Spitzek és ősi típusú kutyák
A hó hercege
Szamojéd
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. április 21.

A hó hercege

A világ egyik legrégibb háziasított kutyájának tartják, bár a messzi múltba tűnő eredetét immár örökre eltemette a végtelen tundra. Az viszont kétségtelen, hogy büszke fejtartásával, magabiztos járásával, zászlós farkával, mély és titokzatos tekintetével, pompás fehér szőrtakarójával a szamojéd a legelbűvölőbb valamennyi északi fajta között...


Nevét a Szibériában élő szamojéd népcsoporttól kapta. Bölcsője is valahol Szibériában, az Ob és a Jenyiszej közötti területen ringott. Tooke, a sarkkutató 1779-ben beszámolt róla, hogy a szamojédok vadászatra, halászatra, nyájőrzésre és szánhúzásra használták ezeket a kutyákat. "A hosszú szőrű, fehér, néha fekete ebek életük minden percét megosztották gazdáikkal, akik éjszakára behívták őket sátraikba, ahol melegítették az embereket" írta Tooke. Egyszóval nagy becsben tartották ezt az állatot, s az első felfedezők, sarkkutatók azt is feljegyezték, hogy komoly nehézségekbe ütközött egy-egy szamojéd beszerzése, mivel a bennszülött férfiak szinte jobban ragaszkodtak ebeikhez, mint a feleségükhöz.

 

A Déli-sark úttörői

A nyugat tehát 1870 táján, vagyis az első sarkvidéki expedíciók idején figyelt fel a szánhúzó kutyákra, köztük a szamojédra. Ilyen kutyák kísérték Nansent, az Arktisz felfedezőjét első expedíciójára (1891-1896), majd pár évtized múlva Amundsent a végtelen jégmezőkön, vagyis a szamojédok voltak az első ebek a világon, melyek eljutottak a Déli-sarkra. (Mellesleg 1911-ben Scott kapitány csak azért nem vitt magával szamojédet antarktiszi útjára, mert túlságosan is szerette a fajtát, nem akarta föláldozni ezeket a kutyákat. Az expedíció valamennyi résztvevő tragikus halálával ért véget!)

Az első szamojédokat a Szibérián át vándorló szőrmekereskedők vitték be Angliába, s a fajta képviselőinek bemutatkozása 1893-ban történt, a Leedsben rendezett kiállításon, az "idegen fajta" osztályban.

Egészséges, szívós kutya. Fölöttébb jó természetű, engedelmes, csak úgy sugárzik belőle a jóindulat és a kedvesség. A végtelenségig ragaszkodó, gazdáját mindenhova hajlandó követni. Nagyon szociális természetű, idegenekkel szemben is bizalmas, barátságos. Ez a tulajdonsága magyarázza, hogy igen gyatra őrző-védő kutyának. Mások azt vetik a szemére, hogy rendkívül szószátyár. Ebből azonban csupán annyi igaz, hogy az északi kutyafajták közül egyedül a szamojéd ugat, de távolról sem annyit, mint általában a többi kutyafajta. A gyerekek nagyszerű pajtása, mindig vidám, mindig játékos. Röviden: ez a kutya nem magányosságra termett, alapvető szükséglet nála a család meghittsége, legyen az kutyafalka vagy emberi közösség.

 

A fajta fő vonásai

Közepes termetű, szép, elegáns eb. Hosszú bundája hófehér. Valamivel nehezebb csontozatú és súlyú, mint az azonos nagyságú szibériai husky. Ennek köszönhetően inkább szívós, mint gyors. Sohasem üget, inkább poroszkál. Koponyája ék alakú, széles, az arcorri rész mérsékelten hosszú. A stop jól kihangsúlyozott. A szemek és a száj körül fekete vonal található. Fülei vastagok, felállnak, háromszög alakúak. Farka a csánkig ér, s a hátára kunkorodik. Marmagassága 48-60 cm, súlya 23-30 kg.nyitókép: Archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)