Spitzek és ősi típusú kutyák
Chow-chow
Kéknyelvű történelem
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Eifert Anna  |  2013. május 04.

Chow-chow

Ha a chow-chow kék nyelvével beszélni tudna, talán a kutya domesztikációjával kapcsolatos kérdéseinkre is választ kaphatnánk, hiszen ez a méltóságteljes, tartózkodó fajta egyike a kutya legősibb típusának.


Sajnos a kínai uralkodók gyakran elődeik minden hagyatékát megsemmisítették, így nehéz pontosan nyomon követni a chow-chow történetét. Azzal szinte minden szakértő egyet ért, hogy a fajta északi eredetű - de hogyan jutott a Sarkkörtől Kínáig, azt senki sem tudja. A fajta szűkös hagyatéka között szerepel egy dombormű a Han dinasztia idejéből, kb. i.e. 150-ből, mely vadászkutyaként ábrázolja a chow-chow-t. Tehát a fajta vagy helyesebben a chow-típus már több mint 2000 éve létezik, sőt sok szerző szerint még ennél is korábbra nyúlnak vissza a chow-chow gyökerei; kétségtelen, hogy egyike a legkorábban azonosítható kutyatípusnak.

Létezik egy teória, mely szerint a chow-chow a régi tibeti masztiff és a szamojéd keresztezéséből származik. Valóban rendelkezik mindkét fajta jellegzetes tulajdonságaival, azonban ezt a származáselméletet igencsak cáfolja a chow-chow kék nyelve. Valószínűbb, hogy inkább a chow-chow az egyik őse nemcsak a szamojédnek, de a norvég elkHunknak, a keeshoundnak illetve a wolfspiccnek, sőt a pomerániai törpe spiccnek is.

Napjainkban a chow-chow csupán különleges megjelenésű kedvenc, de nincs semmilyen funkciója (nagyritkán használták csak testőrként.) Korábban ez egyáltalán nem így volt, számos bizonyítékát találni annak, hogy a chow-chow Kínában századokon át elsősorban vadászkutya volt. Talán minden idők leghatalmasabb kennele a hetedik században élt T-ang uralkodóé volt. 2500 pár (!) chow-típúsú kutyája mellett tízezer vadászt tartott. A chow-chow-val főleg mongol fácánra vadásztak, mely igencsak gyors és kitartó szárnyas. Olykor nemcsak a fajta kiváló szaglását használták ki a kínaiak, hanem őrkutyaként is alkalmazták a chow-chow-t, sőt olykor kocsihúzásra és terelésre is alkalmazták. Hogy a fajta valaha vadászkutyavolt, napjaink egyik holland tenyésztője, Chr. A. Veldhuis is bizonyítja, aki évekig élt Jáva szigetén Kínából importált kutyáival együtt. Ezek a chow-chow-k kiváló patkányfogónak bizonyultak és szenvedélyes vadászok voltak.

Kétségtelen a fajta északi eredete, érdekes azonban, hogy Kína középső részén, Kantonban őshonos jószágnak tartották, s kéknyelvűnek vagy kékszájúnak hívták. Kína északi részén, mint Pekingben is, a "lang kou" (farkaskutya), a "hsiung kou" (medvekutya) vagy szintén a kéknyelvű elnevezés mellett a "Kwantung kou" (Kanton kutyája) név volt elterjedt. Maga a chow-chow szó eredete valószínűleg nem Kínában keresendő, hanem inkább az ún. pidzsin-angolban. A chow-chow szót minden olyan dologra használták a XVIII. század második felében, melyet a keleti birodalom bármely részéről szállítottak európába vagy Amerikába. Jelentése csecsebecse, apróság, mely vonatkozhat akár porcelán vagy elefántcsont figurákra, de akár vegyes salátára is - a szó konkrét és átvitt értelmében egyaránt. A korabeli hajóskapitányoknak ugyanis sokkal egyszerűbb volt csupán ezt a szót leírni, mint rakományuk minden egyes darabját pontosan megnevezni. És idővel a rakományhoz kutyák is tartoztak.

A fajta első nem kínai leírása Gilbert White tiszteletestől származik (Selborne, Anglia). A később a "Natural History and Antiquities of Selbourne" c. műben publikált átfogó fajtaleírás alig különbözik a mai standardtól! 1780-ban White tiszteletes szomszédja hozott a kelet-Indiai Társaság hajóján egy chow-chow párt Kantonból. A fajta tömeges importja Angliába 1880 körül kezdődött, és a fajta akkor vált igazán népszerűvé, miután Viktória királynő is elkezdett érdeklődni a chow-chow iránt. 1881-ben a walesi herceg tulajdonába is került egy Wang nevű kínai kutya, mely sötétvörös, hosszúszőrű chow-chow volt. Egyre több és több chow-chow szerepelt a kiállításokon is, egyre több egyedet importáltak Kínából, majd 1893-ban a fajta már saját kötettel rendelkezett a stud Bookban, 1895-ben pedig megalakult az első önálló klub. A fajta első hivatalos standardének mintájául egy Kínából importált kutyaszolgált, Chow VIII, aki minden kiállításán az első helyen végzett. Az USA-ban 1890-ben szerepelt először chow-chow kiállításon, egy Takya nevű kutyaMiss A-C. Derby tulajdonában, kínai csau-csau fajtamegjelöléssel. Az akkor még csak a Miscellaneous kategóriában szereplő chow-chow a Westminster Kennel Club híres New York-i kiállításán csoportjában a harmadik helyen végzett.

 

 

 nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)