Juhász- és pásztorkutyák
Flandriai bouvier
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Oldal Annamária  |  2011. május 16.

Flandriai bouvier

A flandriai bouvier vagy flandriai marhapásztorkutya, mint neve is mutatja, a jelenleg Belgium és Franciaország területét képező Flandriából származik. Eredetét homály fedi. Kialakulásában nagy szerepe volt a német griffonnak és a barbet-nek.


Az biztos; a Bouvier-k ősei munkakutyák voltak, amelyek a farmokon dolgoztak, marhákat őriztek és védtek. Elterelték a lábasjószágot a piacra, húzták a farmerek kocsiját, védték a családot és a farmot. Ezek a korai kutyák eltérő fizikai típussal bírtak, de közös jellemzőjük volt a rövid farok, kupirozott fül, durva, kemény szőrzet.

E század elején a tenyésztők a típusbeli egységességre kezdtek szelektálni és kialakult a ma Bouvier des Flandres (Flandriai Bouvier) néven ismert kutya. Első standardját 1912-ben írták le. 1922-ben megalakult a Flandriai Bouvier Nemzeti Belga klub, amely kialakította a jövőbeni tenyésztéshez a fajta tulajdonságainak követelményrendszerét.

Az első és második világháború során komolyan csökkent a Bouvier populáció, néhányuk mentőkutyaként, őrkutyaként, a hadsereg és az ellenállás üzenetvivő kutyájaként és hadi nyomkereső kutyaként maradt fenn.

Az American Kennel Club a pásztorkutyák közé sorolja és helyenként terelő kutyaként használják. Egyedi terelési stílusuk van, nem csipkedi a terelendő állatok sarkát, hanem testével állítja meg az elkódorgó juhot vagy marhát. Belgiumban mint rendőrkutyát, terápiás kutyát, kutató és mentőkutyát, és mint vakvezető kutyát alkalmazzák. Nagyon jó sportkutya(obedience és nyomkereső versenyeken), azonban mindenek előtt szeretetre méltó és intelligens családi kutya.

Fizikai tulajdonságok

Nagy méretű, igen erőteljes kutya. Feje masszív (bár a szuka feje hosszabb, szukásabb), jellegzetes bajuszt és szakállt visel, mely biztosítja a fajta oly jellegzetes nyers arckifejezését.

Szőrzete dupla, puha sűrű aljszőrzetből és durva, kemény fedőszőrzetből áll, amely képes ellenállni a legkeményebb munkánál is a legszigorúbb időjárási feltételeknek.

Marmagasság: kan: 62-68 cm, szuka 59-65 cm. Súly: 27-40 kg.

Temperamentum

Temperamentumában és személyiségében a Bouvier egyedülálló. Nyugodt, ésszerű, nagyon intelligens és mindez egy független természettel párosul. Lehetnek önfejűek, de nagyon könnyen kiképezhetők. Kiváló jelzőkutyák, eredendően őriznek, de agresszív válaszuk lassú, úgy tűnik, hogy ösztönösen tudják, ki számít fenyegető veszélynek és ki nem.

Tartózkodó és visszafogott az idegenekkel szemben. Egy jól képzett manipulátor. Engedelmességi kiképzése kötelező. Függetlenségének kordában tartásához következetes, magabiztos, tisztességes és ellentmondást nem tűrő irányítás szükséges. Jól megvannak társaságban, nagyon érzékenyek és nagyon kötődnek a családjukhoz. De összeférhetetlenné és nagyon boldogtalanná válnak, ha a hátsó udvarba, kennelbe vagy az alagsorba száműzik őket. Akkor a legboldogabbak, ha éjszakára az ágy mellett aludhatnak, és gazdájukat mindenhová követhetik.

Szőrzet ápolása

Bozontos szőrzete rendszeres ápolást igényel. A kiállítási ringben látott gyönyörű, ápolt szőrzet, sok órányi kézi trimmelés, nyírás eredménye. A nem kiállítási egyedek szőrzetét is 6-8 hetente, szakértelemmel rendbe kell tenni.
Jellegzetes szakálla gyakran nedves az ivástól, evéstől és csimbókokban áll össze. Ételmaradék, por, levelek, stb. tapadhat bele. Ezt rendszeresen tisztán kell tartani. A Bouvier flamish beceneve Vuilbaard, vagyis Piszkos szakáll.

 

NE VÁSÁROLJON BOUVIERT, HA HÁZÁT ÉS ÉLETÉT NEM AKARJA KUTYÁJÁVAL MEGOSZTANI!

 

Követelik, hogy kivehessék részüket a farmon élő család munkájából. Szüksége van a társaságra, és mindig ott akar lenni, ahol Ön van. Akkor a legboldogabb, ha Önnel lehet a házban, és mindenhová együtt mennek. Bár elviselik, hogy egyedül otthon hagyják (lehetőleg szabad kijárattal a bekerített kertbe), de nem szabad a hátsó udvarba vagy kennelbe száműzni. A házból kitiltott kölyök félénk és/vagy indokolatlanul agresszív lesz, boldogtalanná válik. Remek unaloműző elfoglaltságot fog kitalálni (ásás, ugatás), és ez nem fog tetszeni sem Önnek, sem a szomszédainak. Ha nem akarja életét a lehető legtöbbet, kutyája társaságában eltölteni, gyönyörködni abban, ahogy a szobájában alszik, magával vinni, a lehető legtöbb tevékenységet megosztani vele, akkor olyan fajtát válasszon, amelyik kevésbé igényli az emberi társaságot. A helyzet ugyanez, ha munkája, időbeosztása nem teszi lehetővé, hogy sok időt töltsön kutyájával. Egyetlen kutya sem boldog, ha társaság nélkül kell élnie, de vannak olyan fajták, amelyek ezt jobban tolerálják. A legjobb megoldás, ha macskát vesz. Ők a természetüknél fogva függetlenebbek, magányosabbak.

 

NE VÁSÁROLJON BOUVIERT, HA CSAK A MEGJELENÉSÉT TALÁLJA VONZÓNAK!

 

A kiállítási ringben látott Bouvier külleme, hosszú órák fürdetésének és szőrápolásának eredménye. E gondosan megalkotott szépség mulandó, néhány perces szabad száguldozás a mezőn, vagy csavargás az esőben, és vége a gyönyörű megjelenésnek. A Bouvier természetes megjelenése: egy nagy farmkutya, amely szőrét általában némi beletapadt piszok díszíti. Ne felejtse, hogy a fajta holland beceneve Vuilbaard, Piszkos szakáll. A Bouvier igazi szépsége természetében rejlik és nem a megjelenésében.

 

NE VÁSÁROLJON BOUVIERT, HA NEM SZÁNDÉKOZIK NEVELNI (KÉPEZNI) KUTYÁJÁT!

 

Számára az alapvető engedelmességre és a házi rendszabályokra való nevelés KÖTELEZŐ! Meg kell tanítani neki, hogy mit szabad és mit nem a házban. Ezt a kiképzést, nevelést nem bízhatja másra, nem küldheti el egy bentlakásos iskolába, mivel a kapcsolatnak, az engedelmességnek és tiszteletnek, a kutyaés gazdája között kell kialakulnia. Ha a Bouvier az alapvető dolgokat már megtanulta, akkor a család más tagja is képezheti (kivéve a kisgyerekeket).

Ha mindezeket nem vállalja, akkor jobb, ha másik, kisebb testű fajtát választ, amely eredendően alárendelt természetű fajta.

 

NE VÁSÁROLJON BOUIVIERT, HA NEM SZERETI A TESTMOZGÁST!

 

Neki is, csakúgy, mint Önnek, szüksége van a rendszeres mozgásra, hogy fenntartsa szíve, tüdeje egészségét és izomtónusát.

Higgadt, nyugodt, gyakran lusta jelleme miatt magától nem mozog eleget, csak akkor, ha sétáltatja, foglalkozik, játszik vele. Egy felnőtt Bouvier-nak rendszeresen, lehetőleg minden nap kétszer kell szabad futást biztosítani, amíg Ön kocog, kerékpározik vagy sétál mellette. A kölyköknek naponta többszöri, rövidebb sétára van szükségük.

 

NE VÁSÁROLJON BOUVIERT, HA ÖN NEM MAGABIZTOS!

 

A kutyák nem hisznek a szociális egyenlőségben. Szociális hierarchiában élnek, a vezérkutya (Alfa) vezetése alatt. A vezérkutya általában jóindulatú, szeretetteljes, nem durva az alárendeltjeivel, de semmi kétség, hogy ki a főnök és ki hozza a szabályokat.

A mennyiben Ön nem vezéregyéniség, akkor előbb vagy utóbb, többé-kevésbé kellemetlen következmények után, a kutya át fogja venni a vezér szerepét. Szabályokat alkot és ezeket rá is erőszakolja a család tagjaira. Soha ne engedje, hogy Bouvier kutyája legyen az Ön főnöke! Természetesen nem őrmesternek, hanem nyugodt, megértő szülőnek, vagy tanárnak kell lennie ahhoz, hogy eredményt érjen el.

Ha viszont, a magabiztossága, nyugodtsága, türelmessége és következetessége kívánnivalót hagy maga után, akkor másik fajtát kell választania: például Golden Retrievert.

 

NE VÁSÁROLJON BOUVIERT, HA NEM ÉRTÉKELI A VISSZAFOGOTT TÁRSASÁGOT ÉS A NYUGODT RAGASZKODÁST!

 

Mélyen ragaszkodik a családhoz és szereti azt, de ragaszkodását, szeretetét nem nyilvánítja ki látványos módon. Szeret a gazdájával együtt lenni, szobában, egy nyugodt zugban kényelmes párnán heverni, élvezni a család társaságát. Szereti a beszélgetésünket hallgatni, szereti a törődést, simogatást, de nem fog ölbe ülni, hogy a törődést kikönyörögje. Természetesen kölyökkorban játékosabbak, függőbbek, szeretetüket jobban kifejezik. A Bouvier egy nyugodt, méltóságteljes társ és nem a társaság középpontja, bohóca.

 

NE VÁSÁROLJON BOUVIERT, HA KÍNOSAN VIGYÁZ LAKÁSA TISZTASÁGÁRA, RENDJÉRE!

 

A Bouvier vastag bajuszával és szakállával, sűrű bundájával nagyon szeret a vízben, sárban játszani, így nagyon hatékonyan képes a piszkot a lakásba behurcolni. Esős időben néhány percnyi kint lét után képes a tiszta lakást pillanatok alatt felismerhetetlenségig összekoszolni. Ha iszik, a szakállából és a bajuszából csepegő víz, nyomot hagy a padlón, bútoron.

Vannak eredendően tisztább fajták, mint pl. a Basenji, de a lakás tisztasága szempontjából, jobb a macska, sőt az akváriumi halak, amelyek biztos, hogy nem hoznak egy szemernyi piszkot sem a lakásba.

NE VÁSÁROLJON BOUVIERT, HA VAD, GYILKOS, TÁMADÓ KUTYÁT AKAR!

Bár benne is megvan az őrző-védő ösztön, azonban a benne ezek a képességek messze elmaradnak a többi őrző-védő fajta idevágó tulajdonságaitól. A Bouvier nyugodt, kiegyensúlyozott természete folytán lassabban válaszol agresszivitással a fenyegetésre.

Ha idáig eljutott az olvasásban és még nem ment el a kedve Bouvier vásárlásától; akkor most azonnal VEGYEN EGY BOUVIERT!

Keresse fel a fajtaklubot és a tenyésztőket, majd válassza ki az Ön számára legjobban tetsző helyről jövőbeni társát.

Ha további kérdése van a fajtával kapcsolatban, vagy egyszerűen csak érdeklődik a fajta iránt, akkor hívja a Flandriai Bouvier Baráti kört!nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)