Tenyésztésről általában
Kölyökkutya-teszt II.
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Stefan Siman  |  2009. május 11.

Az alkalmassági, viselkedési karaktertesztek a kynológiában azt hivatottak elősegíteni, hogy a tenyész-, szolgálati, sport-, munka- és vadászkutyák szelekciója minél hatékonyabban szolgálja az adott célkitűzéseket. Az erre irányuló próbálkozások régmúlt időkre tekintenek vissza.


Fontosak a körülmények

- Az első teszt óta eltelt két év, a második teszten átesett kutyusok is lassan egy évesek lesznek. Tapasztalataid szerint milyen biztonsággal használható a Volhard-teszt?

- A két alomban 21 kutyát teszteltünk; az egyik éppen itt rendetlenkedik az asztal alatt, őt továbbra is figyelemmel tudom kísérni. A tőlünk elkerülő kutyák tulajdonosai közül csupán néhánnyal szakadt meg a kapcsolat. A többiekkel találkozunk a kiállításokon, rendszeresen e-mailezünk vagy alkalmanként kutyát sétáltatunk, összejárunk, tehát viszonylag jól nyomon követem a történéseket. Azt kell mondjam, hogy 90-95%-ban olyan kutyákká váltak a kölykök, mint amilyet a teszt 49 napos korukban megállapított. Azt hozzá kell tenni azonban, hogy a teszt normális kutyaéletet feltételez, a fajnak megfelelő tartási körülményeket, harmonikus ember/kutya-kapcsolatot, hierarchikus falkastruktúrát. Volhardék az USA-ban nem tudnak tudományosan azzal számolni, hogy egyesek ketrecben tartják vagy láncra kötik a kutyát, esetleg 12 órára bezárják a panellakásba, vagy az udvar hátsó részébe kerítik el, mert képtelenek nevelni, ezért felugrál és/vagy megszökik. Annál az egy-két kivételnél, ahol a teszteredmény nem fedi a későbbi valóságot, magam is látom a nevelési, szoktatási hiányosságokat, amelyekre természetesen a kutya valamilyen módon reagált. A 21 kutya átlageredménye körülbelül 3 PAT-pont. A felnőtt kutyák között nincs túlzottan domináns vagy agresszív, és nincs közöttük bátortalan vagy félős. Ahogy később egy kicsit a gazdikat is jobban megismertem, a széplelkű gazdikhoz széplelkű kutyák kerültek - és ez rendben is van így. Mindenki boldog és elégedett: a kutya, a gazdi, és én is.

 

- PAT vagy nem PAT, hogyan tovább?

- Engem teljes mértékben meggyőzött a dolog, nagyon sokat tanultam rajta keresztül, tehát folytatom és csinálom tovább. Meggyőződésem, hogy egyre többen fogják követni a példát, valamikor kialakulhat egy nagyobb adatbázis, és a különböző kutyafajták tenyésztői között talán hidat is teremthet. A teszt egyik nagy előnye ugyanis, hogy egyáltalán nem fajtaspecifkus. Az eredmény bármely fajtájú kutyára igaz kell, hogy legyen. Ezért is nagyon örülnék neki, ha minél több felelős fajtatenyésztő bevezetné. Ekkor még látványosabb és meggyőzőbb lehet majd az eredmény. Valószínűleg el fog jönni az idő, amikor egy tenyésztőnél kölyökkutya iránt érdeklődő nem csak azt jelzi majd, hogy milyen színű és ivarú kutya kellene neki, hanem azt is, hogy kb. mennyi legyen a kutyus PAT-pontértéke.

 

VOLHARD - KÖLYÖK KUTYA TESZT

PAT (Puppy Aptitude Testing)

1.     TÁRSAS LÉT IGÉNYE
Méri a kölyök kutya falkaösztönét, önbizalmát és a szociális bizalmát az emberek irányába

2.     KÖVETÉS
Méri a kölyök kutya falkaösztönét valamint hajlandóságát az ember követésére.

3.     ÖNURALOM
Méri a kölyök kutya dominanciáját, engedelmességi hajlamát. Kimutatja, hogy mennyire kezelhető problémás, bonyolult helyzetekben.

4.     DOMINANCIA
Méri a kölyök kutya dominanciára való .hajlamát és a falkaösztönét

5.     FÖLEMELÉS
Méri a kölyök kutya dominanciára való hajlamát olyan helyzetben amikor az nincs irányító pozícióban. Kimutatja a küzdelemre vagy megfutamodásra való hajlamot.

6.     APPORTKÉSZSÉG
Fokmérője a kölyök kutya együttműködési készségének. Kimutatja a zsákmányszerző ösztönt és az oktatásra, képzésre való hajlamot.

7.     TESTKONTAKTUS ÉRZÉKENYSÉG
Fokmérője a kölyök kutya érintés iránti érzékenységének.

8.     HALLÁS ÉRZÉKENYSÉG
Fokmérője a kölyök kutya hangok iránti érzékenységének.

9.     LÁTÁS ÉRZÉKENYSÉG
Fokmérője a kölyök kutyának a mozgó objektek iránti érzékenységének.

10.   ISMERETLEN TÁRGYAK IRÁNTI ÉRZÉKENYSÉG
Méri a kölyök kutyának az ismeretlen tárgyak iránti reakcióit és érzékenységét.

 

KIÉRTÉKELÉS

Mind a 10 feladat 6-6 lehetséges reakciót feltételez a kutyától, amelyek 1-6-ig pontozhatók. A elért pontok átlagértéke adja az adott kölyök kutya PAT pontszám értékét.

 

A PAT pontszámhoz az alábbi karakter leírások tartoznak:

1-es A teszt viselkedésre vonatkozó részeiben következetesen 1-es eredmény azt mutatja, hogy a kölyök kutya rendkívül domináns, agresszív amelyik könnyen provokálható harapásra. Domináns jellege készteti az emberi vezetés elutasítására ezért csak nagyon tapasztalt kiképző kezébe való. Az 1 -es eredményű kölyök kutya a többségnek nem jó választás, de a legjobb típus munkakutyának, őrző-védő vagy rendőrkutyának. 2-es Domináns és magabiztos kölyök kutya. Provokálható a harapásra, de mégis készségesen elfogadja az emberi vezetést amelynek határozottnak, következetesnek és érthetőnek kell lennie. Nem alkalmas a bizonytalan, határozatlan embereknek. Jó kezekben, adott a lehetőség, hogy kiváló munkakutya vagy kiállítási kutya és igazi családtag váljon belőle. Csak azoknak ajánlott akik tudják, hogy mit és miért tesznek. 3-as Ez a kölyök kutya nyitott, barátságos és jól alkalmazkodik az olyan helyzetekhez amelyekben általános kiképzési feladatokat és gyakorlatokat kell teljesítenie. Rugalmas természete által könnyen alkalmazkodik a környezetváltozáshoz és ez a tulajdonság kifogástalanul kezelhetővé teszi. Ez a típus nem ajánlott olyan családnak ahol gyermekek vannak, vagy olyan idős házaspárnak akik nem szeretnek kimozdulni otthonról. 4-es A 4-es eredménnyel rendelkező kölyök kutya könnyedén irányítható, alkalmazkodó típus, amelyik engedelmes természete következtében folyamatosan figyeli gazdájának irányítását. Ezt a kölyök kutyát könnyű tanítani, megbízható a gyerekekkel szemben, kitűnően alkalmas családi kutyának, mert a modora szelíd és szeretetteljes. 5-ös Ez a kölyök kutya rendkívüli módon alázatos és híján van a magabiztosságnak. Szoros kötelék fűzi gazdájához és folyamatosan igényli annak társaságát, és biztatását. Ha nem megfelelően kezelik, akkor ez a kölyök később félős, bátortalan lesz. Ezért, szervezett, rendezett életet élő gazdára van szüksége aki türelmes és nem túlzottan követelőző/igényes. 6-os A 6-os eredményt elért kölyök kutya önálló, és nem érdeklődik az emberek iránt. Idővel olyan kutyává éri, amelyik nem mutatja ki szeretetét és csak csekély mértékben van szüksége az emberi társaságra. Ritkán érhető el nála a jól szocializált kutya iránti elvárás teljesítése.

 

EREDMÉNY

A teszt kiértékelésének eredménye képet ad a kutyának a dominanciára, félelemre, engedelmességre való hajlamáról, terhelhetőségéről és munkaképességéről. Ezen kívül egy általános képet ad a kölyök kutya intelligenciájáról, személyiségéről és arról, hogy mennyire hajlandó együtt dolgozni a későbbiekben az embertársával. A 2-es és a 3-as értékek között teljesítő kutyák nevelési tapasztalatokkal rendelkező gazdit követelnek meg, akik szaktudásukkal a kutya személyiségéből a legjobbat hozhatják ki. Az átlagos, társállat tartó gazdik többségének a 3-as és 4-es eredmény között teljesítő kölyök kutya lehet az igényeinek és elvárásainak leginkább megfelelő társa. Néhány kutya fajta, amelyeket speciális feladatokra tenyésztettek ki (basenji, agarak, néhány északi fajta) különösen hajlamos a 6 -os érték elérésére. Ezek a kutyák hogy megmutathassák a valós képességüket, olyan feladatokat igényelnek melyek célja különleges, egyedülálló és nem igényel szoros kapcsolatot a gazdával.

 

MEGJEGYZÉS

A kölyök kutyák tesztelését a legideálisabb az életük 7. hetében, a 49. napon elvégezni. A kutya kölyköket egyenként kell tesztelni, távol az apa- és anyakutyától és az alomtársaiktól. Lehetőleg ismeretlen, új, de zavaró tényezőktől mentes környezetben. Ajánlott a tesztet az etetés előtt, amikor éberek, élénkek, de nem a féregtelenítés vagy az oltás napján elvégezni. A tesztelés menete, az egyes pontok sorrendje minden kutya kölyköknél ugyan az kell legyen. A tesz során a legkisebb esélyét kell megadni az emberi beavatkozásnak, vagy annak hogy egy a kutya kölykök által ismert ember vagy családtag hatással legyen a kutyákra.

 
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)