Hírek a nagyvilágból
ARCHÍV! - Rézkori kutyalelet
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
MTI  |  2009. május 08.

Négy emberi és egy állati csontvázra, feltehetően késő rézkori áldozati gödörre bukkantak a Paks melletti Gyapa határában az M6-os autópálya építéséhez kapcsolódó régészeti feltáráson.


Hargitai András, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat ásatásvezető régésze elmondta, hogy Gyapa szomszédságában, egy római kori tanyasias jellegű település nyomai között bukkantak a korban oda nem illő, meglepő leletre.  Egy fiatal felnőtt, három gyermek, illetve egy kutya csontváza egymásra dobálva hever egy gödörben. Nem szabályosan elhelyezve, hanem a gödörbe préselve földelték el a holtakat.

A régész elmondta, hogy folytatják az ásatást: mellékletek, korhatározó leletek, további áldozatok után kutatnak. Egyelőre, mint mondta, csak feltételezések vannak a leletet illetően. A legvalószínűbb, hogy az áldozati gödör késő rézkori, mivel a badeni kultúrára jellemzőek azok a szertartások, amelyeknek feltehetően áldozatul estek a fiatalok, illetve a kutya. Hargitai András szerint 4-5000 éves csontvázak kerültek elő a földből az ásatások során. A Gyapa melletti lelet ritkaságnak számít, a Dunántúlon két hasonlóról tud a régész.

A csontvázak kiemelésének előkészítését László Orsolya antropológus vezérletével kezdték el. 
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)