Társasági kutyák
Mopsz a múltban
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Eifert Anna  |  2011. november 25.

Mopsz a múltban

Bár sok fajta nevéhez kapcsolódik valamely hőstett a kutyatörténelemben, s közülük számtalan nyerte el hercegek és királyok csodálatát, csak nagyon keveseknek adatott meg, hogy olyan emléket állítsanak tiszteletére, mint a württenbergi herceg kis mopszának.


Aki állítólag 1710-ben Belgrád mellett egy török elleni csatában elveszett, de a német honba vezető hosszú úttal mit sem törődve visszatért gazdájához. A herceg szeretett kutyája halála után hatalmas sírkövet emeltetett, rávésett emlékverssel, tetején a mopszot ábrázoló kőszoborral.
 

Hallgatag Vilmos megmentője

Nemcsak német nemesekkel állt szoros kapcsolatban a fajta, jelentős szerepet játszott az orániai uralkodóház történetében is. Egy anekdota szerint Orániai Vilmos herceg (Hallgatag Vilmos, 1533-1584) életét Pompey nevű mopsza mentette meg, mikor észrevéve a merénylőket, ugatásával fellármázta gazdáját. Vilmost a történtek után kizárólag kutyája kíséretében látták.

Hallgatag Vilmos dédunokája, III. Vilmos 1688-ban vitorlázott át Angliába, hogy ott trónra lépjen, s udvartartásával együtt mopszait is magával vitte, akik hovatartozásuk jeléül narancssárga nyakörvet vagy szalagot viseltek.
 

Hölgyek kedvence

Míg kezdetben a mopsz inkább férfiak kísérője volt, nagyon hamar magasrangú hölgyek pártfogásába került, az addigi kedvenc King Charles spániel legnagyobb bánatára. Körülbelül 1700-tól a mopszok leginkább mint hölgyek kedvencei tűnnek fel festményeken, s különösen a porcelánipar jelenítette meg a fajtát különösen sok formában. Egy 1993-as osztrák aukción például egy 1750 körül, meißeni porcelánból készült, 7 centis mopsz figura kikiáltási ára 4600 német márka volt. De a legkülönbözőbb használati tárgyakat is sétapálca- és esernyő fogantyúja, dobozok, parfümös üvegek mopsz motívumokkal díszítették. Mindez jól tükrözi a fajta hatalmas népszerűségét, melyet valószínűleg nem küllemének, hanem sokkal inkább lenyugöző jellemének köszönhetett.

A mopsz napjainkban sem tűnt el az arisztokrácia köreiből. Csak egy példával élve, a windsori herceg is a fajta nagy rajongója. A hercegnő saját kezűleg eteti kutyáit, a herceg pedig szinte saját gyerekeiként kezeli a mopszokat.

Színházi karrier

Bár ugyanazon fajtáról van szó, számtalan országban más-más elnevezéssel illetik a mopszot. Franciaországban Carlin, Angliában Pug (pisze orrot jelent), spanyol nyelvterületen a Turquet és a Doguillo elnevezés használatos. Olaszországban Gaganlio Camusónak is nevezik. A camuso egyébként a nagyon rövid pofájú kutyák általános megjelölése. Egyes vélemények szerint a pug a latin pugnus (ököl) szóból származik, hiszen a mopsz pofája egy ökölbe szorított kézre hasonlít.

Olaszországban 1550 táján jött létre a commedia dellarte nevű népies színjáték, melyben a különböző cselekményű darabokban is ugyanazon megszabott jellemtípusok szerepeltek. A majom is ilyen kötelező tartozék volt, s ezt a nehezen beszerezhető kelléket gyakran egy mopsz helyettesítette. Évszázadok múltán a holland mopsz klub is a Commedia nevet vette fel. Az olasz színjáték Arlecchino nevű szereplőjének német megfelelője Harlekin, francia változata pedig a Carlin. Ez a figura egyébként, akárcsak a mopsz, fekete álarcot visel a darabokban.

Angolul a "to mope" ige annyit tesz, unatkozni. Ez viszont az életvidám mopszra nem éppen illik, talán csak olykor-olykor hatalmas világfájdalomról tanúskodó arckifejezésére utalhat. Inkább a holland "moppern" szó állhat közelebb az igazsághoz, mely mogorvát, boszszúst jelent, hiszen a kutya arckifejezése olykor rosszkedvűnek tűnik, bár a valóságban éppen ellenkezőleg, kifejezetten játékos, vidám állatról van szó.

A fajta származásáról éppoly keveset tudni, mint nevének kialakulásáról. Bár már az időszámításunk előtti Kínában is megemlítenek kicsi, rövidszőrű kutyákat, nagy, kerek fejjel, melyből golyószemek düllednek ki, nyilván az olvasóban is felmerül, hogy a szőrt leszámítva ez a leírás kiválóan illik a pekingire is. Az viszont tény, hogy Krisztus után 990-ben (a Szung dinasztia ideje alatt) Taj-cung császár egy rövid, tömpe orrú ebecskét kapott ajándékba, aki a Lo-csiang-sze névre hallgatott. Ez azért fontos, mert egészen 1914-ig a mopszra hasonlító kutyákat Kínában így vagy röviden lo-sze névvel illettek. 

Brehm tévedett

Európába talán kereskedők hozták ezeket a rövid orrú kutyákat, akik aztán évszázadokon keresztül kedveltek és keresettek voltak. Sajnos nem a fajta előnyére, hiszen a más fajtákkal való keresztezés és a félreértett "jó tartás" miatt a mopszok már csak mint buta, kövér és falánk kutyák szerepeltek a köztudatban, sőt még Brehm is azt mondta róluk, a világ semmit sem veszítene, ha a mopszok eltűnnének belőle. Összefoglaló kötetében "kis Brehm" így ír: "a buldog harapós és zsarnok természetű s nem mondható értelmesnek. Még tehetségtelenebb a mopsz (fitosorrú kutya.)"

Az idő szerencsére bebizonyította, hogy a szeretetreméltó kis mopsz nem szolgált rá a nagy természettudós elítélő véleményére. Lelkiismeretes tenyésztők, főleg angolok, célzott vérfrissítéssel "újraélesztették" a fajtát, s az lassan kezdte visszanyerni közkedveltségét. Tisztán megtartott vérvonalak mellé Kínából is hoztak példányokat, Németországban még rövidszőrű pinschert is vittek a mopsz-tenyésztésbe, majd a különböző országokban történt ilyen-olyan keresztezések után lassan megindult a fajta egyöntetűbbé tétele. Megszületett az angol (1881) és a német (1867) nyelvű standard is, majd végül a hivatalos, az FCI által elfogadott fajtaleírás is.
 

Ideális családtag

A mopszot lenyűgöző jelleme kiváló családi kutyává teszi. Tartható egyedül és családban egyaránt, de más kutyákkal és gyerekekkel is. Egy mopsz-kennelbe belépve éktelen csaholás fogadja az érkezőt, mely a beavatatlan idegent talán még el is bizonytalanítja, hiszen nem tudhatja: a következő pillanatban boldogan ugrálja körül egy falka lelkes és barátságos állat, a vendég simogató kezéért tülekedve. Intelligenciájának köszönhetően kiváló családtag válik a mopszból. Alapvetően szívesen engedelmeskedik, hiszen minden másnál jobban kerüli gazdája rosszallását és nemtetszését. De csak józan, belátható parancsoknak engedelmeskedik, így néha makacssággal vádolják.
 

Happy birthday

Méretének köszönhetően kis lakásban is tartható, de ez nem jelent egyúttal kis mozgásigényt is. Nem öleb, s aki látott már mopszot póráz nélkül játszani és ugrálni, annak ezt nem is kell magyarázni. Mint minden más kiskutyának, neki is szüksége van mindennapi mozgásadagjára. És ha ezt megkapja, s emelett egészségesen táplálják, hosszú évekig jókedvű, játékos társra találunk benne.

Bánhidi Pálné fajtahonosítónyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)