Nem FCI besorolású fajták
Itt gyűjtöttük össze azon kutyafajtákat, amelyek nem rendelkeznek FCI besorolással
Ázsiából az Újvilágba: az Aranyláz kutyája
A husky
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. június 02.

Ázsiából az Újvilágba: az Aranyláz kutyája

Mint az élet oly sok más területén, az amerikaiak a kinológiát illetően is kiválóan használták ki és fejlesztették tovább a Kelet, jelen esetben Ázsia termékét: a kelet-szibériai csukcsi törzs szánhúzó kutyáit.


A szibériai szánhúzó kutyák Amerikába érkezése, pontosabban hozatala, a századforduló táján kitört Aranylázhoz kapcsolódik. Lévén a kutyaszán az egyetlen használható szállítóeszköz a mostoha időjárási körülmények miatt, igen nagy volt az igény a szánhúzó kutyák iránt. Mindenféle-fajta kutyát, mely az Egyesült Államok és Kanada területén csak fellelhető volt, munkába fogtak, de közülük igen kevés felelt meg a kemény alaszkai követelményeknek.

Az ember versenyszellemének köszönhetően, melybe persze évszázadok óta az állatokat is bevonta, érkezett az alaszkai Nome városába Goosak orosz prémkereskedő szibériai kutyákból álló fogata, hogy részt vegyen az első All-Alaska Sweepstake szánhúzó-versenyen. Számos kisebb, helyi verseny után az e célból 1907-ben alakult Nome-i Kennel klub 1908-ban szervezte az első nagy össz-alaszkai versenyt. A Nome és Candle közötti táv 408 mérföld volt, a győztest pedig 10 ezer dollár várta a célban. Goosak kilenc kutyája nem nyugözte le a Nome-i közönséget. A kicsi, 40-52 font súlyú jószágokat egyszerűen csak szibériai patkányoknak csúfolták. Helyi ellenfeleik jóval nagyobb, hosszabb lábú kutyák voltak. Goosak Louis Thrustrup-t vette rá, hogy fogata hajtója legyen. A csapat esélye a győzelemre a rögtönzött fogadóirodákban száz az egyhez volt, ennek ellenére bámulatos versenyzéssel Goosak csapata harmadik helyen ért célba, hajszál híján megnyerve a versenyt. Nome-ban a versenyt követően az a hír járta, hogy a szerencsejátékosok közbelépése miatt lett csak harmadik a fogat. Állítólag ha Thrustrup nyert volna, összeomlik a Bank of Nome. Goosak egyébként a verseny után egy helyi szőrmekereskedőnek, Charlie Madsennek adta el a kutyáit. A szibériai huskyk, bár nem nyerték meg a versenyt, mély benyomást tettek az alaszkaiakra. Fox Ramsay képviselő például - a fiatal skótnak bányászati érdekeltségei voltak Nome-ban - a versenyt követő nyáron Szibériába utazott és a Kolima folyónál hatvan kutyát vásárolt, a legjobbakat, akiket csak megkaphatott.

1910-ben, a harmadik Sweepstake versenyen Ramsey három csapatot indított. A fogatok hajtója John Johnson, Charlie Johnson és maga Ramsey volt. Mikor John Johnson ezen a versenyen felállította az örök rekordot (74 óra és 14 perc 408 mérföldön) és maga Fox Ramsay lett a második, egész Alaska csodálata a kis szibériaiakat övezte. Ettől kezdve a szibériai huskyk hatalmas népszerűségnek örvendtek.

Amundsen, norvég felfedező is egy Nome-i bányászt, Jafet Lindenberget kereste meg, mikor az Északi Sarkhoz tervezett expedíciójához kutyákra volt szüksége. Az expedíció után a nagyrészt szibériaiakból álló fogat Leonard Seppalához, Lindenberg alkalmazottjához került, hogy főnökének versenyezzen velük. Az izmos kis norvég nemcsak megnyerte az utolsó 3 All-Alaska Sweepstake-t, de megdöntött számtalan rekordot is, Alaszkában és azon kívül egyaránt. Az idők során Seppala neve szinte a szibériai husky szinonimájává vált.

Nome lakosai egyébként a szibériai huskyknak köszönhették életben maradásukat: 1925 telén, mikor diftéria-járvány tört ki, kutyafogatok nélkül valószínűleg kihalt volna az egész város. Nome-ban ugyanis alig volt oltóanyag, a legközelebbi város pedig, ahonnan a készleteket pótolhatták volna, Anchorage volt. Innen a Nome-tól 296 mérföldre fekvő nenanába még ugyan eljutott a szérum vonaton, de a maradék 658 mérföldet a kutyaszánokon kívül senki sem tudta volna megtenni. Akkoriban a légi közlekedés még igen csak gyerekcipőben járt, a 80 mérföldes sebességű szélben, hóviharok közepette lehetetlenség lett volna felszállni. A kutyaszánok egymást váltva juttatták el a szérumot Nome-ba. Az utolsó váltó hajtója Gunner Kasson volt. Balto nevű vezérkutyájával az élen, február 2-án, 5:30-kor ért Nome-ba, éppen időben érkezvén, hogy a szérum megakadályozza a járvány továbbterjedését. A Nenana és Nome közötti utat a korabeli amerikai posta 25 nap alatt járta be. A "szérum-váltó" ugyanezt a távolságot 5 és fél nap alatt tette meg. A leghosszabb távot Leonard Seppalának kellett megtennie, 340 mérföldet, szemben a többiek 53 mérföldes szakaszával.

Seppala eredeti szibériai kutyák leszármazottjaiból álló fogatával az 1920-as években a szibériai huskyt és a szánhúzást népszerűsítő körutat tett az Egyesült Államokban. Továbbra is versenyzett New England-ben és Kanada keleti részén, újból és újból bizonyítva a szibériai huskyk nagyszerű képességeit a helyi versenykutyákkal szemben. Seppala részt vett az 1932-s Olimpián is (Lake Placid, New York), ahol a szánhúzás bemutató szám volt. időközben egyre többen vettek kutyákat Seppalától. Mikor utolsó, a New York-i Madison Square Garden-beli bemutatójáról 1927 januárjában visszatért Alaskába, a New Hampshire-i Wonalancetben maradtak kutyái, Arthur Walden kennelében. később egy Poland Springs-i versenyen találkozott Mrs. Rickerrel, akivel 1927 és 1932 között közös kennelt működtettek (Seppala/Ricker kennel). Seppala híres vezérkutyája, Togo, utolsó napjait Mrs. Rickernél töltötte, és számtalan gyerekkönyvben szerepelve népszerűsítette fajtáját.

A szibériai husky hivatalos elismertetésében hatalmas szerepet játszott a Chinook és a Monadnock kennel.

A New England-i hajtók és úttörő  fajtakedvelők 1930-ban szerezték meg a fajtának a hivatalos AKC elismerést, s megalapították az Amerikai Szibériai Husky klubot 1938-ban. Az első standardot 1932 áprilisában publikálták az AKC lapjában, a Pure Bred Dogban. A legelső regisztrált huskyk többsége Julian Hurley (Fairbank, Alaska) Northern Lights kenneléből kerültek ki, akárcsak az első AKC Champion husky, Northern Lights Kobuck.

 

A

Az alapító kennelek közül leginkább a Chinook és a Monadnock maradt annál a célkitűzésnél, hogy olyan kutyákat tenyésszen, melyek nemcsak kiállításokat, hanem szánhúzó versenyeket is nyernek. Ha napjainkban különválasztva beszélünk a kiállítási és verseny huskyról, ne felejtsük el, hogy e két tenyészet nemcsak a legtöbb show-kennel alapító vonalait adta, hanem koruk számos vezető versenycsapat is az ő kutyáikból állt össze. E két kennel tulajdonosnője, Mrs. Seeley és Mrs. Demidoff, egyben minden idők legeredményesebb női hajtója is. Fogataik kiemelkedő vezérkutyái szinte mindig kiállítási championok is voltak.

Napjaink kiemelkedő tenyész- és kiállítási sztárjai a Monadnock huskyk mellett elsősorban az Innisfree és a Kontaki kennelből kerülnek ki. Az első, idáig egyetlen husky, aki best in Show lett a híres Westminster Show-n, Ch. Innisfree Sierra Cinnar. 1998-ban az AKC regisztrációja szerint a szibériai husky a 18. Legnépszerűbb fajta volt, 21.078 regisztrált egyeddel. (első a labrador retriever, 157.936 regisztrált egyeddel.)

A szibériai husky nemcsak attraktív külsejű, de elragadó természetű kutyais. Gyengéd, de nem hízelgő. Ez a szelíd természet a múlt öröksége: a csukcsik kutyáikat nagy becsben tartották, a legkiemelkedőbb egyedek a családdal együtt laktak, a gyerekeiket pedig a csukcsik a kutyákkal való játékra ösztönözték. Manapság is megfigyelhetjük azt a speciális vonzerőt, amit a huskyk és a gyerekek gyakorolnak egymásra. Intelligenciája bizonyított, de független szelleme olykor azért kifoghat gazdája leleményességén. Sokoldalúságánál fogva kellemes társa lehet a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű embereknek is.

Számtalan jó tulajdonsága ellenére azonban nem mindenki számára az ideális kutya. Mivel kifejezetten társas lény, kutyák vagy emberek állandó társaságát igényli. Ha ön egész nap dolgozik, és lakásában csak egy kutya számára van hely, ne vegyen szibériai huskyt.

A husky, bármilyen szorosan is kötődik családjához, idegenekkel szemben is barátságos, sem félelmet, sem gyanakvást nem mutatva. Ha szenvedélyes hűségre, egyemberes kutyára van szüksége, ne vegyen szibériai huskyt.

Nem rendelkezik őrző-védő tulajdonságokkal, még ha a természetét nem ismerő tudatlanok esetleg meg is rémülhetnek megjelenésétől, arckifejezésétől. Ha agresszív testőrre van szüksége, ne vegyen szibériai huskyt. Más kutyákkal szemben barátságosan viselkedik, de ha megtámadják, kész és képes is megvédeni magát, az agresszort pillanatok alatt lerendezve.
nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)