelése alapján képet alkotni a test, lélek és szellem együtteséről. További fontos információkat lehet kapni a kutya szemének, ajkának, karmainak és nyelvének állapotából, valamint a pulzusának és vizelet összetételének ismeretéből. Sok esetben a technikai lehetőségek által biztosított diagnózis mellett használni kell az egyéni érzés- és energetikai jelzéseket is. Különösen kiemelt jelentőséget tulajdonít az ayurveda az időjárás, az évszakok és a napi életritmus adottságainak, valamint a táplálkozásnak és az ezzel szoros összefüggésben lévő anyagcsere-folyamatoknak. Ez utóbbi vonatkozásban a szervezet negatív egészségügyi változásának jelentős részét az állat szervezetében fölgyülemlő különféle méreganyagoknak tulajdonítja, amelyek sajnálatos módon manapság a kutyatápok jóvoltából sok esetben nem kis mértékben kerülnek be a kutya szervezetébe. A gyógyítást nyolc ágazatra fölosztva végzik (belgyógyászat, sebészet, fülorr-gégészet, szülészet, toxikológia, pszichiátria, szaporodástan, tisztító gyógymódok). Ennek során figyelembe kell venni az állatot körülvevő öt természeti alapelemnek (föld, víz, tűz, levegő, űr) és ezek kombinációinak az állathoz való viszonyulását.

A terápia és kezelés lehetőségei

Ez a fajta gyógyító rendszer Magyarországon már 1879 óta ismert; ekkor jelent meg róla az első írás a Magyar Gyógyszerkönyvben. 1997-től a 40/1997 (III. 5.) sz. és a 11/1997 (V. 28) sz. NM rendeletek értelmében az ayurveda hivatalos gyógyászati elismertséget kapott. A '90-es évek elejétől működik egy ayurvedikus termékeket forgalmazó cég, és humán gyógyászati vonalon létezik a Magyar Ayurveda Orvosok Tudományos Egyesülete. 2000-ben az első magyar orvos tanulmányokat folytathatott a Banaras Hindu Egyetem Ayurveda Fakultásán, és aláírásra került a Magyar-Indiai Egészségügyi Megállapodás, amelynek egyik pontja az ayurveda magyarországi oktatását és elterjesztését igyekszik szabályozni. 2003-ban pedig elkészült az első, témához kapcsolódó diplomamunka a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Karán. A MÁOK Alternatív Állatorvos Tagozatának becslése szerint jelenleg 15-20 állatgyógyász használja eredményesen a módszert és a rendelkezésre álló szereket. A terápia vagy gyógykezelés során a felhasznált gyógyanyagok kiválasztásánál az ősi indiai feljegyzésekben meglévő, kb. 7500 különféle gyógynövényfaj leírására, valamint az ősi receptúrákra hagyatkoznak a szakemberek. Az ayurvedikus állatgyógyászati készítmények, hasonlóan az emberi használatra készültekhez, kizárólagosan gyógynövényekből és ásványokból, minden esetben szintetikus adalékanyagoktól mentesen készülnek. A felhasználandó növények begyűjtéséhez a leírások részletes és pontos meghatározásokat adnak arra vonatkozólag, hogy pontosan melyik területről, melyik évszakban, napszakban, és a növény melyik részét kell begyűjteni ahhoz, hogy optimális hatás legyen elérhető vele a kezelés során. Nem kevés olyan gyógyszerleírás létezik, amely közel 200 különféle növény nagyon pontos arányú keverését adja meg. A receptúrák külön kitérnek azokra az esetekre, amikor egy-egy gyógynövénynek többféle hatása is lehetséges. Azt, hogy melyik gyógyhatás érvényesüljön, egy másik gyógynövény megfelelő arányú hozzákeverésével érik el. A mai Európában talán kevesen tudják, hogy a nyugati gyógyszertudomány szimbolikus értékű Aszpirinjának a hatóanyaga például a fűzfakéregből ered, és előállítási leírása az ősi Ayurveda-gyógyászok munkáiban is megtalálható.

Törzskönyvezett készítmények

1998 óta a hazai kutyatartók és állatgyógyászok számára is rendelkezésre állnak bizonyos szerek és készítmények, amelyek mindegyike OMMI vagy FVM-engedéllyel, illetve törzskönyvi számmal rendelkezik, és ezáltal összhangban van a jelenleg érvényben lévő hazai és EU-szabályozással. Elsősorban olyan eredeti, indiai gyártmányú,gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények vannak forgalomban, amelyek a kutyák immunrendszerének erősítésére, a májműködés javítására, visszamaradt placenta eltávolítására, külsőleg és belsőleg ható szőr- és bőrápolásra, csontozat erősítésére, valamint a sebgyógyulás elősegítésére használatosak. Ezen termékek tudományos hátterének ellenőrzését a Dabur Research Foundation (DRF), a világ legnagyobb ayurvedakutatóintézete végzi.nyitókép: x

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)