Társasági kutyák
A chihuahua
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. május 19.

A chihuahua

Eredetének kutatásakor legendák egész sorára akadtak. Ezeket a kutyákat a toltékok korában háziasították. Városépítészetükben használtak ilyen törpekutya ábrázolást, aminek techichi volt a neve. Ezek a kis szobrok nagyon hasonlítanak a mai csivavához.


Az ősi kistermetű terrier szerű kutyák a magasan fejlett indián kultúrákban, Közép-Amerikában és az Andokban éltek.

Az USA-ba kb. 120 évvel ezelőtt érkezett Mexikóból, bennszülött utcai árusoktól vásárolták. Az első chihuahua standard 1923-ban készült el.

Európába, azaz Angliába elég későn érkezett. A költséges karantén kikerülése miatt az angolok keresztezték a hazai papillonnal, törpespiccel és tibetspániellel.

Magyarországra az 1960-as évek végén érkezett. Itthon és az egész világon nagyon népszerű, a toplisták élén álló fajta. Sajnos itthon is belekevertek más fajtákat, a német törpepincsert, a pekingi palotakutyát és a papillont, ami a fajta leromlásához vezetett. Manapság is gyakran látni még a pincseres fej és testtípusokat.

A chihuahua nagyon megfontolja ki legyen a gazdája, de a kiválasztotthoz végtelenül ragaszkodik. Az imádott gazdát, ha kell meg is védi, természetesen nem nagy az ereje, de nagy akaraterő rejlik benne. A szeretet és a kényeztetést nagyon igényli, sőt kiköveteli. Senki ne vegyen chihuahuát, aki nem tud alkalmazkodni kutyája szeszélyeihez! Úgy tartják, hogy a kistestű kutyák nem alkalmasak a kiképzésre, ellenben a chihuahua nagyon tanulékony és türelemmel akár mini agilityre is rávehetjük. idős, egyedül élő és beteg embereknek sokszor visszaadja az életkedvet.

Az összes fajta közül ő a legkisebb. Ennek ellenére nem lehet törékeny! Világszerte ölebként tartják, nagyon tanulékony kiskutya. Ezt a kiskutyát kísérő szerepben szeretik. Kicsi mérete ellenére temperamentumos, erős, gyors kutya, kíváncsi, éber, bátor és nagyon hűséges a gazdájához.

Egyéni, jellegzetes külseje: nagy almafej, rövid orr 90 fokos stoppal, nagy és feltűnő fülek, kerek, de nem kidülledő szemek és a feszes test. Kompakt az arány a testhossz és a mar között, feszes egyenes háttal, középhosszú párhuzamos lábakkal. Energikus menés felállított farok és szemtelen arckifejezés. Mellkasa mély és gömbölyű. Rövid és hosszúszőrű (mely selymes, puha, de nem lehet hullámos, vagy felfújt) változatban létezik. Az aljszőrzet ennél a fajtánál nem jellemző. A hosszúszőrűnél a nyakon, a lábak élén, a farkon és a füleken különösen hosszú szőrtincsek kívánatosak. A két szőrtípusú kutyát egymással keresztezni nem lehet! Kiállításokon is külön bírálatot kapnak. Súlya a 0,5 kg-tól (?) 3 kg-ig elfogadott.

Fogazata ennek a fajtának nagyon egyénien alakul. A sok bekevert rövid és hosszú orrú fajták miatt, nagyon gyakori a fogváltáskori állkapocs növekedési rendellenesség. Az addig szabályos harapású kutya elkezd előre harapni és ez vagy úgy marad, vagy szerencsés esetben kb. másfél éves korára helyreáll. Az is gyakori, hogy a tej metszőfogak (6 db) megvannak és fogváltás után már kevesebb bújik ki, vagy fordítva, kiskorában kevesebb van és fogváltás után előbújik mind a 6 db. A P fogak hiányosságai megengedettek, a metszőfogaké is, de nem kívánatosak.

Minden színváltozat, minden színnel kombinálva megengedett.

Gyakori a térdkalács eldeformálódás, mely inkább felnőtt korban lesz látható. Ha kölyköt vásárolunk, mindig meg kell mozgatni a kicsi térdét és ha kattogást tapasztalunk, akkor szinte biztos, hogy a későbbiekben problémák lesznek. Elég magas életkort megélnek, nem ritka a 15-16 éves korú sem. Ideális társ, kis helyen elfér, könnyű vele az utazás, keveset eszik, ezért a tartása olcsó. Viszont a kicsi létszámú alom miatt a kölyök drága.

Az ellés sem mondható könnyűnek ennél a fajtánál. Kicsi termetéhez képest a kölykök elég nagyok, ezért nagyon gyakori a császármetszés. Nagyon fontos, hogy ellés előtt gondoskodjon a tenyésztő arról, hogy baj esetén fogadja őt egy orvos. Az alomnevelés ugyan olyan fárasztó, de élményekkel teli és kellemes, mint bármelyik más fajtánál.

Ha egy kiskutyát szeretne valaki venni, először is gondolja át azt, hogy megoldható-e, hogy a kölyök ne maradjon egész nap egyedül. A pici testben nagyon rövidek az emésztési utak, ezért az ennivaló hamar kiürül belőle. Eleinte 8-10 hetesen négyóránként (pl. konzerv, vagy rizses hús), majd fokozatosan lehet ritkítani az etetések időközét, észre lehet venni, mikor jön el annak az ideje. Én a száraztápot, a friss vízzel együtt mindig a kölyök előtt hagyom. Természetesen, ha falánk a kiskutya és látszik rajta az elhízási hajlam, akkor a tápot nem szabad előtte hagyni.

Hogy örömöt okozzon a kiskutya, meg kell nevelni, még ha chihuahua is.

A chihuahua nagyon társszerető. Ha egész nap nincs otthon senki és kénytelenek egyedül hagyni, akkor vegyenek neki egy társat, ha nem akarnak a későbbiekben bonyodalmat, akkor azonos neműt. Így tud kivel játszani, nem tesz kárt unalmában és ami a legfontosabb, hogy nem lesz a magánytól búskomor.

Nagyon fontos!!! Az utcán nem szabad póráz nélkül vinni! Ha meglát egy másik kutyát, azt megtámadhatja, vagy éppen Őt támadhatják meg, esetleg megijed valamitől és kiszalad a kocsik közé, nem tudjuk megvédeni! Az ilyen eseteknek a végét már nem nehéz kitalálni. Elmondásokból sajnos sok ilyen megelőzhető halállal találkoztam már.
Szólni kell még valamiről, ami napjainkban súlyos probléma. Nagyon sokan vidéken a kiürült csirke és disznóólakban, jobb esetben, az istállóban tartják tömegesen a chihuahuát. Esőben a hasig érő sárban dagonyáznak, vagy szuk ketrecekben méltatlan körülmények között tartják, szaporítják őket. Ha emberi oldaláról nézem, valahol érthető, hogy a megélhetés kényszeríti rá az embereket a kutyaszaporítására. Csakhogy! A jó gazda megnézi mit vesz, ez követelmény a kutyánál is. A legalapvetőbb az, hogy a standardját ismerni kell és legalább a kiállításokra, tenyészszemlékre el kellene járni (!), tudni kell mik a követelmények. A kutyát nem szabadna egyértelműen haszonállatnak tekinteni, ő társállat! Ez a fajta a kereskedők körében rendkívül keresett, ezért a genetikai hibás, örökletes betegségekben szenvedő és az azt örökítő, tenyésztésre alkalmatlan egyedeket is elletik.A chihuahua az egyik legelrontottabb, túlszaporított fajta, rendbehozatala drasztikus lépéseket igényelne. Szerencsére az utóbbi időben egyre gyakrabban tűnnek fel külföldről behozott példányok, amelyekkel remélhetőleg javítani lehet majd a hazai állományt.nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)