Nem FCI besorolású fajták
Itt gyűjtöttük össze azon kutyafajtákat, amelyek nem rendelkeznek FCI besorolással
Boerboel-standard (SABT)
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kocsis Miklós  |  2005. szeptember 21.

A boerboel nagy és erős kutya. Jól kiegyensúlyozott felépítésű, jól fejlett izomzatú és ruganyos mozgású. Nagy erő benyomását kelti. A nemek közötti eltérés hangsúlyozott.


Felépítés
A boerboel tökéletesen harmonikus felépítésű. Minden testrész arányban áll a többivel.
Temperamentum és karakter
A boerboel megbízható, engedelmes és intelligens, nagyon erős őrzőkutya-ösztönnel. Magabiztos és megfélemlíthetetlen.
Fej
A boerboel egyik legfontosabb jellemzője, mivel egész karakterét kifejezi. A fej rövid, széles, mély, szögletes. Orcái izommal jól kitöltöttek. A szemek közötti rész széles és telt.
Fejtető
Széles és lapos, kifejezett izomzattal.
Stop
Jól látható, de nem túlzottan hangsúlyos.
Arcorri rész
Egyenes, széles és mély. Vonalai a koponya vonalaival párhuzamosak, kismértékben összetartva az orr felé. Az arcorri rész hossza 8-10 cm.
Orr
Fekete, nagy orrlyukakkal, melyek egymástól távol helyezkednek el.
Ajkak
A felső ajak laza és húsos, de nem lóghat az állkapocs vonalánál lejjebb, az orrnál fedi az alsó ajkakat. Az alsó ajak nem túlzottan lelógó és húsos.
Állkapcsok
erősek, mélyek és szélesek, enyhén keskenyednek az orr felé.
Fogak
Fehérek, jól helyezkednek el, megfelelő távolságokkal. Komplett fogazat (42 fog), szabályos, ollós harapással.
Szemek
Színük a barna különböző árnyalataiban, de mindenképpen sötétebbek, mint a szőrzet színe. Vízszintesen, egy vonalban helyezkednek el, egymástól meglehetősen távol. A szemhéjak feszesek, jól pigmentáltak.
Fülek
Közepes méretűek, V alakúak, a fejjel arányban állnak. Egymástól távol helyezkednek el, meglehetősen magasan tűzöttek. Amikor a kutya figyel, a fülek felső része egy vonalat képez a fej felső vonalával.
Nyak
Oldalnézet: a felső vonal kifejezett görbületet mutat a hatalmas izmok miatt. A vállakhoz magasan illeszkedik.
Hossz: közepesen hosszú, hossza arányban áll a test többi részével.
Forma: a nyak erős és izmos, jól csatlakozik a fejhez. A vállak felé enyhén szélesedik. A fej, a nyak és a vállak egyetlen egységet alkotnak.
Bőr: a nyak bőre laza a torok alatt, de a mellkasnál kisimul.
Test
A csípő felé enyhén keskenyedik.
Felső vonal
Egyenes.
Hát
A hát egyenes, széles és arányosan hosszú. Izomzata kifejezett, rövid csípői résszel.
Törzs
Széles és erős, jól izmolt.
Mellkas
Izmos és erős. Széles, mélyen lenyúlik a mellső lábak között. A bordakosár zárt, kerek keresztmetszetű. Arányos a mellkas szélességével.
Farok
Magasan tűzött, egyenes és rövidre vágott (3. csigolya után). A hosszú farok megengedett.
Elülső rész
erős, izmos, arányban áll a többi testrésszel.
Vállak
erősek, kifejezett izomzattal. Arányosak a test más részeivel. Korrekt szögellésűek.
Könyék
Szorosan záródik.
Felkar
A felkarnak jól kifejezett izomzata van.
Mellső lábak
Jól izmoltak, vastagok és erősek. Tökéletesen egyenesek.
Csukló
Rövid és erős, a lábszár függőleges meghosszabbítása.
Mellső mancsok
Nagyok, kerekek és párnázottak, sötét és görbe karmokkal. Egyenesen előre mutatnak.
Hátsó rész
Erős és formás, a testtel arányos, a gyors mozgáshoz szükséges erővel bír.
Felső comb
Széles és mély, formás, kifejezett izomzattal.
Alsó comb
Jól izmolt.
Térd
Erős, formás. Korrekt szögellésű.
Csánkízület
Erős, korrekt szögellésű.
Csánk
Elég rövid, erős és vastag. A csánkok párhuzamosak. A farkaskarom eltávolítandó.
Hátsó mancsok
Kisebbek az elülsőknél. Párnázottak és kerekek, egyenesen előre mutatnak. A karmok erősek, sötétek és görbék.
Mozgás
Könnyed, sima és erőteljes, a hátsó rész kifejezett lökő mozgásával. A lábak párhuzamosan mozognak. Mozgásban az egyenes, mozdulatlan hát követelmény.
Bőr
Vastag, laza és jól pigmentált, figyelő állapotban kevés gyűrődéssel a homlokon.
Szőrzet
Rövid, sima és sűrű. Elismert színei: krémszín, fakó sárga, vöröses barna, barna és a csíkos bármilyen árnyalata.
Pigmentáció
Jól pigmentált, különösen az ajkak, a szemek, a mancsok, a karmok és a nemi szervek.
Méret
Kanok: az ideális magasság 66 cm (26 inch) a marnál, de változhat 64 cm (25 inch) és 70 cm (28 inch) között. A jellemző adatokon kívül a kanoknál nincs felső határ, ameddig a kutyaarányos és kiegyensúlyozott felépítésű.
szukák: az ideális magasság 61 cm (24 inch) a marnál, de változhat 59 cm (23 inch) és 65 cm (25,5 inch) között.
A súly mindig álljon arányban a magassággal.
Egészség
A boerboel kivételesen egészséges fajta, hála a természetes kiválasztódásnak.
Fajtatörténet
A boerboel nagy, erős és intelligens munkakutya, melynek kialakulása a XVII. században kezdődött meg Dél-Afrikában, európa masztiff-típusú kutyáiból és Afrika nagytestű ebeiből. A fajta jellemző tulajdonságai kivételes hasonlóságot mutatnak az i.e. VII-VIII. századi asszír hadikutyákkal.
Kizáró hibák
Túl kicsi vagy túl nagy méret.
Túl agresszív viselkedés.
Kisméretű vagy atípusos fej.
Májszínű orr.
1 cm-nél nagyobb előreharapás.
Hátraharapás.
Keskeny vagy hosszú arcorri rész.
Jelentős mértékben elkeskenyedő arcorri rész.
Kék szemek.
Felálló fülek.
Keskeny mellkas.
Görbe felkar.
Beesett hát.
Tehénállás és hordóállás.
Egyenes csánkízület.
Nehézkes, kiegyensúlyozatlan mozgás.
A kifejezett pigmentáció hiánya, az elfogadott öt szín hiánya a szemek és a fülek környékén.
Más fajták beütésének bármilyen jele.

 

Standardmagyarázat

A boerboel standardja - hála a részletes és mindenre kiterjedő szövegezésnek (és Lucas Van der Merwe-nek, lásd a köv. cikket) - alig szorul magyarázatra. Néhány pont azonban félre- vagy kevéssé érthető lehet, így hasznos ezen részek alaposabb körüljárása.

Az "Általános megjelenés", a "Felépítés", majd a "Temperamentum és karakter" pontok röviden összegzik a boerboel lényegét. Korábban egyébként sokan úgy írták le a fajtát, hogy nagyobb és erősebb a boxernél, de alacsonyabb és zömökebb a német dognál. A fej és test részletes leírása magától értetődő módon tartalmazza a fajta ismérveit, s a pontos meghatározások segítenek a kívánatos küllemi jegyek megtalálásában. pusztán ezek alapján elkülöníthetőek a valódi, fajtatiszta kutyák a mindenféle keverékektől. A "Térd" és "Csánkízület" címszó alatt található "korrekt szögellés" a valóságban mérsékeltet jelent: a boxernél látható csaknem derékszög a boerboelnél nem kívánatos! Az ő esetükben az ideális szög kb. 140-150 fok, vagyis félúton a 90 fok és a teljesen egyenes, ún. karóláb között. Ennek a kitételnek egyébként a "Mozgás" pontban foglaltaknál van jelentősége: a kívánatos, erőteljes lökő mozgást a hátsó lábak csak a megfelelő, vagyis mérsékelt szögelléssel tudják biztosítani. A karólábú kutya nem "hátulról" mozog, mivel egyenes térde miatt (ami egyébként szinte automatikusan együtt jár a combizmok fejletlenségével) nem képes a megfelelő hajtóerő biztosítására. Az ilyen eb hátul csak tipeg, és a mellső lábaival vonszolja magát előre, aminek következtében hamar ki is fárad. A megfelelő szögellésű térd és jól fejlett combizomzat ellenben a gyorsvonat erejével löki előre a testet, és hosszú kilométerek után is robbanékony tud maradni. A boerboel jellemző mozgásformája egyébként is az ügetés, és sohasem poroszkál! Hatalmas testét meghazudtolóan képes viszont álló vagy fekvő helyzetből vágtába ugrani. Ilyenkor hihetetlen sebességgel, rendkívül kitartóan és eltökélten veti magát előre.

A "szőrzet" színeinél szerepel a fakósárga (eredetiben "pale towny") kifejezés. A standard elfogadja a teljesen világos, csaknem fehér "fawn" vagy "cream" színt (amely oly sokszor feltűnik a bullmasztiffnál), ám a dél-afrikai tenyésztők szerint ez egyenes út a napszúráshoz. A szürke, foltos, pöttyözött, black & tan (lásd: rottweiler!) stb. színkombinációk viszont nem elfogadottak. A jegyekről általánosan elfogadott vélemény, hogy a pofa legyen fekete maszkos, illetve a lehető legkevesebb fehér jegy legyen a kutyán. Ami a "csíkos bármilyen árnyalata" kitételt illeti, megjegyzem, hogy az utóbbi években feltűnt ilyen kutyák között legföljebb egy-két olyan példányt láttam, amelyek valódi boerboel-jegyeket, s nem más fajták - pl. rottweiler - beütését mutatták (a helyzet kísértetiesen emlékeztet a fila brasileiro fekete egyedeiről folyó vitára, ahol az eredetitől/kívánatostól jócskán elütő fejek inkább a német dogéra emlékeztetnek).

A "Méret" című rész adatai megtévesztőek lehetnek: egy boel kan ideális mérete csak 66 cm? - kérdezhetik sokan fanyalogva. Ez centire megegyezik a rottweiler kan magasságával, ám a német fajtánál ehhez a mérethez a standard szerint 50 kilós testsúly tartozik, míg egy ekkora boerboel kan 10-15 kilóval nehezebb. Az igazsághoz tartozik, hogy a dél-afrikai fajta hímnemű egyedei általában jóval nagyobbak a szabványban foglaltaknál, vagyis a 70 centiben megadott felső határ inkább alsó vagy alsó-közép értéknek tekinthető. Az ilyen magas kan egyébként legalább 70-75 kilós, míg egy 72-73 centis boelnél nem ritka a 80 kg-ot közelítő testsúly. Amennyire engedékeny azonban a standard a kanokat illetően, annyira következetes a szukák méretében; a két nem közötti hangsúlyos eltérést szigorúan megköveteli.

A végén jegyzem meg, hogy az őstörténetre utaló mondat sántít egy helyen: a XVII-XVIII. századi útleírások egyike sem tesz említést Dél-Afrikában honos nagytestű ebekről. Valószínű, hogy ezen lények inkább a mesék birodalmához tartoznak, és csak az európai telepesek bulldog és masztiff típusú kutyáiból alakult ki a ma ismert fajta.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)