Retrieverek, spánielek
Tank a vadászmezőkön Clumber spániel
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Balaskó Norbert  |  2002. január 21.

Első pillantásra a clumber talán nem is tűnik spánielnek, inkább egy kis termetű, szőrös masztiffnak. Pedig spániel a javából, kiváló vadászkutya. Mivel olyannyira különbözik társaitól, származása örökre rejtély marad, és sok fajtához hasonlóan csak találgatni lehet.


A fajta felépítését és jellegzetességeit szem előtt tartva, talán hosszú teste, nehéz feje basset hound típusú kutyáktól származhat. Bár a régi spánieleket az angolok számtalan elnevezéssel illették - cocker, springer, szalonkavadász, etc. - néha még ugyanazon alom esetén is, a clumber szót hiába keressük a korabeli feljegyzések között. Ez persze még önmagában nem jelenti azt, hogy a clumber fiatal fajta lenne, sőt. Sokan őt tartják a legrégibb spánielváltozatnak, melyet speciális vadászati célokra tenyésztettek.

Egyes szakértők a fajtát Franciaországból eredeztetik. A teória szerint a francia forradalom idején Noailles herceg Angliába menekítette spánieljeit, melyeket generációkon át gondosan tenyésztett. kutyái menedékhelyéül Newcastle hercegének kennelét választotta, a nottighamshire-i Clumber Parkban. A legkorábbi képi emlék a fajtáról Frances Wheatley 1788-ban készült festménye, mely Newcastle második hercegét ábrázolja, vadászatból hazatérve, három clUmber spánielével.

A fajta népszerűsége felett az arisztokrácia egy szuk köre őrködött szigorúan. Lord Arthur Cecil, Earl Spencer és Portland hercegének kutyái valószínűleg a Clumber Park spánieljeitől származtak. Albert herceg azután kezdett érdeklődni a fajta iránt, miután clumber spánieleket látott dolgozni Newcastle hercegének birtokán. VII. Edvárd királyi spánieljeinek az of Sandringham kennelnevet adta, miután 1861-ben megvásárolta Sandringham House-t.

Angliában 1859-ben szerepeltek először clumber spánielek kiállításon. Az első fajtaklub viszonylag később, 1904-ben alakult meg. Az Újvilágba azonban igen korán jutott el a fajta Venables főhadnagy révén, mikor őfelsége 97. ezrede Halifaxban, Kanadában állomásozott. Az első clumber spánieleket az AKC 1878-ban regisztrálta, a klub megalakulása előtt hat évvel. Ez a látszólag ellentmondásos körülmény úgy lehetséges, hogy már Amerikában már jóval az AKC megalakulása előtt regisztráltak és törzskönyveztek kutyákat. Az AKC ezekből a korai törzskönyvekből három kötetet fogadott el, melyek az 1887 óta folyamatosan vezetett stud Book Register alapját képezték.

Mikor az 1900-as évek elején megszületett a clumber spániel első hivatalos fajtaleírása, a standard, sokat vitatkoztak a clumber nehéz, olykor lelógó szemhéjáról. Sokak szerint ez csak a szem sérülésveszélyé fokozza, ami egy vadászkutyánál nem éppen szerencsés. Mások szerint viszont éppen ez a fajta egyik régi jellegzetessége.

A clumber spániel nagyon jó vadászkutya. Viszonylag lassan dolgozik, de jellegzetes, gördülő járása kényelmes, szilárd ügetést tesz lehetővé egész nap, anélkül, hogy a kutya kifáradna.

Általában némán dolgozik, így nagyon közel tud kerülni a vadhoz. Biztos vadkereső, és még a retrievereket is megszégyenítően kiváló apportírozó, ha erre tréningezik. Bár nem éppen kistestű kutyáról van szó - súlya 30-36 kg -, a clumber spániel mozgékony, temperamentumos fajta. Hazánkba több jó minőségű import kutya is érkezett, bár még egyelőre kicsi a magyar populáció.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)