Nem FCI besorolású fajták
Itt gyűjtöttük össze azon kutyafajtákat, amelyek nem rendelkeznek FCI besorolással
A moszkvai őrkutya
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kovács János  |  2013. június 20.

A moszkvai őrkutya

Míg a háború másoknak a pusztulást, a moszkvai őrkutyának a születést hozta meg. A volt Szovjetunió a II. világháborúban az ott élő kutyák jelentős hányada is elpusztult. Némi túlzással, tulajdonképpen kutyák nélkül maradt az ország. Ez volt az egyik fő motiváló erő arra, hogy a kinológusok új fajtákat hozzanak létre, s lehetőség szerint olyanokat, amelyek felhasználhatósága tág határok között mozog s egyben képesek együtt élni az ország szélsőséges, mostoha, zord viszonyaival.


A tenyésztői munkát a hadsereg végezte, s fő célkitűzéseként azt fogalmazták meg, hogy egy tekintélyt parancsoló méretű, masszív felépítésű, jó izomzatú, dús szőrzettel és aktív őrző-védelmi reakciókkal bíró kutyát alkossanak meg.

Az első lépések az útkereséssel teltek el vagyis azzal, hogy mely kutyákat kell ahhoz keresztezni, hogy a fenti tulajdonságok mindegyikét magában hordozza az új fajta.

A legkiválóbb orosz kinológusok végül is úgy döntöttek, hogy a bernáthegyi, kaukázusi juhász és az orosz foltos kopó keresztezésével elérik céljukat. Az idő őket igazolta. 1953-ban megszületett az első alom, s az utódok külleme és temperamentuma azt bizonyította, hogy jó úton járnak. Vitathatatlan, hogy a moszkvai őrkutya magában hordozza a bernáthegyi szépségét, intelligenciáját, a kaukázusi vadságát, bátorságát, és a foltos kopó kitűnő szimatát.

A fajta első félhivatalos bemutatása 1974-ben történt. A populáció növekedése lehetővé tette, hogy a hadsereg "élesben" is kipróbálja a kutyákat. A legkiválóbb egyedek a hadsereg legféltettebb repülőtereit és katonai objektumait védték, s rögtön hozzá kell tenni, roppant hatékonyan.

Számos egyed ejtőernyős kiképzést kapott, s egy kitűnően felkészített falka részt vett az afganisztáni háborúban.

A moszkvai őrkutya évtizedeken keresztül az egyik legnagyobb tabuja volt a szovjet hadseregnek, s emiatt magánkézbe csak 1985-től kerülhetett.

 

A fajta tulajdonságai, szerepe napjainkban

Az őrkutyák közül neki van a legnagyobb agytérfogata s így megfelelő képzés után szinte bármire képes, de alapvető feladata a területőrzés.

Kiegyensúlyozott idegrendszerű, roppant erős fizikumú, hatalmas termetű állat. Feleslegesen nem tombol, de a békés külső csalós. nyugalom és kedvesség alatt rejlik a tevékenység készsége.

A moszkvai őrkutya viselkedési formája: "otthon nem hiszik el, hogy a kutyakiképzőben ő a legvadabb kutya, a kiképzők pedig nem hiszik el, hogy otthon ő a megtestesült jóság..."

Erős védelmi reakciója ellenére az idegen gyerekekkel szemben szinte teljesen közömbös, így ő biztos, hogy soha nem lesz a TV-Híradó negatív szereplője.

Imádja a környezetében élő családtagokat s hű hozzájuk mindhalálig.

Két dolog szent és sérthetetlen számára: a család és a terület védelme. Ha e kettő közül bármelyikre is csak a legcsekélyebb veszély leselkedik, azt keményen megtorolja.

Saját kutyáimon számtalanszor megtapasztaltam, hogy a harcban sohasem hátrál meg, minél nagyobb ellenállásba ütközik, annál elszántabb lesz. Aki ilyen kutyát tart, annak nem kell a betétkönyvet páncélszekrénybe rakni és az ajtót sem kell kulcsra zárni.

Küllemét tekintve az egyik legszebb kutya. Az esti sétáltatáskor senki nem állja meg, hogy ne forduljon utána és ne csodálja meg.

A teljes szellemi és fizikai kifejlettségét 2 éves korára éri el.

Az első kutyák Magyarországra 1986-tól érkeztek.

A fajta ismertsége évről évre nő, különösen kedvelt vállalkozók, politikusok, közéleti személyiségek körében.
Jelenleg kb. 450 élő regisztrált moszkvai őrkutya lehet Magyarországon. A tavalyi évben az anyaországból (Oroszország) néhány ígéretes egyed bekerült a magyar tenyészetekbe - Jéke Kincse Kennel, Viharsarki Tornádó Kennel, Bozsoki Harci Kennel -, s ezen kutyák bevonásával fel lehet frissíteni a magyar állományt.

Ma elsősorban kertes ingatlanok, telephelyek megbízható őrző kutyája, vagy idős emberek és gyermekek hű testőre.

 

Rövid standard

Marmagasság:
kanok: kívánt: 73-78 cm; min.: 68 cm
szukák: kívánt: 68-75 cm; min.: 64 cm
Testtömeg: 50-70 kg
Szőrzet: hosszú, dús aljszőrzettel
vörös-fehér - foltos színben, fején sötét szimmetrikus maszkkal
Végtagok: jó csontozatúak,
párhuzamosak, nagy méretű mancsokkal
Mellkas: széles, mélyen ülő, háta
egyenes, izmos, a farok vége fehér
Fej: nagy méretű, masszív, háromszög-
letű fülekkel, sötét, nem nagy szemek
Várható életkor: 10-12 évnyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)