Őrző védők, schnauzerek, molosszerek
A konkvisztádorok kutyája
A fila brasileiro
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kocsis Miklós  |  2011. május 08.

A konkvisztádorok kutyája

Kolumbusz világraszóló felfedezését követően, a XVI. század elejétől fogva spanyol és portugál konkvisztádorok egész hada indult Dél-Amerika felé, hogy annak mesés gazdagságát kiaknázzák. Legendák keringtek a helybéliek embernagyságú primitív istenszobrairól, ereklyéiről, melyek tömör aranyból voltak, s drágakövekkel ékesítették őket.


A kincsek megszerzése során a hódító kalandorok, szerencselovagok nem válogattak az eszközökben, és az egész indián nemzeteket (mayák, inkák) irtottak ki alig néhány évtized alatt.

Ebben a dicstelen hadjáratban számos spanyol hadikutya, alano is részt vett. Talán ők voltak az utolsó négylábú katonák, akiket hadi cselekményben tömegesen vetettek be támadófegyverként, a többezer éves hagyományoknak megfelelően szöges nyakörvet és mellényt viselve. Számos olyan képi ábrázolás, metszet maradt fenn, melyen ezek a kutyák a jószerivel fegyvertelen és ruhátlan bennszülötteket marcangolják.

Ezek a kutyák később, már a nyugalmasabb letelepülési időszakban őrzési, átterelési és vadászati feladatokat láttak el. A bevándorlók számának gyarapodásával a kutyák népessége egyenes arányban nőtt és mindenfelé elterjedtek a kontinensen. Mivel egész Dél-Amerikában alig voltak őshonos kutyák, a velük való keveredés nem változtatott jelentős mértékben eredeti formájukon.

A fajta kialakulása

A brazilok úgy tartják, hogy a fila története egyenlő Brazília történelmével. A hódítók megérkezése, az első telepesekre leselkedő veszélyek (a konkurrens hatalmak törekvései, az indiánok támadásai), a nagyvadak vadászata, a legelő marhák felügyelete, a háziállatokat fenyegető jaguárok távoltartása kivételes kutyákat igényeltek. később a néger rabszolgák behozatala és a hatalmas cukornádültetvények velük való megműveltetése, pontosabban az ő felügyeletük volt meghatározó körülmény e csodálatos fajta kialakulásában.

Néhány kutyát az ember szabályosan "megcsinált", a fila viszont, akárcsak a könyvben szereplő spanyol fajták - mondhatnánk - magától jött létre. Az ő megszületését a különleges történelmi és földrajzi körülmények együttesen határozták meg. A telepeseknek olyan kutyára volt szükségük, amelyik mindenekelőtt erős és rettenthetetlen őrzője a birtoknak és gazdájának, ugyanakkor remek marhaterelő- és vadászeb, valamint nagyszerű és hűséges barát. A bátorság és a gazda iránti odaadás a fila jellemének két alapköve, és ezek a tulajdonságok biztosították kivételes helyét a brazilok szívében. "Fiel como un Fila", azaz: hű, mint egy fila - tartja a helyi mondás.

Jellem és felhasználhatóság

"E kutya nagyszerűsége nem testi szépségében, hanem egyedülálló bátorságában és karakterében rejlik."

(Clelia Kruel)

Hősünk jellemének jobb megértéséhez időzzünk egy kicsit a korai időknél:

A fila, mint önálló fajta nagyjából kialakult. Ekkor még kizárólag a napi kemény munkában való helytállása, használhatósága miatt tartották. A nagybirtokokon a kutyák falkákban éltek, szaporodásukat senki sem felügyelte, ezért csak a legerősebb, legagresszívebb példányok jutottak továbbörökítési lehetőséghez. A kölykök közül csak a legéletképesebbek maradtak meg, ráadásul a szelekcióban már a tulajdonosok is részt vettek: mivel évente kevés új kutyára volt szükség, így az alomból csak egy-két kiskutyát, a legjobbakat hagyták életben. A kölykök felnövekedése is komoly próbatétel volt, nem beszélve a vadászat vagy a marhaterelés veszélyeiről. Így formálódott, szilárdult tovább a fila már induláskor, őseitől örökölten sem puhány fizikuma sem jelleme.

Ezeknek köszönhetően hazájában a fajtát ma is nagy előszeretettel használják katonai és rendőri feladatok ellátására. Akár járőrszolgálat a városban vagy gerillák felkutatása a dzsungelben, a filák mindegyik területen remekteljesítményt nyújtanak. Emellett használják őket telephelyek őrzésére, sőt börtönőri tevékenységre is. Azonban legtöbbször családi otthonok, birtokok lelkiismeretes őre, gazdája hűséges társa. Brazília ma a világ bűnözéstől legfertőzöttebb országa, így elkél a félelmetes és kérlelhetetlen filák szolgálata.

A kölykök viszonylag korán, már új otthonukba való kerülésük után néhány nappal különbséget tesznek a családtagok és a "többiek", a kívülállók között. Az ő közeledésüket gyanakvóan fogadják, elhúzódnak előlük, sőt meg is morogják őket! Ahogyan növekednek, ilyen irányú ellenérzésük csak fokozódik, és idegenekkel szembeni bizalmatlanságuk egyre határozottabb módon jut kifejezésre. Körülbelül egyéves korukra (ez nemtől, egyedtől függően korábban, illetve később is bekövetkezhet) ősi karakterük végleg felszínre tör: ettől kezdve minden kívülálló személynek nyílt és becsületes ellenségei lesznek saját birtokukon belül, de azon kívül is, ha szeretteiket veszélyeztetve érzik. Tartsuk tiszteletben ősi karakterüket, és a kutya jelenlétében óvakodjunk a gazda túlzott megközelítésétől, a heves gesztikulásoktól és hangos beszédtől. Legszukebb családjuk (amibe a filák nem számítják bele az akár hetente látogatóba érkező barátokat, rokonokat sem!) felé viszont a leghatározottabban mutatják másik oldalukat: engedelmes és szeretetéhes, alázatos és kedveskedő társak, akik különösképpen imádják gazdájuk gyerekeit.

Nincs még egy fajta, melynek a standardja, annyira kiemelten foglalkozna a temperamentum kérdésével, mint a filáé. A korábbiakban már szó esett lényük két mozgatórugójáról, melynek következtében a diszkvalifikációs hibák meghatározása is rögtön érthetővé válik: a gazda felé irányuló agresszivitást, és a bírói körben mutatott bármilyen félénkséget azonnali kizárással büntetik. A bírálatok alatt a szakértő kötelessége (lenne) felmérni a kutyák vérmérsékletét, az idegenekkel szembeni bizalmatlanságot, a magabiztos viselkedést, a bátorságot. A fajta őshazájában ezt objektív rendszerben végzik, ugyanis a győztes cím megszerzéséért a kutyáknak meg kell felelniük a Temperament Test-nek nevezett bátorságpróbán. A lövéstől félő egyedeket például azonnal kizárják a további versenyből, amin nincs mit csodálkozni: a fila egyik "szakmája" éppen a vadászat volt, ahol egy a fegyver hangjától félő kutyát hasznavehetetlen volta miatt hamar kiselejteztek volna.

Álljon itt egy igazán autentikusnak nevezhető szakértő által írt cikk néhány sora a fajta nevelésével kapcsolatban:

"A leggyakoribb felvetések, melyekkel tulajdonosok, tenyésztők, vagy pusztán a fajta iránt érdeklődők a fila képzésével kapcsolatban hozzám fordulnak, a következők:

"Nem akarom, hogy a kutya túlzottan engedelmes legyen, mert az megtöri jellemét."

"Attól félek, ha hagyom, hogy kutyámat megérintse egy idegen, elveszti eredeti karakterét."

és végül:

"Nem akarom, hogy kutyám túlságosan hozzászokjon mások társaságához, mert akkor mindenkivel barátságos lesz és használhatatlanná válik házam őrzésére."

Mint régi fila tulajdonos, tenyésztő és kiállító, szeretném kifejteni álláspontomat a témával kapcsolatban:

Véleményem szerint az engedelmességre való szoktatás a fila esetében nem egy lehetőség, hanem feltétlenül szükséges dolog. A kutya erejét, természetes viselkedését tekintve elengedhetetlen, hogy a tulajdonos mindenkor kontrollálni tudja. Minél erősebb ugyanis a kutyajelleme és fizikuma, biztonságos és felelősségteljes tartásának annál inkább feltétele az engedelmes képzés... Érdekesség: Molnár Gábor magyar utazó és vadász is többször megemlékezik ezekről a kutyákról az Amazonasnál a 30-as években tett expedíciós történetét megörökítő könyveiben.

Érdekesség: dr. Santos Cruz-nak korábban dobermannjai voltak, de egy a 30-as években - gyermeke születésnapja alkalmából  birtokán rendezett kerti ünnepség alkalmával - a szerteszét szálló léggömbök úgy megijesztették kutyáit, hogy azok félelmükben remegve bújtak a parkoló autók alá. A doktor még aznap megszabadult a dobermannoktól, és elkezdte keresni a tökéletes őrkutyát maga és családja számára. Ekkor fordult érdeklődése a filák felé, melynek hamarosan első számú szaktekintélyévé vált.

 nyitókép: Archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)