Őrző védők, schnauzerek, molosszerek
Miért van a világon a leonbergi?
Aura kérdései
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Irena Sehnerová  |  2011. március 25.

Miért van a világon a leonbergi?

A leonbergi kutya hegyvidéki vadászati hajtókutya, és úgy is néz ki, mint egy hegyvidéki oroszlán - mondtam, de Mon összeráncolta homlokát: Ha valaki úgy nézhet ki, mint egy oroszlán, az én vagyok.


Nemcsak hegyvidéki oroszlánnak nézhetnek, hanem síkvidéki, sőt sivatagi oroszlánnak is... Jó, és az állatok királya is lehetnék, akit a köztársaság-pártiak is respektálnának... - tette még hozzá, és megjelölte a gazdika rododendronját. De arra a kérdésemre, hogy mi is az a "köztársaság-párt", nem válaszolt, csak a szemét meresztgette és szuszogott. Én sem tudom pontosan, hogy mi az, de annyi biztos, hogy jelölgetni ott sem szabad!

"A leon szó görög eredetű, és oroszlánt jelent. Az ókorban a görög hegyekben még oroszlánok éltek, és az emberek rendkívül féltek tőlük" - mondtam, mire Mon rávágta: "Nemrégen engemet is oroszlánnal téveszthettek össze - egy teljes fazéknyi kapormártást faltam be, és a tejföltől akkora rakást produkáltam, mint egy oroszlán... nyugodtan hidd el, hogy a borsófőzelék elfogyasztása után mekkora félelmet tudok ébreszteni!" Legfőbb ideje, hogy ez a Mon szíjból készült medveszáj-szorítót kapjon, különben a leonbergiről semmit nem tudunk meg! Sajnos nincs otthon ilyen szájkosarunk, gazdasszonyunk szerint nem humánus dolog. De Mon állandó locsogását hallgatni, az humánus dolog?

"A leonbergi okos kutya" - mondom, de Mon erre csak hallgatással válaszol. Valamin megint töri azt az ütődött fejét! "Te, Aura, mit gondolsz, mit tesz ez a kutya, ha Leonbergben esik az eső? Pokrócot dobnak a fejére?" - kérdezi, és nyelvet ölt.

Tovább már nem bírtam ki, és a körtefa alá telepedtem át, folytatni elbeszélésemet.

A leonbergi kutyafajta létrejötte a sváb Leonberg városában élő Heinrich Essig városi tanácsos nevéhez fűződik, aki kutyaszeretetének köszönhetően 80 éves kort ért meg. Az volt a célja, hogy olyan őr- és védelmi kutyafajtát tenyésszen ki, amely nemcsak kinézésében emlékeztet oroszlánra, hanem az oroszlánszív állhatatosságával is rendelkezik. Ha engem, Aurát ismerne, akkor a mintát az én állhatatosságomról vehette volna, de mivel nem lehetek mindenütt ott, ahol valami történik, így a tanácsos úrnak is megbocsátok. (Közöttünk mondva, nem állhatatosabb egy kutya, mint az oroszlán? Az oroszlán végeredményben mégis csak egy lusta macska!) Essig úr kiindulási tenyészeti alapként nagynövésű sziléziai kutyákat választott, úgy hosszú, mint rövid szőrűeket, jó testalkattal, jellegzetesen nagy lábnyomokkal, lelógó fülekkel és rövid orral, továbbá olyanokat választott ki, amelyek jó őrző-védő tulajdonságokkal rendelkeztek.

 

Kezdetként a feljegyzések szerint fekete-fehér landseer szukát keresztezett hosszúszőrű bernáthegyivel, amiért ezt a szegény kis nőcskét egyáltalán nem irigylem, mert a bernáthegyi csókolódzás közben erősen nyáladzik. Az utódokat azután további bernáthegyiekkel és pireneusi kanokkal keresztezte, míg végülis 1846-ban bemutathatta az első leonbergi kutyát, amelynek a teste fehér színű volt, a feje pedig fekete, és annyira jól nézett ki, hogy tartása egyből divattá vált. Állítólag Erzsébet, II. Ferenc József császár felesége, becenevén Sissi hét leonbergit tartott: valamennyien - természetesen Sissi kivételével - ragyogó ezüstszínben tündököltek, és barna füleik voltak. Sissi különben rendkívül szép nő volt, így a kutyáknak is volt kire büszkének lenni. Leonbergi-tulajdonos volt Friedrich von Baden nagyherceg és Richard Wagner zeneszerző is. A kutyák ezenkívül még a cári és a francia királyi udvarokban is megjelentek: amivel az egyik hatalmasság büszkélkedett, azt a másik is azonnal meg akarta szerezni. Gazdánk példája alapján is hasonlatot vonhatok: ha gazdasszonyunk valamit eszik, arra gazdánknak is azonnal étvágya támad, még akkor is, ha ezen étel őt korábban nem is nagyon érdekelte. Ez is mutatja, kitől vette Mon azt a szokását, hogy mindig és mindent meg kell kóstolnia!

 

Essig tanácsos nemesítői tevékenységét a svájci kutyatenyésztők felháborodással, de irigykedéssel is követték. Nem minden ok nélkül, mivel az ügyes sváb állítólag évente 300 kutyát nevelt fel és adott el! főleg attól féltek, hogy a létrejövő új fajta veszélyezteti majd eddigi sikeres bernáthegyikutya-piacukat. "Azt a kutyafajtát, amelyet nem lehet egyértelműen beazonosítani, nyugodtan nevezhetik akár leonberginek is" - legyintettek. Essiget mindez nem hozta ki sodrából: várt még egészen 1865-ig - pontosan már nem emlékszem, mivel akkor még nem voltam a világon -, amikor is kutyáit Münchenben állította ki. A kiállított kutyák legszebbike sárgásbarna színű volt, oroszlánra emlékeztető fekete árnyékolásokkal, bivalyhoz hasonlóan erős testalkattal. Abban az időben, amikor III. Napóleon és VII. Edward angol király még csak megvásárolták leonbergijeiket, akkor az olasz király és Garibaldi már jóideje tartották azokat. Egy kutyáért már akkor ezer márkát is adtak. A XIX. század 60-as éveiben az is lehetséges volt, hogy kutyakiállításokon ugyanaz a kutyakét díjat is nyerjen: egyszer mint bernáthegyi, másodszor mint leonbergi. Ez különben nekem is nagyon tetszene: egy díjat kapnék, mint Var-Aura-El, közép-ázsiai juhászkutya, a másikat pedig mint gazdasszonyunk hófehér lelke... (Monnak most jutott eszébe, hogy bizonyos tyúkok is lehetnek hófehérek, és hogy vigyázzak arra, hogy ugatás helyett ne kotkodácsoljak...)

 

A két világháború során ez a kutyafajta majdnem teljesen kipusztult, a megmaradt példányokat egyik kezünk ujjain megszámolhattuk volna - természetesen csak akkor, ha véletlenül nem fűrésztelepen dolgozunk, vagy ha nem százlábúak lábujjaiban számolunk, amikor is a számolás eredményéért nem kezeskedem. Miután jóakaratú vagyok, a pontos számot ezúton közlöm Önökkel: a kutyákból kevés maradt meg.

 

A leonbergi lehet úgy sárgásvörös, mint barnásvörös színű, de mindig szép, imponáló megjelenésű kutyafajtát jelez. 80 cm-es a felső nyakmagassága, és nagyon jó őrkutya, védelmi kutyaés társasági kutyais egyben. Embercsaládja tagjait határtalanul szereti, és képes életét is áldozni értük. (Én is ugyanúgy vagyok a sajátjaimmal. Mindezekből a Tichon kandúr arra a következtetésre jutott, hogy mi, kutyák mégsem vagyunk annyira okosak, mint amilyennek mutatkozunk, de tudjuk a magunkét.) A leonbergi szereti az eget a feje felett, szereti emberei közelségét, és amennyiben jó vezetés alatt áll, a gyerekek megbízható társaságát is képezi. Hogy mit jelent az, hogy "jól vezetett"? A jól vezetett kutyaszeretetben kényeztetett és jól táplált testalkatú, tudatos abban, hogy a család fontos tagja.

 

A leonbergi mindenütt, ahol megjelenik, megérdemelt figyelmet kelt. De ne gondolják, hogy ha leonbergijük van otthon, nem kell többé állatkertbe járniuk! nyugodtan menjenek el vasárnap az állatkertbe, és az oroszlánketrec előtt megjegyezhetik: "Figyelj, apa, ugye hogy a mi leonbergink sokkal szebb oroszlán, mint ez, amelyik itt lustálkodik, és semmit sem csinál?"nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)