Társasági kutyák
Coton de Tulear
Született celebkutya
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Eifert Anna  |  2011. március 14.

Coton de Tulear

A Coton de Tulear a bichon család tagja. Ezeket a kistestű, társasági kutyákat egy ősi, barbet-jellegű, európai kutyatípustól eredeztetik. Az egyik ilyen, rövidebb szőrű leszármazottat, a Bichon Tenerife-t a spanyolok vitték magukkal a Kanári-szigetekre.


Ettől a típustól származik valószínűleg a máltai selyemkutya, a kis oroszlánkutya, a bichon frise, a bolognese, a havanese és a Coton de Tulear is. A ma már nem létező Bichon Tenerife hajósok által került az Indiai-óceán szigetvilágára (pl. Mauritius) a XVI-XVII. században. Állítólag 1500 táján egy itorlás hajótörést szenvedett Madagaszkár partjainál, és csak két, apró, fehér kutyaélte túl a szerencsétlenséget. Itt a kutyáknak hosszabb, gyapotszerű szőrzete alakult ki, és idővel Coton de Reunion névvel illették őket. Tőlűk származik a mai Coton de Tulear, mely Tuleár kalózok és rabszolgakereskedők által használt kikötőjében, Madagaszkáron a XVII. század folyamán jelent meg. Mivel az uralkodó Merina törzs nagyon kedvele ezeket a kis ebeket, hamarosan Madagaszkár királyi kutyáiként tartották őket számon. Valószínűleg egy őshonos vadászkutyával, a Morondava kutyával is keresztezték őket, ami az egész bichon családnak egészséget és kitartást kölcsönzött. A merina törzs szigorúan ellenőrizte a királyi kutyák tenyésztését. A törzs tengerparti tagjainak (ez a népesség kb. 85 %-át jelentette) és a nem előkelő származású embereknek megtiltották, hogy Coton de Tuleart tartsanak. A századfordulón aztán a francia hódítók a kis társasági kutyákat is kisajátították.

1970-ben a Francia Kennel klub elismerte a Coton de Tuleart, mint ritka, de önálló kutyafajtát. Sajnos a politikia és gazdasági válság következében, a fajtát szülőhazájában napjainkban a kihalás veszélye fenyegeti. Egy 1974-ben kiadott postai bélyegen a Cotont Madagaszkár hivatalos kutyájaként ábrázolják. ugyanebben az évbe, három évvel a fajta európai megjelenése előtt, dr. Robert Jay Russell biológus, aki a madagaszkári majmokat tanulmányozta, Cotonokat küldött Amerikába. Russell doktor édesapja, J. Lewis Russell alapította az Oakshade kennelt New Jersey-ben, és a kinológia világa nagy lelkesedéssel üdvözölte az új fajta tenyészetét. Számtalan újság írt róla, többek között a Dog World, a Dogs USA, a Gentleman's Quarterly, a The Robb Report és a The Amerivan Express Company Newsletter. A Coton de Tulear hamarosan a televízióban is megjelent, az ABC csatorna reggeli műsorában és a The David Letterman Show-ban, Glenn Close színésznő oldalán. A Coton európa franciák lakta részébe jutott el elsőként, 1977-ben, elsősorban Franciaországba és Belgiumba.

A Coton de Tuleart magyarul tuleari vattakutyának vagy tuleari gyapotaszőrű kutyának lehetne fordítani. 1971-ben az FCI is hivatalos fajtaként regisztrálta a Cotont. 1979-ben már 33 Coton de Tulear élt Franciaországban.

A Coton de Tulear különleges, gyapjas szőre könnyen gondozható. Eső vagy fürdetés után hamar megszárad, általában viszonylag kevés kefélést igényel, és alig vedlik. A Coton szőre a legtöbb esetben még a kutyaszőrre allergiás embereket sem irritálja. Egyelőre még nagyon egészséges fajta, az észak-amerikai populációban például eleddig nem fedeztek fel semmilyen örökletes genetikai betegséget. Igen hosszú életű fajta, 15-16 évig is elél, de ismernek 19 éves példányokat is.nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)