Retrieverek, spánielek
Szeress meg!
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. február 11.

Szeress meg!

Kedvcsináló a golden retrieverhez.


Aki társául választ egy golden retrievert, hűséges, igaz barátra lel benne. Végtelen emberszeretete és vidám természete a világ egyik legnépszerűbb kutyájává tette e fajtát. Nem véletlenül!

Miért szeretik olyan sokan a Golden Retrievert?

Intelligens
Kitűnő vadászkutya
Játékos
Nem agresszív, nem ideges
Engedelmes, könnyen és szívesen tanul
Remek vakvezető és kábítószerkereső
Szorgalmas, gyors, imád úszni
Gyermekszerető
Külleme szép és előkelő

A Retrievert 1903-ban regisztrálta az Angol Kennel Club, ebben az időben a Golden és a Flat Coated Retriever hivatalosan egy fajta volt. 1911-ig kellett várni ahhoz, hogy megvalósuljon e két fajta különválása. Végül 1913-ban ismerték el a Golden Retriever-t, mint önálló fajtát.

Az igaz történet szerint a Golden Retriever kialakulása a XIX. század közepén kezdődött. Lord Tweedmouth áldozatos tenyésztői munkájával egy életművet alkotott, a Golden Retrievert. 1865-ben beszerzett egy sárga retrievert, mely egy fekete Wavy Coated Retriever alomból származott. 1868-ban ezt a kutyát keresztezte egy májszínű Tweed Water Spaniel-el. Az első alomban 4 kölyök született, melyek a fajta kialakulásának alapjait képezték. Mivel a lord vérbeli vadász volt, így ezeket a kutyákat olyan fajtákkal keresztezte, akik nagyon jó vadászképességgel rendelkeztek.

A Golden Retriever alakítói egy olyan kutyát akartak "aki" a lelőtt vadat felkutatja és behozza a vadásznak.  Nem ismer akadályt, legyen az sűrű bozótos vagy erdő, akár víz. A mai napig ezek a képességek megmaradtak benne. Sokan hiszik, hogy ezeknek köszönhetően a Golden Retriever már úgy születik, hogy bármilyen előzetes képzés nélkül is tudja a dolgát.

Egy Golden Retrievert már 6-7 hónapos korától kezdve lehet kiképzésekre vinni, ahol megtanul engedelmeskedni és ahol előcsalogatják belőle rendkívüli vadász képességeit. A Golden Retriever akkor a legbüszkébb, ha átadhatja a gazdájának a vadat. Hősnek érzi magát, mert megtalálta és behozta. Rendkívül puha fogása van, akár tojást is képes apportírozni, anélkül, hogy megsértené. Ha a vadászat ütközik elveinkkel, vagy lehetőségeinkkel, számtalan más terület van, ahol kutyánk az engedelmesség alapjait megtanulhatja, kipróbálhatja az agility-t, megismerkedhet más kutyákkal. Tanítják őket vakvezetésre, kábítószer-keresésre, mozgás- és lelkisérültek segítésére A Golden Retriever nem alkalmas őrző-védő munkára!

Az apportírozásra való hajlam már kölyökkorban megnyilvánul: összegyűjti kedvenc játékait és odaviszi őket a gazdájához, akinek addig bohóckodik, míg egy mosolyt ki nem csal tőle, és ezek után már teljes hévvel játszanak. Lágy harapásával, még a játékaira is rendkívül vigyáz, és a labdája, akár hosszú éveken keresztül is megmarad.

A Golden Retriever, akárcsak a szetterek, spánielek és még sok más fajta, családi kutyais. nyugodt, figyelmes, intelligens és tanulékony. Kimondottan gyermekszerető, türelmes és sohasem agresszív. A gyerekek állandó és fáradhatatlan játszótársa. Nagyon ragaszkodik hozzájuk. Szüksége van a gazdája közelségére. Ne tartsuk kennelben.

A mai divat áldozatai

Ma már sajnos többségben vannak a Golden Retriever-ek, mint díszkutyák Egyre nagyobb, áttekinthetetlenebb a kutyapiac, s így egyre megbízhatatlanabb. A kölyökkutya vásárlása előtt ismerjük meg alaposan a tenyésztőt, a kiskutyaszüleit és ne szégyelljük elkérni a szülők törzskönyveit és egészségügyi papírjait. Saját érdekünkben is, és főleg a fajta érdekében, meg kell akadályozni, hogy egy diszpláziás, agresszív vagy félénk Golden Retriever-nek utódai legyenek. Egy szép, hosszúszőrű sárga kutya még nem biztos, hogy retriever!
nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)