Társasági kutyák
A francia bulldog
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Tatár Henriett  |  2011. június 03.

A francia bulldog

Az angolok a már évszázadok óta tartott és tenyésztett molosszusokat különböző célokra használták fel: elsősorban hadicélokra, de a vadászatban is bevetették őket farkas, medve, vaddisznó ellen, sőt az arénában nemritkán oroszlán, tigris ellen is küzdeniük kellett.


A XVII. század közepén a viadalokon megjelenő, kiéhezett közönséget már nem nagyon tudták kielégíteni a nagyvadak fogyatkozása miatt, ezért bevetették a könnyen és olcsón beszerezhető bikákat és kutyákat.

Igen ám, de a nagytestű, lomha kutyák itt elvéreztek; nem igazán voltak alkalmasak a nép szórakoztatására. Ekkor vették át helyüket a kisebb testű, hosszú lábú, fürge, fordulékony, elszánt és vakmerő ebek, a mészároskutyák, amelyeket a mészárszékek hátsóudvarában, vásártereken használtak fel. Feladatuk a marhák terelése, őrzése és lefogása volt. A bulldogok munkáját megkönnyítette satuszerű harapásuk, és a könnyű légzést biztosító, előreugró állkapocs, hiszen erre szelektálták őket. 1802-ben betiltották a bikahecceket, ennek ellenére népszerűek lettek viszont a kutya kutya elleni viadalok. A bulldogokat terrierrel keresztezték, és megjelentek a half and half kutyák, melyek véglegesen kiszorították az "ősbulldogot" az arénából. 1858-ban aztán a parlament hivatalosan is betiltotta a kutyaviadalokat.

 

Így a bulldog elvesztette addigi munkaterületét. Ettől kezdve a szegényebb réteg kutyája volt, és mivel ezek az emberek nem engedhették meg maguknak a nagyobb kutyatartását, elkezdték tenyészteni a kisebb toy (játék) bulldogot.

1860-as években angol csipkeverők vándoroltak ki Normandiába, és telepedtek le ott. magukkal hozták "toy" bulldogjaikat, és ezek a kutyák hirtelen nagyon népszerűek lettek a városi kisemberek körében. Angliában viszont a "toy" bulldogok lassan kihaltak, mert senki sem tenyésztette a kisebb változatot. A francia tenyésztők az állományukban rögzítették a felálló fület. Ennek ellenére elfogadták a nem felálló fülű példányokat is. 1888-ban rögzítették a fajtajegyeket, de a fajta fellendülésére csak akkor került sor, amikor VII. Edward angol király megvásárolta első francia bulldogját, Bölényt.

 

Tartás, ápolás

Magyarországon a francia bulldog nagyon felkapott divatkutya lett, így a kiskutya vásárlásakor nagyon körültekintőek legyünk. A mértéktelen tenyésztés következtében felbukkantak a szív- és légzési problémákkal küszködő egyedek, hiszen a nyomott orrú kutyák kelendőbbek. Ezek a kutyák már 15 ŢC fölött rendkívül hörögnek, alig kapnak levegőt. Ennek ellenére rendkívül játékosak, ezt a tulajdonságukat öregkorukra is megőrzik. A bully kertben és lakásban egyaránt tartható, jó jelzőkutya. Könnyen kijön a gyerekekkel, rendkívül intelligens. Szemét állandóan gazdáján tartja, hűen követi minden mozdulatát.

Jelleme akár a nagyobb testvéreié: nem igazán ijed meg, inkább kíváncsi, minden érdekli. Ez a mokány kis fickó azért néha tud makacs is lenni: büszkén kihúzza magát, peckes járásával tudtára adva bármilyen élőlénynek, hogy ő bizony egy oroszlán bátorságával bír, és ezt ne kérdőjelezze meg senki, mert annak aztán jaj! Rövid szőrét könnyű gondozni, csak a fejen található ráncoknál adódhatnak gondok. Ezeket a redőket alaposan át kell tisztítani, legjobb erre a nercolaj. Ha véletlenül kedvencünk szemébe belekapnak - ami gyakran előfordul -, akkor porcukorral kell kezelni, mint a lovaknál.

Ebben a "kicsi" kutyában hatalmas szív lakozik, számtalan példa van erre. Ismerek egy vak kisfiút, akinek egy francia bulldog szukája van, Samantha.

A kutya és a gyerek kapcsolata egyedülálló. Samantha szinte tudatában van kis gazdája hiányosságának. Reggel ő kelti fel, leül az ágya elé, vakkant egyet-kettőt. Ha a kisfiú mozog a lakásban, a kutya gyöngéden hozzáér, szinte vezeti. De számomra az volt a legcsodálatosabb, amikor a szukát elvitték fedeztetni és otthagyták. A kutyaés a gyermek letargiába került, ezért pár napon belül elmentek Samantháért. A találkozás leírhatatlan volt: mint a filmekben...nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)