Társunk a kutya
Gyöngyösről kutyafuttában
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Aczél János  |  2000. január 21.

Gyöngyösön jártam a napokban (még a múlt évezredben). Egy kis közpark kapuján tábla adta tudtul, hogy odabent nem szabad kutyát sétáltatni.


 

Kíváncsi lettem, vajon ez már a közel egy éve elfogadott állatvédelmi törvény megvalósítási utasításának előírása-e, s ha igen, hogyan oldják meg Gyöngyösön a kutyafuttatás gondját. Bementem a Polgármesteri Hivatalba, ahol a Városüzemeltetési Igazgatóságon Parádi László és Szépvölgyi András főelőadók voltak a beszélgetőtársaim.

- Hogyan szabályozzák Gyöngyösön az  ebtartást a házakban és a lakásokban?

- Az állatok védelméről szóló törvény szabályozta az ebtartást is, s ennek bizonyos vonzatai vannak, ezért Gyöngyös város képviselőtestülete egy teljesen új állattartási rendeletet alkotott. Ebben természetesen a haszonállatokon kívül a kedvtelésből tartott állatok tartását is szabályozza, benne a kutyákét és a macskákét.

- Hogyan alakult ki a végleges rendezés?

- Helyi rendeletünk többféle előírást tartalmaz. A 10. paragrafustól foglalkozik ezzel a témakörrel. Egy új momentumot említenék meg érdekességként az eddigi szabályozáshoz képest: az első bekezdésen megjelölt épületekben, ez többlakásos házakra vonatkozik elsősorban, nem tarthatók a mellékletben megjelölt ebek és ezek keverékei. Például amerikai staffordshire terrier, bullterrier, dobermann, dog, óriás schnauzer, kaukázusi juhász, komondor valamint a nagytestű ebek. Ez utóbbiakat a rendelet értelemező rendelkezésében határoztuk meg. Eszerint nagytestű ebnek minősül, az az állat, amelyiknek súlya eléri a 40 kilót, vagy marmagassága több mint 65 centiméter. Ezzel egy országos szinten jelentkező gondot próbáltunk  kezelni - kutyák tartását a többemeletes lakóházakban.

- Gondolom a lakossági reakció nem volt egyértelmű. Másképp reagált az állattartó és másképpen a szomszéd.

– Nálunk a hivatalban korábban is inkább csak a nagytestű kutyákkal kapcsolatos panaszügyek vetődtek fel. De a rendelet kihirdetése után kutyatartóktól észrevétel ez ügyben nem érkezett.

– Önök minek tulajdonítják ezt a kétségtelenül pozitív eredményt?

– Elsősorban az alapos előkészítésnek, amely hosszabb időt vett igénybe. Bevontuk a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének helyi képviselőit, de ugyanúgy kikértük a sportgalambászok, a kisállattenyésztők véleményét is. Ez a rendelet messzemenően figyelembe veszi az állatvédelmi törvényt, amely egyértelműen rendelkezik arról, hogy az állat jellegének és habitusának megfelelő tartásáról a tulajdonos köteles gondoskodni. Egy husky vagy egy óriás schnauzer nem tartható megfelelő módon egy 36 négyzetméteres lakásban.

– A tulajdonos ennek ellenére tartaná, hiszen szereti, de a kutyamozgásigényét nem tudja a lakáson belül kielégíteni, egyéb szükségleteiről nem is szólva. Marad a sétáltatás, de nem mindenki tudja naponta többször kivinni a kutyáját, s talán nincs is hová.

– Már korábban kijelöltünk olyan területeket, ahol a kutyatartóknak lehetőségük van arra, hogy a kutyát sétáltathassák, futtathassák. Aránylag könnyen megközelíthető helyen, ami azt jelenti, hogy két-három kilométeres távolságon belül. Gyöngyösön van például olyan kijelölt nagyobb füves térség, ahol póráz nélkül sétáltathatók az állatok. De tovább keressük a megoldásokat, a lehetőségeket. Lesz egy programunk, amikor a parkokat, játszótereket fel fogjuk újítani. Ezen belül lesz olyan játszótér, amely funkcióját vesztette és ilyen helyeken szeretnénk kijelölni kutyafuttató telepeket.

– Muszáj megszüntetni ezeket a játszótereket? Van áthidaló megoldás is. Például Pesten a Károlyi-kert, ahol egy átugorhatatlan magas drótkerítéssel leválasztottak egy kutyafuttatót, nem túl nagyot, de levegőzésre, bóklászásra alkalmas és a játszótér is megmaradt.

– A gondolat jó, figyelemreméltó. Kicsivel nagyobb beruházást igényel, mert meg kell csinálni a kerítést, a zárható kaput, de megoldható és össze lehet hozni a kettőt, anélkül, hogy zavarnák egymást. És meg lehet menteni vele egy játszóteret.

– Eddig a házban, lakásban tartott, konszolidált körülmények között élő kutyákról beszéltünk. Az utóbbi években viszont  ijesztő mértékben elszaporodtak az országban a, kivert, eldobott, kóbor ebek. Mi a helyzet Gyöngyösön?

– A Polgármesteri Hivatalnak van egy többdiplomás gyepmestere, aki lelkiismeretesen végzi hatósági feladatait, mindezek mellett állatbarát beállítottságú ember. A befogott kóbor ebeknek a kötelező tartási időn belül megpróbál gazdát keresni különböző állatbarát szervezeteken keresztül. Személyes ismeretségei révén is tudja, hogy éppen ki keres kutyát, és a befogott ebek nagy százalékát el tudja helyezni, megmentve őket az elaltatástól.

Van egy mottónk, amit mindig elmondunk a médiában, vagy ahol nyilvánosságot kapunk: "Meggyőződésünk, hogy nem a kutyákkal van baj, hanem az emberekkel. Azokkal, akik nem megfelelő módon tartják őket." A kutyákkal keletkező problémák emberi problémákra vezethetők vissza. Megunják őket, elzavarják, kidobják az autóból és nem törődnek a következményekkel. Ezért is örültünk, hogy az állatok védelméről szóló törvény, megkésve bár, de életbe lépett.

 

 
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)