Rendeletek
Ebrendeletek II.
VII., VIII., IX., XI. XII. kerület
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2002. június 21.

Fővárosi kerületi önkormányzatok (VII-IX., XI-XII. kerület) rendeletei


Ebrendeletek - folytatjuk

. VII. kerület,
Erzsébetváros Önkormányzata
VIII. kerület,
Józsefvárosi Önkormányzat
IX. kerület,
Ferencváros Önkormányzata
XI. kerület, XII. kerület,
Ebrendelet vagy
állatok tartását szabályozó rendelet
Az állattartás rendjéről szóló rendelet Az állattartás rendjéről szóló rendelet Az állattartás rendjéről szóló rendelet Rendelet az ebtartásról Az állattartás rendjéről szóló rendelet
Hatálya A rendelet hatálya kiterjed a kedvtelésből és sport célra tartott állatokra, a vakvezető és jelzőebekre, a veszélyes vagy annak minősített állatokra, a háziasított állatok gazdátlan egyedeire, az őrző-védő állatokra és a vadállatokra. Hatálya nem terjed ki a fegyveres erők, a rendvédelmi szervek, a nemzetbizonsági szolgálatok és a közfeladatokat ellátó őrszolgálatok segítésére tartott állatokra. A rendelet hatálya kiterjed a kerület közigazgatási területén minden olyan természetes személyre, valamint szervezetre, aki állatot tart. A rendelet előírásai fegyveres testületek és a rendvédelmi szervek állattartására nem vonatkoznak. A rendelet hatálya kiterjed a kerület közigazgatási területén minden állattartó természetes, jogi és nem jogi személyekre. Hatálya nem terjed ki a fegyveres testületek állattartására és az ebrendészeti telepre A rendelet szabályai nem vonatkoznak a fegyveres testületek állatartására. A rendelet hatálya a kerület közigazgatási területén kiterjed többek között a verseny- és sportcélra tartott állatokra, vakvezető- és jelzőebekre, a veszélyes és veszélyesnek minősített állatokra, a kedvtelésből tartott, az őrző-védő és a kóbor állatokra. A rendelet előírásai a fegyveres testületek, a rendvédelmi szervek, a nemzetbizonsági szolgálatok állattartására és a közfeladatokat ellátó őrszolgálatok segítésére tartott állatokra nem vonatkoznak.
Hatályba lépés dátuma 2001. január 1. 2001. június 22. 2000. február 1. 2000. január 25. 2000. június
Lakásonként tartható ebek száma Nincs megadva. (Vakvezető és jelzőebek kivételével társbérlet, albérlet, bérlőtársi jogviszony esetén az ebtartáshoz szükséges a társbérlő, főbérlő, vagy a bérlőtárs előzetes írásbeli hozzájárulása.) 2 1, az eb korától és fajtájától függetlenül 1, az eb korától és fajtájától függetlenül. Nincs megadva
Kertesházban tartható ebek száma Nincs megadva Ingatlanonként 100 négyszögölig 2, 100 négyszögölön felül 3 eb tartható, illetve azok utódai legfeljebb 3 hónapos korig. Többlakásos családi házakban és annak udvarán lakásonként 1, az eb korától és fajtájától függetlenül, és egyszeri szaporulata 3 hónapos korig Nincs megadva Nincs megadva
Ebtenyésztés Nincs megadva Lakásban ebet szaporítani tilos. Ebtenyészetet kizárólag polgármesteri engedéllyel, a szakhatósági vélemények alapján lehet létesíteni. Kizárólag hatósági engedéllyel szabad létesíteni, melynek kiadásához szükséges az ÁNTSZ, a MEOE és az állategészségügyi hatóságok szakhatósági hozzájárulása. Többlakásos lakóingatlanok esetében ebet tenyészteni a lakóközösség elfogadó nyilatkozata (pl.: társasházi közgyulési határozat) nélkül nem szabad. E rendelet alkalmazásában ebtenyésztés: legalább két tenyészszukával folytatott kereskedelmi, haszonszerzési célú, céltudatos ebszaporítás Ebeket tenyészteni az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény, az Állategészségügyi Szabályzat, valamint az egyéb jogszabályokban foglaltak szerint lehet.
A megengedettnél több eb tartásának engedélyeztetéséhez szükséges . Az illetékes szakhatóságok véleményével ellátott kérelem benyújtása, melyről a jegyző ajánlása alapján a polgármester dönt. Szakhatóságok: Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás, hatósági állatorvos, ÁNTSZ kerületi intézete Az engedély megadásáról a polgármester dönt. Ha szükséges, kikéri az ÁNTSZ és egyéb egészségügyi hatóságok és a közvetlen falszomszédok, valamint az alatta és fölötte lakó szomszédok véleményét Ebtartási ügyekben a Bel-Budai Mezőgazdasági Hatósági Igazgatási társulás jár el. Indokolt esetben a társulás egynél több eb tartását is engedélyezheti.
Közterületen szájkosár használatára kötelezett fajták Minden 30 cm marmagasságnál nagyobb, illetve veszélyes és veszélyesnek nyilvánított kutya. Pitbull terrier, német juhászkutya, angol mastiff, dobermann, német boxer, rottweiler, német dog, óriás schnauzer, fila brazileiro, orosz fekete terrier, sarplaninac, kaukázusi juhászkutya, közép-ázsiai juhászkutya, leonbergi, moszkvai őrkutya, bordeauxi dog, berger de beauce, am. staffordshire terrier, mastino napoletano, angol bullterrier, kuvasz, amerikai bulldog, flandriai Bouvier, kanári szigeteki mastiff, argentín dog, akita inu, pireneusi hegyikutya, komondor, malinois és lakenois, cane corso és a felsorolt fajták keverékei Nincs ilyen lista. Csak harapós, támadó vagy kiszámíthatatlan természetű kutyát kell szájkosárral sétáltatni Nincs ilyen lista. Harapós vagy támadó természetű ebet a marás lehetőségét kizáró zárt szájkosárral kell ellátni és rövid pórázon vezetni. Nincs ilyen lista. Harapós ebet a marás lehetőségét kizáró, zárt szájkosárral kell ellátni.
Egyéb Közterületen az oltást igazoló műanyag lapocskát az ebnek nyakörvére erősítve kell viselnie. A sétáltatónak saját személyét hitelt érdemlően kell igazolnia az ellenőrzésre jogosultaknak. Ellenőrzésre jogosultak: a rendőrség, a közterület-felügyelők és a hatósági állatorvos. Aki az állattartás rendjére vonatkozó szabályokat megszegi, az szabálysértést követ el és 1.000 Ft-tól 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal súlytható A gazdátlan, kóbor ebek befogásáról és elszállításáról a fővárosi önkormányzat gondoskodik. A befogott és ki nem váltott, fajtatiszta vagy annak látszó ebek további sorsáról történő rendelkezés előtt a jegyző értesíti a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületét és az állatbarát alapítványt. (Vajon tesz valamit a MEOE az értesítést követően? a szerk.) . .

 
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)