Társasági kutyák
A csivava
Apró kutya az égből
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Szentivánszky Viktor  |  2007. június 21.

Egy maja mítosz úgy tartotta, hogy a csivava a napisten, Oxaca szolgája. Oxaca egyszer lejött a földre, és egy apró kutyát ajándékozott az embereknek, hogy az megoltalmazza őket a madár formájú, emberevő szörnytől.


 

A legenda szerint egy maja főpap elrejtett a ruhái között egy kutyát, majd áldozatként felkínálta magát. Kiállt egy magas szikla tetejére, hogy jól lássa őt a szörny már messziről is. Az óriási madár észre is vette, majd megragadta a főpapot. A pap ekkor váratlanul elengedte a kutyát, amely fülsüketítő ugatásával megrémítette a szörnyet, így az lezuhant a földre. A közelben rejtőzködő törzs tagjai odarohantak, és hosszú közelharcban végezni tudtak vele. Az események után az ebet megbecsülték, és szentként tisztelték. Elnevezték Chihuahua-nak, ami lefordítva annyit jelent: "Apró kutya az égből". Chihuahua egy mexikói szövetségi állam is egyben, amely az Egyesült Államok határához közel fekszik.

 

A fajta kialakulása

A csivava Közép-Mexikóban alakult ki, valószínűleg a toltékok kutyájára, a techichi-re vezetheti vissza az eredetét. A jelek szerint a VII. századtól már biztosan tenyésztették. A tolték közép-amerikai indián nép volt, a IX. században alapították meg a birodalmukat. Államuk a XII. században kezdett hanyatlani a belső és külső támadások miatt. Az itt élők magas műveltséget és tudományt hagytak hátra. A tolték területeket később az aztékok foglalták el, akik hatalmas birodalmat hoztak létre. Az aztékok szintén ismerték a csivavát, és nagyon kedvelték. Az uralkodó réteg leginkább a kék változatot preferálta. Cortés megérkezésekor is nagy számban tartották az őslakosok a parányi ebeket.

A csivava létezésére sokféle bizonyítékot találtak a régészek. Az egyik legfontosabb a Mexikó Cityből Puebla felé vezető út mentén álló Huejotzingo kolostor, amelyet a Ferences-rendi szerzetesek a Cholula mellett emelkedő tolték piramis köveinek részbeni felhasználásával építettek. A kövek egy-egy darabja olyan ebeket ábrázol, amelyek nagyon hasonlítanak a mai csivava kutyákra.

A XIX. században Rosina Caselli kisasszony járult hozzá a fajta európai népszerűsítéséhez. először Angliában, 1886-ban bukkant fel a csivava. Az első róla szóló cikket is Rosina Caselli írta, amit az Our Dogs (kutyáink) folyóirat jelentetett meg. Az első európai alom 1934-ben látta meg a napvilágot.

A csivavát ma már az egész világon ismerik. Magyarországon is sokan tartják, bár az utóbbi néhány évben más társasági kutyák miatt kissé háttérbe szorult. Az USA-ban 24000 csivava él az Amerikai Kennel klub szerint, ami azt jelenti, hogy a 10. helyen áll a népszerűségi listán. 2002-ben, Japánban a basset hound után a második legnépszerűbb eb volt. 2004-ben Nagy Britanniában 622 ebről tudtak, Franciaországban 2005-ben 1153 kutya volt nyilvántartásban.

 

Nyitott fontanella: a túlvilági összekötő

Küllemét tekintve megkülönböztetjük a rövid és a hosszú, selymes szőrű csivavát. Az FCI-standard leírása szerint a koponya kerekded és alma alakú, a test jó felépítésű és izmos. A kutyának jellegzetes, nagy, kerek, sötét szemei vannak. A fülei szintén nagyok, szélesen nyitottak. A farok magasan tűzött és hosszú. A szőr színe változatos, mindenféle egyszínű árnyalat és ezek variációja előfordulhat. Az ideális súly 1,5-3 kg között mozog, de még az 500 g és 1,5 kg közötti súly is megengedett. A 3 kg feletti súly viszont már nem elfogadott.

E kistermetű jószágnak bátor hangja van. Kiváló jelzőkutya, állandóan résen van és őriz. Általában meghökkentően bátor, és védelmezni kész. Az már más helyzet, hogy nincs hozzá elég ereje, és a betörő egy rúgással el tudja távolítani az útból. Egérvadásznak is ügyes, de csak némelyik.

Ami megkülönbözteti a csivavát egyéb fajtáktól, hogy még öreg korában is megtalálható nála a teljesen be nem nőtt fejtető (fontanella molera, kutacs). Ez a fizikai jellegzetesség tette mágikus és különleges lénnyé. Az azték hiedelem szerint a halottnak át kell jutnia kilenc sebes sodrású, túlvilági folyón, amelyeknek hullámait viharos szél korbácsolja. Ehhez a csivava nyújt segítséget, mivel a fontanella segítségével folyamatosan kapcsolatot tud tartani az istenekkel. Az FCI standard is kitér a fajta jellegzetességére, a fontanellára. A nagy fontanella tenyésztésből kizáró ok, de a kisebb még megengedett.

 

A csivava tartása

A táplálást tekintetében olcsó a csivava tartása, de minden más szempontból nem. A többi kutyához hasonlóan szüksége lehet orvosi ellátásra, oltásra, bolha és kullancs elleni védelemre, ruhára, játékra és jutalomfalatra, sőt jó esetben még utazásra is. Ez pedig olyan költségeket jelent, amit figyelembe kell venni a vásárlásnál.

A csivavának szerencsés természete van, hiszen jól megfér a fajtatársaival, és nagyobb kutyákkal is. Szeret csapatba verődve rosszalkodni és játszani. A gazdi karján üldögélve nagyon jól érzi magát, de szívesen sétálgat egyedül is, persze nem szereti a zajt, és könnyen megijedhet. A nyári időszakot jobban kedveli, ez persze érthető kis termete miatt. Télen szívesen visel kabátot. Átlagos törődéssel is megelégszik. Ha túl mohón eszik vagy iszik, akkor tüsszent egy nagyot.

A fajtaleírás szerint a csivava temperamentumos, energikus, élénk és bátor. Nem hisztis vagy agresszív. Sok tenyésztő állítja, hogy a rövidszőrű változat kicsit komolyabb, a hosszúszőrű pedig sokkal élénkebb és vidámabb típus. Parányi termete miatt a csivava kisgyerek mellé is jó választás. Sokak szerint azonban játék közben a csivava osztja a lapokat, és határozza meg a játékszabályokat. Egy félreérthető mozdulat elég ahhoz, hogy jobbnak lássa felvenni a "nyúlcipőt". Ekkor pedig a játék mindkét fél számára rossz szájízzel fejeződik be.

A csivava kis termete miatt sok gazda vállalkozik arra, hogy maga tenyéssze tovább a fajtát.

Fontos tudnivaló, hogy az esetek 20-30%-ában a csivava-anyának segítségre van szüksége a szülésnél, ami orvosi beavatkozást és császármetszést jelent. A tenyésztésre kiválasztott szuka súlya nem lehet kevesebb 2 kg-nál. Érdemes ultrahanggal megvizsgáltatni a kölyköket, és a születés pillanatáig gondosan figyelni a fejlődésüket.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)