Retrieverek, spánielek
Tank a vadászmezőkön Clumber spániel
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Balaskó Norbert  |  2002. január 21.

Első pillantásra a clumber talán nem is tűnik spánielnek, inkább egy kis termetű, szőrös masztiffnak. Pedig spániel a javából, kiváló vadászkutya. Mivel olyannyira különbözik társaitól, származása örökre rejtély marad, és sok fajtához hasonlóan csak találgatni lehet.


A fajta felépítését és jellegzetességeit szem előtt tartva, talán hosszú teste, nehéz feje basset hound típusú kutyáktól származhat. Bár a régi spánieleket az angolok számtalan elnevezéssel illették - cocker, springer, szalonkavadász, etc. - néha még ugyanazon alom esetén is, a clumber szót hiába keressük a korabeli feljegyzések között. Ez persze még önmagában nem jelenti azt, hogy a clumber fiatal fajta lenne, sőt. Sokan őt tartják a legrégibb spánielváltozatnak, melyet speciális vadászati célokra tenyésztettek.

Egyes szakértők a fajtát Franciaországból eredeztetik. A teória szerint a francia forradalom idején Noailles herceg Angliába menekítette spánieljeit, melyeket generációkon át gondosan tenyésztett. kutyái menedékhelyéül Newcastle hercegének kennelét választotta, a nottighamshire-i Clumber Parkban. A legkorábbi képi emlék a fajtáról Frances Wheatley 1788-ban készült festménye, mely Newcastle második hercegét ábrázolja, vadászatból hazatérve, három clUmber spánielével.

A fajta népszerűsége felett az arisztokrácia egy szuk köre őrködött szigorúan. Lord Arthur Cecil, Earl Spencer és Portland hercegének kutyái valószínűleg a Clumber Park spánieljeitől származtak. Albert herceg azután kezdett érdeklődni a fajta iránt, miután clumber spánieleket látott dolgozni Newcastle hercegének birtokán. VII. Edvárd királyi spánieljeinek az of Sandringham kennelnevet adta, miután 1861-ben megvásárolta Sandringham House-t.

Angliában 1859-ben szerepeltek először clumber spánielek kiállításon. Az első fajtaklub viszonylag később, 1904-ben alakult meg. Az Újvilágba azonban igen korán jutott el a fajta Venables főhadnagy révén, mikor őfelsége 97. ezrede Halifaxban, Kanadában állomásozott. Az első clumber spánieleket az AKC 1878-ban regisztrálta, a klub megalakulása előtt hat évvel. Ez a látszólag ellentmondásos körülmény úgy lehetséges, hogy már Amerikában már jóval az AKC megalakulása előtt regisztráltak és törzskönyveztek kutyákat. Az AKC ezekből a korai törzskönyvekből három kötetet fogadott el, melyek az 1887 óta folyamatosan vezetett stud Book Register alapját képezték.

Mikor az 1900-as évek elején megszületett a clumber spániel első hivatalos fajtaleírása, a standard, sokat vitatkoztak a clumber nehéz, olykor lelógó szemhéjáról. Sokak szerint ez csak a szem sérülésveszélyé fokozza, ami egy vadászkutyánál nem éppen szerencsés. Mások szerint viszont éppen ez a fajta egyik régi jellegzetessége.

A clumber spániel nagyon jó vadászkutya. Viszonylag lassan dolgozik, de jellegzetes, gördülő járása kényelmes, szilárd ügetést tesz lehetővé egész nap, anélkül, hogy a kutya kifáradna.

Általában némán dolgozik, így nagyon közel tud kerülni a vadhoz. Biztos vadkereső, és még a retrievereket is megszégyenítően kiváló apportírozó, ha erre tréningezik. Bár nem éppen kistestű kutyáról van szó - súlya 30-36 kg -, a clumber spániel mozgékony, temperamentumos fajta. Hazánkba több jó minőségű import kutya is érkezett, bár még egyelőre kicsi a magyar populáció.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 

KEVERÉK KUTYUS AJÁNDÉKBA! Kedves, aranyos, ragaszkodó, 10 hónapos keverék schnauzer kan kutyus szerető gazdát keres. Szereti, ha simogatják és beszélnek hozzá, nagyon figyel! Kertes házban lakik, de bejár a lakásba is, egész télen-tavasszal lakásban lakott, szobatiszta, lakásban is tartható. Szeret sétálni, kutyákkal jól megvan, egy kan német juhásszal lakik. A macskákat is szereti. 06-30/439-4446,06-30/600-6613. rock.josefina@gmail.com

tovább a hirdetésre »

 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)