Retrieverek, spánielek
A kiképző szemszögéből a golden retriever
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2013. május 20.

A kiképző szemszögéből a golden retriever

A golden retriever korunk egyik legnépszerűbb kutyafajtája. Reklámokban, hirdetésekben is gyakran találkozhatunk vele, s ha kutyafuttatón járunk, szinte biztos, hogy látunk legalább egyet. Nem véletlen a fajta sikere: kedves külseje, barátságos természete és intelligenciája ideális társsá teszi.


Rendeltetés: A fajtát eredetileg a lelőtt vadak apportírozására tenyésztették ki. Szerencsére értékeit felfedezték maguknak a modern kor emberei is, és vakvezetőként, segítőkutyaként, mentőkutyaként, de más munkaterületeken is előszeretettel alkalmazzák. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy nem minden golden retriever lehetne vakvezető vagy mentőkutya. Csak pár hónapos korában derül ki egy kutyáról, hogy alkalmas-e a feladatra, és ez csak kis százalékukra igaz.

 

Karakter, jellemvonások: Rendkívül barátságos, kedves kutya, aki könnyen elfogadja a gazda irányítását, szívesen működik együtt. Szeret feladatokat megoldani, hálás minden vele töltött percért. Igazi mókamester, játékosságával sok vidám percet szerezhet nekünk. Bohókás viselkedése idősebb korára is megmarad.

 

Önfejűség: Bár a populáción belül tapasztalhatók eltérések, a golden retriever a leginkább együttműködő fajták egyike. A kevésbé határozott és következetes gazdának is szívesen alárendeli magát, önfejűségről az ő esetében nem is nagyon beszélhetünk.

 

Temperamentum, mozgásigény: Nagyon mozgékony, energikus kutya, ezért igényli is a nagy sétákat, futtatásokat, játékokat. Fontos, hogy ne csak fizikailag, de szellemileg és ösztöneit tekintve is elfárasszuk, különben számunkra kevésbé kellemes pótcselekvésekkel vezeti le energiáit, mint pl. a növények kiásása vagy megrágása.

 

Kiképzés, motiválhatóság: A golden retriever jól kezelhető, nagy teherbírású kutya. Könnyű motiválhatósága, emberközpontúsága és intelligenciája élménnyé teszi a vele való munkát. Kifejezetten szeret dolgozni, tanulni, hamar lázba jön néhány jó falatért vagy egy labda láttán, de talán a legfontosabb, hogy azért is képes végrehajtani nehéz, fárasztó feladatokat, hogy gazdájának örömet szerezzen.

 

Ösztönök: A tenyésztés eredeti céljából adódóan apportkészsége és a zsákmányszerző-ösztöne erős. Ez a kiképzés és a játék során előny, ám ha nem hagyjuk, hogy ezt az oldalát kiélje, kellemetlenségünk is származhat belőle. Védőösztöne nem túl fejlett. Ugatással talán még jelzi az idegeneket, de komolyabb őrző-védő feladatok végrehajtását ne várjuk tőle.

 

Kapcsolata más kutyákkal, emberekkel: Általában teljesen konfliktusmentesen kijön más kutyákkal, még az azonos nemű egyedekkel is. Ha netán mégis csetepatéba keveredik, többnyire azonnal jelzi, hogy ő senkit nem akar bántani, és megadja magát. Így hamar véget ér a félreértés, sérülések nélkül. Láttunk ugyan már olyan eseteket is, amikor egy golden a fajta jellemvonásait meghazudtolva védte magát és támadott vissza a nála jóval nagyobb ellenfélre, de ez nem túl gyakori.

Emberekkel nagyon barátságos, talán túlságosan is. Házőrzést ne várjunk tőle: a légynek sem ártana, sőt, nevelés híján előszeretettel üdvözli az utcán a vadidegeneket, akik ennek nem mindig örülnek.

 

Általános problémák: Hajlamos a "lopkodásra" is: legyen az kósza papír zsebkendő vagy drága szemüvegtok, vígan rohan el zsákmányával. Erről is jobb leszoktatni, mert ha ilyenkor kergetni kezdjük, csak érdekesebbé tesszük számára a játékot, teljesen aláásva ezzel tekintélyünket.

A retrieverek szerint a víz minden formája azért van, hogy ők belevessék magukat. Legyen az tó, folyó, pocsolya, vagy csak sártócsa, neki muszáj belegázolnia vagy belefetrengnie. Ha résen vagyunk, és rászólunk, mielőtt elérné célját, megakadályozhatjuk a cselekedetet, de aki ezt a fajtát választja, jobb, ha hozzászokik a gondolathoz, hogy kutyája gyakran vizes és sáros lesz.

Emberszeretetének és aktivitásának köszönhetően szinte biztosra vehetjük, hogy fel fog ugrani minden vendégre, de egy kis odafigyeléssel erről könnyedén leszoktatható.

 

Kinek való: Kedvessége és emberközpontúsága miatt ideális családi kutya. De csak az válassza ezt a fajtát, akinek van ideje kutyájával foglalkozni, ki tudja elégíteni kedvence mozgás- és munkaigényét. Legyen bármennyire gazdához idomuló is egy kutya, a nem megfelelő tartás sok problémát eredményezhet.

Tartási körülmények: Mozgásigénye miatt inkább kertben ajánlatos tartani, de ez nem váltja ki a sétákat és a mozgatást. Az időjárási viszontagságokat jól tűri, ha megfelelő minőségű kutyaházat biztosítunk a számára.

 

Ha összegezzük az eddigieket, könnyen megérthetjük a golden retriever népszerűségét. A sok dicséret mellett azonban meg kell említsük azokat az eseteket, problémákat is, amelyekkel az elmúlt években többen is felkeresték iskolánkat. Még egy ilyen készséges fajtánál is előfordulhat, hogy elfajul a helyzet, és azon túl, hogy a kutya nem fogad szót a gazdájának, feléje akár agresszíven is fellép, pl. megkapva a kezét. Ilyenkor a gazdik többnyire értetlenül állnak az eset előtt, hiszen ők barátságos fajtát választottak, és mindent megadtak a kölyöknek.

A problémák okai két csoportra oszthatók: veleszületett és szerzett tulajdonságokra. A veleszületett torzulások oka a felelőtlen tenyésztőknél keresendő, akik a küllemi adottságok javára fontosabb belső tulajdonságokat áldoznak fel. Ez egyébként korunk általános problémája, amely szinte mindegyik fajtánál jelen van. A szerzett problémák egy része adódhat abból, ha a kölyköket túl korán választják el az anyjuktól, mivel az alomban szerzett élmények, az ott tanultak kihatással vannak a kutya egész életére. Ezért fontos, hogy megbízható, gondos tenyésztőtől vásároljunk kölyköt.

A legtöbb problémáért azonban mi magunk, a kutyatartók vagyunk a felelősek. A kutyák nevelésénél elkövetett hibák is két csoportra oszthatóak: a törődés hiányából és a túlajnározásból eredő problémákra. Ha egy rohanó életet élő családnak nincs elegendő ideje a kutyával foglalkozni, az nem szakmai, hanem emberi, morális probléma. A kutya túlzott kényeztetése, embergyerekként való kezelése korunk egyik népbetegsége. A kutya ezt nemhogy nem igényli, de nem is érzi jól magát ebben a helyzetben, ráadásul ezáltal téves információkat kap a gazdától. Vegyük tudomásul, hogy a kutya nem ember, másként él, más a kommunikációja, mások az igényei, számára a boldogság másban nyilvánul meg.

A lelkiismeretes gazda mindenképp gondoskodik önmaga(!) és kutyája képzéséről a megfelelő korban. Itt nem elsősorban az engedelmességi feladatokra gondolunk, hanem a kutya és gazda közti kapcsolat ideális, egészséges beállítására. Ne várjuk meg, míg kialakul egy komolyabb probléma, menjünk ennek elébe, hogy kutyánkkal kiegyensúlyozott, nyugodt életet élhessünk!nyitókép: archiv
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)