Hírek a nagyvilágból
Veszélyes bolha és kullancs elleni szerek
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2009. május 07.

Amerikában átfogó vizsgálat indul a bolha és kullancs elleni cseppek és kozmetikumok biztonságának ellenőrzésére, miután vélhetően számos kutya és macska hirtelen összeomlását és halálát okozták az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) által engedélyezett szerek.


Ezek a cseppek és samponok rovarirtó szereket tartalmaznak, pyrethrins-t vagy ennek szintetikus változatát a pyrethroids-t. Számos esetet regisztráltak, amikor e szerek használatát követően az állatok bőrén égési sebek keletkeztek, az állat rohamot kapott és hányt, a legrosszabb esetben pedig az állat hirtelen halállához vezetett.

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal közleményében kijelentette, hogy még nem biztos, hogy több száz kutya és macska halálát ezek a rovarirtó szerek okozták, deaz EPA az utóbbi 5 évben 1600 olyan esetet regisztrált, amikor a hirtelen halál a pyretroid tartalmú spot on használata után következett be.

Az állatorvosok nem tudják pontosan, hogy az esetek hány százalékánál okozták a problémát a rovarirtó készítmények. A gyártó cégek állítják, hogy a készítményeik biztonságosak.

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal ellenőrzi a kullancs- és bolhairtó termékeket, hogy azok használata tényleg biztonságos-e. Az akcióban a termékeket átcímkézik és lesznek olyan termékek is, amelyeket kivonnak a piacról.

A kutya- és macskatulajdonosoknak javasolják, hogy e szerek használata előtt feltétlenül kérjék ki állatorvos tanácsát.

Teljes cikk: www.nbclosangeles.com/news/local/Pet_Products_Concern.html

A Center for Public Integrity (non-profit szervezet) oldala, az esetekről, "Az új rovarírtó szerek veszélyei": www.publicintegrity.org/investigations/pesticides/
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)