Nem FCI besorolású fajták
Itt gyűjtöttük össze azon kutyafajtákat, amelyek nem rendelkeznek FCI besorolással
Boerboelek Magyarországon III.
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2005. június 21.

Megint eltelt némi idő a legutóbbi cikk óta, s mivel új fejlemények vannak boel-ügyben, talán nem haszontalan megismertetni ezeket az egzotikus kutyák iránt érdeklődőkkel. A tavalyi írásban Bantu, az ország első és felnőttként ma is egyetlen kanja volt a főszereplő.


Aa mostaniban pedig - szintén ő, ha nem is kizárólagosan...

 

2004 júliusában, néhány héttel Bantu második születésnapja előtt, a németországi Stuttgartban tartották a fajta legrangosabb európai seregszemléjét. Az ilyen rendezvényeket az SABT, a standardadó klub magas rangú tisztségviselőin (valamennyien a fajta elismert és régi tenyésztői) keresztül felügyeli, mivel az egész világon meg kívánja őrizni a boerboel tisztaságát, alkalmasságát az eredetileg kitűzött feladatokra. Ennek megfelelően az általuk tartott tenyészalkalmassági vizsga rendkívül szigorú, amellett teljesen objektív rendszerben zajlik. A kutyákat a tenyészménekéhez hasonló vizsgálati, leíró módszerrel bírálják el, amely után a kapott pontszám - helyesebben a rendszerben kapott részpontszámok - alapján bárki meg tudja ítélni az adott példányt, akár anélkül, hogy saját szemével látta volna. Ez önmagában természetesen egy tenyésztőnek nem lehet szelekciós szempont pl. az alkalmas tenyészpartner kiválasztásánál, de alkalmazható úgymond előválasztásként, a szóba jöhető ebek körének szukítésénél.

 

Komolyan vett tenyészszemle

A TA-vizsgán küllemileg és jellemileg vizsgálják a kutyákat, úgy, hogy egy 20 elemből álló pontrendszerben részpontszámokat kapnak. Pl.: általános megjelenés: 8 pont, temperamentum: 8 pont, fej: 7 pont stb. Érdekes megfigyelni, hogy a mozgásra adható a legmagasabb (11) pont az összes részpontszám közül, míg a fülre pl. csak 3. Ebből is látszik, mit értenek az africaan-ok használati kutya alatt!

Az elérhető legmagasabb pontszám 100, az ebből elért 70-nél magasabb eredménnyel lehet tenyészteni a kutyával. Ám még ezt a 70%-os eredményt sem adják ingyen! A résztvevők mintegy fele nem felel meg a szigorú kritériumoknak. Márpedig ha egy kutya bármilyen okból nem hozza ezt a szintet, örökre kikerül a törzskönyvezésből! (Ó, boldog emlékű tenyészszemlék, ahol általában azokat a kutyákat lehet látni, akiket kiállításra szégyelltek elvinni! Olyat sem hallottam, hogy egy kutya - akinek gazdája befizeti a tagsági és a nevezési díjat, miáltal potenciális tenyésztővé, más néven törzskönyv-előfizetővé válik - ne ment volna át a vizsgán!)

 

 

 

 

(A következő cikkemben - amire ígéretem szerint nem kell újabb egy évet várni - a boel kívánatos típusáról lesz szó.) 

 

Bantu, a nagy reménység

A 75-80 pont közötti kutyák általában már a fajtát jól reprezentáló példányok, míg a 80 pont fölé került egyedek kiválóknak mondhatóak. Egy 86 vagy 88 pontot elért kutyáról elmondható, hogy az arisztokrácia tagja. Aztán következnek a bűvös 90-es határ fölé került néhányak, a "boerboel-legendák". Alig páran vannak, és ők tényleg az etalont jelentik. Egyikük, Dopper Madala (94.5) éppen Bantu apja, míg ugyanezen kutya mellett két másik "nagy öreg" neve is megtalálható Burdánk törzskönyvén!

A tavaly nyári TA-vizsgán 48 indulóból 20-at kizártak a tenyésztésből, s mindössze ketten kaptak 80 pontnál jobb eredményt. Egyikük Bantu volt, a másik pedig egy hasonló korú, ám jóval kisebb teremetű kan, 82.5 és 84.5 ponttal. A dél-afrikai bíró javasolta, hogy mindenképpen mutassuk be a kutyát akkor, ha teljesen kifejlődik, hiszen ő tipikusan későn érő egyed. Ha figyelembe veszem az azóta eltelt idő alatt Bantun látható változást, megértem, mire gondolt. Ennek megfelelően jövőre újra visszük a nagyfiút, az akkor már csaknem két éves Burdával együtt. Minden esélye megvan rá, hogy európa egyik legmagasabbra értékelt kanja legyen!

 

Az első hazai alom

A másik ok, ami miatt tollat ragadtam, hogy ez év márciusában megszületett az első boel-alom Magyarországon. Még tavaly decemberben érkezett hozzánk egy felnőtt szuka Oroszországból, akit szerencsésen párosítottunk is Bantuval. A nász eredménye négy fantasztikusan szép kan kiskutyalett, akik azóta már új gazdáikhoz kerültek. Ezzel nemcsak a fajta meghonosítói, de első tenyésztői is lettünk kis hazánkban. Olga a párjához nagyon hasonló fenotípusú kutya, méretei sok kant megszégyenítenek: 67 cm magas, és hatvanegynehány kiló. Rendkívül temperamentumos, szilárd jellemű kutya. Bizonyos vagyok abban, hogy Bantutól származó kölykei tovább öregbítik a fajta jóhírét!

Az orosz boerboel-tenyésztés egyébként több mint egy évtizedes története alatt számos kiváló kutyát produkált. Szerencsére az ottani tenyésztők - hozzánk hasonlóan - igyekeztek az elérhető legjobb kutyákat megvásárolni. Ezeket pedig nem máshol találták meg, mint Dél-Afrikában. A leghíresebb helyi tenyésztőktől vettek olyan kölyköket, akik felnőve egészen kivételes kutyákká fejlődtek. Ilyenek például: Voel Gerus Cannibal (kan), Impala Balou (kan), Avontuur Riba és Beula (szuka), és mindenekelőtt a kedvenc "orosz" kutyám, Avontuur Franco. Franco egyébként apai (Roenard Martiens) féltestvére Dopper Madalának, Bantunk apjának. Hát ilyen genetikai háttere van az általam ismert és elismert orosz boerboel-nek.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)