Kutyafélék
Rovarevő ragadozó
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kovács Zsolt  |  2011. május 31.

Rovarevő ragadozó

Az állatkerti világban sokáig uralkodott az a szemlélet, hogy a ragadozókat -legyenek azok kicsik vagy nagyok, veszélyesek vagy ártalmatlanok - kicsi, bűzös, vastag vasrácsokkal határolt ketrecekben kell tartani. Sokáig, egészen pontosan 1994-ig nem volt ez másképp Budapesten sem. A kutyák, rókák, farkasok csak szűkölködtek azokban a tömlöcökben, melyeket még 1912-ben alakítottak ki számukra.


A kutyafélék férőhelye, a dombocskán álló "Bagolyvár" már csak ezért sem tartozott a látogatók kedvelt helyei közé. Pedig érdekes állatok lakták a ketreceket: egyebek mellett egy igen furcsa testfelépítésű, kis testű, ám óriási fülű vadkutya: a kanál- vagy más néven lapátfülű kutya (Otocyon megalotis) néhány példánya.

Ezt a kicsiny kutyafélét angolból fordítva olykor "denevérfülű kutyának" is szokták nevezni. Az újjászületett Budapesti Állatkertben bemutatott példányokat valószínűleg még neves Afrika-vadászunk, Kittenberger Kálmán ajándékozta az intézménynek. A Bagolyvárat 1988-ban végre átépítették - ám a ketrecek szűkössége mit sem változott. A felújított ketrecrendszerben ismét bemutatásra került a lapátfülű kutya, s ott is maradt egészen addig, amíg végre sikerült a kor szellemének megfelelő kifutókat kialakítani az egykori kutyabörtönök helyén. Ekkor azonban már nem jutott hely ezeknek a bájos állatoknak, így "külföldre távoztak"... Az idén azonban a Pécsi Állatkertbe költözött egy pár. A kezdetben oly félénk állatokat mind gyakrabban láthatja a közönség a számukra kialakított, szavannás-félsivatagos területet imitáló, új kifutón. Felvételeink is Pécsett készültek.

A lapátfülű kutya leginkább a rókákkal tart atyafiságot. Valamivel kisebb a vörös rókánál, súlya 2,2-4,5 kg, marmagassága 30-40 cm. Nevét hatalmas, 12 cm hosszú füléről kapta. Azt hihetnénk, hogy - hasonlóan a sivatagi rókáéhoz - ez a fül leginkább a hőleadásban segíti, ám ez csak részben igaz. Ugyanis a kanálfülű kutya nem az agyforraló sivatagokat, hanem sokkalta inkább a Kelet- és Dél-Afrikai szavannákat, füves területeket, félsivatagokat és nyílt bozótosokat lakja. Hosszú fülének inkább a zsákmány lokalizálásában van szerepe. Leírások szerint hallását fokozza fülének belső szőrzete is. Őkelme ugyanis leginkább nagyobb gerinctelenekkel táplálkozik, s hallása olyannyira kifinomult, hogy még azt a hangot is meghallja, amikor a galacsinhajtó bogár lárvája kirágja magát az ürülékből! Emellett imádja a vándorsáskát is. időnként apró rágcsálókat, gyíkokat is fog, ám a háziszárnyast már nem tudja zsákmányul ejteni. Még ha élőhelyén elegendő gerinces zsákmányt talál, akkor is inkább a rovarokat választja. A nagyobbacska állatok táplálékának kevesebb mint tíz százalékát teszik ki. Nem így a termeszek! Ezeket olyannyira kedveli, hogy a termesz-koszt étrendjének akár fele is lehet. Ezek után nem csoda, hogy a lapátfülű kutyafogazata is inkább a rovarevőkére, semmint a ragadozókéra hasonlít: fogainak száma 46-50, szemben a kutyafélék általánosan elterjedt 42 fogával.

Ámde nemcsak ő vadászik: rá is vadásznak. Ha nem tud idejében kereket oldani, a nagyobb ragadozók hamar megszabadítják irhájától. Egyik fő ellensége a hiénakutya. Fiatal korától nevelve kezessé válik, ám házikedvencnek jellegzetes "ragadozószaga" miatt mégsem ajánlható. Természetes életmódjáról még keveset tudunk. A Serengeti Nemzeti Park lapátfülű kutyái kisebb, szülőkből és az előző évi alomból álló családi közösségekben élnek. Olykor több csoport nagy létszámú falkát alkot; ez különösen a táplálékban gazdag, jobbára termesz lakta területeken fordul elő. Az állatok a nap nagy részében pihennek. Párzási időszakuk június és szeptember közé esik. A nőstény 60-75 napig tartó vemhesség után egy-hat kölyköt hoz világra, a kicsik 14-15 hétig szopnak. A lapátfülű kutyák szociális viselkedése igen fejlett: gyakran ápolják egymás szőrzetét és sokat játszanak.nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)