Juhász- és pásztorkutyák
A cseh-szlovák farkaskutya
Sikeres keresztezés
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. május 23.

A cseh-szlovák farkaskutya

A csehek és a szlovákok által kialakított újsütetű fajtáról van szó, mely a kárpáti farkas és a német juhászkutya keresztezésébôl született. Az FCI nemrégiben hivatalosan elismerte, s ez az érdekes, lenyűgöző farkaskutya, kezdi kidugni hegyes orrát szülőhazája határain kívülre is.


     A csehszlovák farkaskutya, anyanyelvén a Ceskoslovensky Vlciak a Saarloosi farkaskutya mellett az egyedüli másik fajta, mely a farkas és a kutya legújabb kori keveredéséből jött létre s immáron hivatalos elismerésben részesült.
     A történet az ötvenes évek végén kezdődött, a helyszín a Dél-Csehországi Libejovice határvidéke, a résztvevők az ottan határőr egység katonái. A cseh határőrség , akár sok más katonai egység világszerte, ugyancsak szívesen alkalmazott német juhász ebeket. A négylábú harcosok fizikai teljesítményét és ellenálló képességét fokozandó, megszületett az ötlet, miért is ne kereszteznék őket a vad fajtatárssal és előddel, a farkassal. A gondolatot tett követte, egy befogott kárpáti farkasszukát, kit Britának kereszteltek, "összeadták" az előkelő nevet viselő Cezar z Brizoveho elnevezésű német juhászkutyával.
     1958. május 26-án megszületett az első alom. A harmadik és negyedik generáció "hibridjeit" aztán már sikerrel alkalmazta a hadsereg.
     A másik vérvonalat a bichary rendőrség hozta létre ezúttal az Argo nevű farkasban és Astra, a német juhászszuka révén.
     Az 1970-es években főként politikai okok miatt (a Varsói Szerződés tagállamainak katonai akciója Prága elleni katonai akciója) a tenyésztés "zászlaja" átkerült a szlovákokhoz. Sarik, a harmadik farkas (ő hím volt) "került be a képbe", két, immár "hibrid" német juhászszukát fedezett.
     Végül 1983-ban bekerült a szelekciós munkába az utolsó farkas vér, amikor is Bojar von Schotterhofot, a német juhász kant pároztatták a Lady nevű nőstényfarkassal.
     Összefoglalva tehát, ez a négy telivér farkas (két hím és két nőstény) biztosította az új, kialakulóban lévő fajta genetikai variabilitását.
     A csehszlovák illetékesek 1982-ben ismerték el a farkaskutyát új fajtának, s még ebben az évben klubot alakítottak. 1982 és 1991 között 1552 kölyköt regisztráltak a törzskönyvben. Az ország szakadása után az FCI 1994-ben hivatalosan elismerte az immár Cseh- Szlovák farkaskutyának elnevezett új fajtát. Az ügyek, tehát a szelekció továbbvitelét egyébként a szlovákokra bízta.

Inkább farkas mint kutya

     Csak úgy ránézésre, ez az eb nem tagadhatja meg farkas eredetét, lupoid jellege sokkal inkább kiüt küllemi szempontból, mint a másik vérvonalé, az ugyancsak farkas ősöktől származó német juhászé. szőrszíne "ordas", a szürkés sárga és az ezüstös szürke árnyalatai között váltakozik.
     Nagy termetű, a kanok marmagassága átlagosan 65, a szukáké 60 centi. Hosszú végtagjai még magasabbnak, nyúlánkabbnak mutatják. Mancsai erősek, s nem kerekdedek, hanem megnyúltak, mellső lábai némileg kifelé fordulnak. Ez teszi lehetővé a hóban való speciális farkas ügetést, és egyáltalában, a hóban való könnyed, elegáns mozgást.
     A fej oldal- és elölnézetben egyaránt háromszögletű, a stop enyhe. Az ajkak igen szárazok és feszesek, míg a német juhászoknál észlelhető icipici "löttyedtség" sem megengedhető. Egyenes állású fülei magasan tűzöttek, valamint kisebbek, mint a német juhász kutyáé, s nagyobbak mint a farkasé. A német juhászkutyával ellentétben nincs fekete maszkja, a maszk fehérrel szegélyezett krémszínű világos. A farok nyugalmi állásban lecsüngő, mozgásban sarlóvá ívelődik. A szőrzet rövid, de kiváltképpen télidőben igen sűrű, s a nyakon sörényt képez.
     A cseh-szlovák farkaskutya rendkívül ragaszkodik gazdájához, ám vonzalmát csak ritkán mutatja ki. Szeme viszont mindig rajta, a gazda közellétét igényli, nem állja, ha látóköréből kikerül. Egy híres musher (szánhajtó) mesélte egyszer, hogy elment egy közeli erdőbe, ahol jól elrejtőzött. Az egyik barátja közben elengedte farkaskutyáit, s azok nyomban keresésére indultak, s természetesen hamarosan rá is bukkantak. De nem mentek hozzá farkcsóválva simogatást kérni, hanem megnyugodva (megvan a főnök) visszatértek a szállásra.
     Ez a fajta idegenekkel szemben rendkívül visszafogott, bizalmatlan, furcsa módon azonban a nőket jobban eltűri. Nem kifejezetten házőrző típus, bár tud ugatni és farkas-módra üvölteni egyaránt.
     Igen hamar meg kell vele értetni, ki a falkavezér. Ez a szép "vad" tud azért engedelmeskedni, parancsot teljesíteni, hívásra visszajönni, mely kiváltképp fontos, hisz vérében a vadászat. Nem szökevénytípus, ám ha felébred benne a vágy 2 és fél méteres rácskerítés sem állítja meg.
     Nagyon lényeges, mondhatnánk, létfontosságú, hogy minél korábban szocializáljuk; már 3-4 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülnek nála.
     A cseh-szlovák farkaskutya családi életét illetőleg is a farkasra emlékeztet; a nőstény évente egyszer tüzel, alkalmanként 4-6 kölyköt ellik. Párja - amennyiben mellette tartják - a Dzsungel könyvebeli Farkas apó módjára mindenben segíti.nyitókép: Archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)