Terrierek
A skót terrier
Nagy erő kis csomagolásban
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Eifert Anna  |  2011. április 15.

A skót terrier

A XIX. század Skóciájában a skót terrier elnevezés még korántsem egy fajtára vonatkozott, hanem különböző terriertípusok egész seregére, melyek rókára és borzra vadásztak, vagy a patkányokat irtották a gazdaságokban.


Csak a kutyakiállítások elterjedésével, 1859-től próbálták a különböző típusokat különválasztani. A mai skót terrier őse 1881-ben a keményszőrű skót terrier (Hard-haired Scotch Terrier) elnevezést kapta, mely két évvel később változott egyszerűen skót terrierre. Ennek ellenére sokáig az Aberdeen terrier megjelölés volt használatos, mivel ez a város akkoriban a skót terrier-tenyésztés centruma volt, innen érkeztek a fajta legismertebb és legsikeresebb kiállítói. 1868-ban, a Yorkshire-i Craven Show-n már önálló osztályban indulhattak a skót terrierek. 1879-ben a Kennel Club Show-n is külön osztályt vezettek be a fajta részére, ezáltal hivatalosan is elismerve a skót terriert. Erre a kiállításra egyébként 15 scottie-t neveztek. 1882-ben megalakult az első angol Skót terrier Klub, melynek elnöke J. B. Morrison volt, az első skót terrier standard megalkotója. Ez a fajtaleírás, kisebb módosításokkal, ma is érvényes.

Az Egyesült Államokban az első bejegyzett skót terrier az 1884 szeptember 15-én született Dake nevű kutya volt. A fajta amerikai meghonosítójának John Taylor-t tartják. Németországban a századforduló táján kezdődött a tenyésztés, angol import egyedekkel. 1903-ban, Lipcsében állítottak ki először skót terriert német kiállításon. A szomszédos Ausztriában 1910-ben regisztrálták az első skót terriert, Valerie Auersperg grófnő tulajdonában.

Igen éber, élénk, szilárd idegrendszerű, megbízható és hűséges kutya, de nem tartozik a könnyen kezelhető és tanítható fajták közé. Gazdáját tűzön-vizen keresztül követi, de olykor tartózkodónak, zárkózottnak mutatkozik, és kifejezetten élvezi függetlenségét. Ennek ellenére érzékeny jószág, még ha sokszor heves és szenvedélyes is. Bár az emberekkel szeretetreméltó és gyengéd, kutyákkal szemben agresszív lehet. Nemhiába "Diehard" az angol beceneve, mely szóval a megátalkodottan makacs és végletekig harcoló egyéneket illetik. Mindezek ellenére a skót terrier jó társa lehet annak, aki megérti és elfogadja nem mindennapi, összetett jellemét. Nagyon jó jelző kutya, nem kényes környezetére és nagyon élvezi, a ha a szabadban csatangolhat gazdájával. naponta legalább egyszeri alapos mozgatást igényel, kutyákkal játszva vagy éppen labdát kergetve.

A skót terrier kicsi, kompakt, rövid lábú, szilárd felépítésű, erős csontozatú kutya, testéhez képest hosszú fejjel. Szőre kemény, drótos, ellenáll az időjárás viszontagságainak. Zömök teste rövid, erős lábakon nyugszik. Ezek a tulajdonságok, a felálló füllel és farokkal párosulva, szembetűnő jellegzetességei a fajtának. Bátor, magabiztos, méltóságteljes megjelenésű kutya. Nagy, erős, kis csomagolásban. A felépítést és az arányokat illetően a túlzások nélküli szimmetria és egyensúly a cél. Egyforma fontosságot kell tulajdonítani a méretnek, a súlynak, a hát illetve a fej hosszának. Marmagassága kb. 10 inch (25,4 cm), hátának hossza pedig megközelítőleg 11 inch (kb. 28 cm). Az ideális súly kanoknál 19-22 font (8,6-10 kg), szukáknál 18-21 font (8,2-9,5 kg).

Szőrzete kemény, drótos fedőszőrből és puha, sűrű aljszőrből áll. Ezt a szőrzetet rendszeresen trimmelni kell, a kedvencként tartott skótokat géppel is nyírhatjuk ugyan, de ez a szőrzet elpuhulásához vezet. Kiállításon kutyánkat megfelelő szőrben kell felvezetni, hiszen annak szerkezete és sűrűsége döntő szempont lehet a bírálatnál. A szakáll illetve a lábak és a test alsó hosszú szőrzete valamivel puhább lehet ugyan, mint a testen, de nem pelyhes, vattaszerű.

Színe nemcsak tiszta fekete lehet, hanem búzaszínű is, vagy bármely szín brindle (csíkos) változata. Fehér szôr azonban csak a mellkason vagy az állon megengedett, ott is csak igen csekély felületen.

A XX. század végére az egykori rókavadász terrier sok országban kifejezetten divatkutyává vált. Számtalan híres közéleti személyiségnek, színésznek vagy sportolónak volt vagy van skót terriere, most csak néhányat említve közülük: Humphrey Bogart, Gábor Zsa Zsa, Eisenhower, Jackie Kennedy, Ronald Reagen, Shirley Temple, Liza Minelli. A leghíresebb skót terrier minden bizonnyal Fala volt, Franklin D. Roosevelt amerikai elnök kutyája. Fala 1940. április 7-én született, s Margaret Stuckley, az elnök unokanővére ajándékozta FDR-nek. De nem Fala volt az első scottie a fehér Házban: Franklin Rooseveltnek többek között már volt egy Duffey és egy Mr. Duffey nevű skót terriere, de Falát szerette a legjobban, szinte mindenhova magával vitte. Falának még most, évtizedekkel halála után is saját honlapja van.nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)