Terrierek
A cesky terrier (bohemian terrier)
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Dobolyi Lászlóné  |  2011. március 12.

A cesky terrier (bohemian terrier)

A cesky terrier neve tükrözi származását. A cseh dr. Frantisek Horak genetikus szülöttje. Horak úr a prágai Fiziológiai Intézet genetikusaként elsősorban kutyák és lovak fogazatának és szőrszínének öröklődésével foglalkozott. Szenvedélyes terrier tenyésztő és vadász volt. Otthonában sealyham és skót terriereket tartott.


Vadászai tapasztalatai alapján már 1934-ben foglalkoztatta a gondolat, hogy a két fajta keresztezésével új fajtát keltsen életre. Célja egy olyan terrier típus kialakítása, amely jól pigmentált, és a keresztezett fajták jó tulajdonságait megőrzi, hibáit kiküszöböli. Majd húsz év tapasztalat és munka után szánta rá magát az első keresztezésre, melyből 1949. december 25-én született meg az első kan kölyök  Adam Lovu zdar. Apja sealyham terrier volt, Buganier urguelle, anyja pedig egy skót terrier, Donka Lovu zdar. A második próbánál Horak új skót terrier szukát, Scotch Rose nevűt használt, aki két szukának (Bota és Baba) és egy kannak (Balda) adott életet, 1950. június 6-án.

A fenti sealyham kan és a két skót terrier szuka tekinthető az összes cseh terrier ősének. 1955 szeptemberében vérfrissítés miatt "visszanyúlt" a sealyham terrierhez, és a Jasana Amorous Artilleryman nevű kant használta a vonalban. A fajta kialakításában gyors sikereket ért el, a csehszlovák tévé 1962-ben mutatta be Horak urat. A fajtát Javor Lovu zdar nevű kan kutyája reprezentálta. Az FCI rekord idő alatt 1963-ban - tizenhárom évi tenyésztői munka után - ismerte el az új fajtát és a 246-os számon lajstromozta a kutyafajták között.

A fajta használhatósága

A cesky terrier kistestű vadászkutya, teste izmos, erős csontozatú, nagy mancsokkal, erős karmokkal rendelkezik. Feje baltaszerű, hosszú szemöldököt, szakállat visel. Igen erős terrier fogazata biztosítja jó fogáskészségét. Jól használható kártevő-vadászatra, kitűnő kotorékozó, vaddisznó, szárnyas és vizivadászatra is használják hazájában. Bár lábai rövidek, nagyon mozgékony, kitartó, harcban kemény, szívós, nem támad fejetlenül. Szaglása kitűnő, a világ csak szagokból áll" számára. Csehországban a fajta munkavizsgára kötelezett.

Előnyös tulajdonságai

Viselkedése kiegyensúlyozott, gyorsan tanul, könnyen kezelhető, kertben és lakásban egyaránt tartható. Nagyon szereti a gyerekeket, kedvessége, játékossága, ragaszkodása, hűsége miatt ideális társ, kitűnő jelzőkutya. Jól bírja az időjárás viszontagságait is, esős időben sem bújik a házába. Étkezésben nem válogatós, jó étvágyú kutya.

E ritka fajta kedvelői között olyan világhíresség is található, mint Ivan Lendl teniszcsillag, aki amerikai otthonában kedvencként cesky terriert tart.

Kivonat a standardról (FCI No.246)

Feje: baltaszerű, egészében a fej tompa, hosszú, azonban nem túl széles, ék alakot formáz
Harapása: ollós, vagy harapófogó-szerű
Szemei: közepes méretűek, színük sötétbarna, a világos kávészínűeknél világossárga
Fülei: háromszög alakúak, jól fedik a fülnyílást
Végtagok: erős csontúak, válla izmos, könyökei lazák
Talpai: nagyok, mancsai kerek formájúak. ujjak, karmaik erősek
Farok: viszonylag erős, nem túl magas elhelyezkedésű, nyugalmi helyzetben lóg, izgalmi állapotban, kardformában felemelve hordja
Törzse: teste közepes hosszúságú, a gerincvonal csípőtájék felé emelkedik, fara erősen fejlett, izmos, és kissé hajlott
Szőrzet: minden cseh terrier feketén, illetve csokoládébarnán (igen ritka) születik. A feketén születő egyedeknél a felnőttkori egyedek színe lehet a szürke összes árnyalata, a világos ezüsttől a grafitszürkéig - fehér, sárga, szürke jegyekkel, vagy anélkül. A csokoládébarnán születők felnőttkori szőrzetszíne világos kávészínű - fehér, sárga, szürke jegyekkel, vagy anélkül. A fehér jegyek a test felületének 20%-át nem haladhatják meg.
Magassága: a marnál 27-35 cm
Súlya: 6-9 kgnyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)