Spitzek és ősi típusú kutyák
Fáraókutyák Magyarországon
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Eifert Anna  |  2000. január 21.

A fáraókutya kifejezetten ritka fajta, az egész világon kb. 2600 egyede él csupán, Európában 1400.


A fajta szinte minden tenyésztője állandó kapcsolatban áll egymással, s talán nemcsak a fajta nem mindenkinek tetsző külseje az ok, hogy eleddig sikerült a fáraó kutyát megmenteni a népszerűség poklától.

Magyarországon egy hazánkban élő osztrák házaspár, Lex Andrea és Péter a fajta egyetlen tenyésztője. Jelenleg 4 felnőtt és 6 kölyök kutyájuk van. Házukba lépve egy sereg megtestesült egyiptomi kutyaisten fogadja a belépőt, s a fiatalok lelkesen próbálnak puszit adni, míg a nagyok megfontoltabban a háttérben maradnak, majd gazdasszonyuk szavára az egész társaság engedelmesen visszasereglik a bőrgarnitúrára. Persze amint Andrea elfordul, a kicsik máris az idegen körül ugrálnak, de idővel ők is megnyugszanak, s csak hatalmas vörösesbarna füleiket hegyezik.

Ezek szerint még nem sikerült minden kölyöknek gazdát találni? - kérdezem Andreát.

Csak akkor adunk el egy kölyköt, ha meggyőződtünk a leendő gazda alkalmasságáról, hogy valóban felelősségteljes és állatszerető ember. Még két kutyánk vár ilyen jelentkezőre, hármat megtartunk, a férjem vadászni szeretne velük, a hatodik kölyök, egy kislány, pedig már egy magyar család tagja. ők már első látásra szimpatikusak voltak, már volt kutyájuk eddig is, és a kölyökvásárlást követő látogatásomkor is, melyet szándékosan nem jelentettem be, meg voltam elégedve a tartási körülményekkel.

És ha azt látta volna, hogy a kiskutyának rossz sora van?

A vevővel kötött szerződés szerint ebben az esetben jogom van visszavenni a kutyát. A tőlünk vásárolt kölyök gazdája az engedélyem nélkül nem adhatja tovább a kutyát, egyáltalán, ha valami miatt nem tudja tovább tartani, hozzám kell fordulnia, és én visszaveszem. Semmiképpen sem szeretném, hogy bármelyik tőlünk származó kutyamenhelyen végezze. Ha valaki felhív minket és első kérdése az, hogy mennyibe kerül egy kölyök, az már gyanús nekem. Mi a fajta ritkaságértékéhez képest jelképes összegért adjuk a kutyákat, de ha valakinek még ez az összeg is problémát jelent, részletfizetésben állapodunk meg, hiszen az az elsődleges, hogy jó gazdához kerüljön a kölyök. Mi az eladást inkább adoptálásnak nevezzük, márcsak azért is, mert a tulajdonos kizárólag a mi beleegyezésünkkel tenyészthet a tőlünk vásárolt kutyával. Ha ez a szándéka, mindenben a segítségére leszünk, de a szukáját csak kétéves kora után fedeztetheti és csak akkor, ha már 7 jelentkező van a születendő kölykökre.

Mit javasolnak a leendő fáraó kutyatulajdonosoknak, lakásban vagy kertben tartsák kutyájukat?

Inkább lakásban, hiszen a rövid szőrük miatt fázékonyak. Egyébként igen tisztaságszeretők - szinte olyanok, mint a macskák - és megfelelő mennyiségű séta esetén nyugodtan viselkednek kisebb lakásban is.

Önöket nem zaklatták a szomszédok vagy az önkormányzat, hogy ennyi kutyájuk van?

De, voltak problémáink. Igen sajnálatosnak tartom, hogy azokat az embereket, akik állatkínzó módon az udvarban láncon tartják egyetlen kutyájukat, senki nem vonja felelősségre, csak minket, akik normális módon tartunk a megszokottnál több kutyát. De amint tehetjük, elköltözünk innen egy olyan helyre, ahol a kutyák szempontjából megfelelőbb a környezet. Agártípusú vadászkutyák lévén az ideális az lenne, ha naponta egyszer kellőképpen kirohangálhatnák magukat mondjuk egy szép mezőn.

Agártípusút mondott? Hiszen a fáraó kutya az FCI ötös csoportjába tartozik.

Valóban ősi típusú kutya, de ez a fajta a világon mindenütt az agarakat összefogó klubba tartozik. A fáraó kutyatöbb ezer éves múltra tekint vissza, ettől a típustól ered a többi agaárfajta. Azonban fontos, hogy a fáraó kutyacsupán agár típusú kutya, de nem pont úgy kell kinéznie, mint az agaraknak, azoknál erőteljesebb a felépítése. A fajta érdekessége még, hogy nincs fekete pigment a kutyákban, nemcsak az egész testük, de az orruk is egységesen vörösesbarna. Csak a farkuk végén vagy a fejükön lehet egy kis fehér folt. A homlokon vagy orrháton lévő fehér foltot Kiss of Allahnak, azaz Allah csókjának nevezik.
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)