Ebtenyésztés jogi környezete
A módosított "64-es"
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Juhász László  |  2004. október 21.

A fajtatiszta ebek tenyésztésének szabályairól szóló FVM rendelet körül dúló csata - nem túlzás - végleg eldőlni látszik. Hosszú évek fárasztó jogszabály-értelmezéseinek végére értünk.


 

Németh Imre miniszter aláírta és szeptember 18-án a Magyar Közlöny 2004/131 számában megjelent az FVM 135/2004 számú rendelete a Fajtatiszta ebek tenyésztési szabályairól szóló 64/1998.(XII.31.) számú rendelet módosításáról. Hatályba lép szeptember 26-án.

 

A Horn kormány minisztere Nagy Frigyes '98 tavaszán már nem írta alá a már akkor vihart kavaró rendeletet, amely végül Torgyán József minisztersége alatt került tető alá. A rendelet lényege: Kérelem útján, európai módon önálló jogi személyiséggel bíró egyesületek kezébe adja a fajtagondozás jogát és felelősségét. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének akkori vezetősége a rendeletet elfogadta, sőt, kérelmét az összes fajtára elkészítette és beadta. Pályázata értékelhetetlenül rossz volt, az egyesület a hiánypótlásra való felszólításra nem reagált, korábban szerzett jogait érvényesíteni nem kívánta, így azokat elveszítette. A 2000 februárjában egy laza pucscsal hatalomra kerülő új vezetőség felépítette magának a "ránk ez nem vonatkozik" ideológiáját, és ellenállt mint Tito. A rendeletalkotó - gyerekcipőben járó demokráciánkban - tehetetlenül állt az állampolgári engedetlenségnek látszó, szimpla törvénysértés előtt. Az évek múltak. Az Egyesület jó tempó érzékkel meglovagolta a jéghegy csúcsát. Egyszerű embereknek egyszerű mondatok jegyében zászlóra tűzte az "el akarják venni a kiállításainkat, a hobbynkat" jelszavát és ez bejött. Egy ideig. Sikerrel mutogatták a jobb és a bal oldali politikusokat rendezvényeiken, elterelve ezzel a figyelmet a dolog lényegéről.

Széllel szemben nem lehet pisilni. A hatalommal, a jó és építő rendeletekkel sem célszerű sokáig úgymond szembemenni. A drága ügyvédi segédlettel felépített gazdasági kutya kontra civil hobby kutyaelméletet a Parlament június 21-én az állattenyésztési törvény módosításával porba alázta. (KutyaSzövetség 2004. augusztusi szám, 17. oldal) Az Átv módosítása nyomán a szaktárca viharos gyorsasággal elkészítette a 64-es rendelet második módosítását. Ebben a minisztérium gondos munkával kiigazította az eredeti rendelet kötözködésre alkalmas pontjait. A helyzet egyértelművé vált, a kiskapuk becsukódtak.

 

Magántörzskönyv, tenyésztési dokumentáció: A rendelet módosítás szerint "Tenyésztési dokumentum alapjául nem szolgálhat olyan tenyésztési nyilvántartás, amelyet nem az Átv. szerint meghatározott feltételeknek megfelelően vezetnek."

 

Szakmában nincs demokrácia, éppen ezért: "Fajtánként egy tenyésztő szervezet ismerhető el" Ez is lezár néhány függőben lévő kérdést. Rendeződik a kis létszámú és a még el nem nyert fajták sorsa is.

A hazug módon szépségkiállításnak elnevezett, tenyész értékkel bíró rendezvények ügyét is rendezi a módosítás. Egyértelműen, szinte szép színes ábrákkal elmagyarázza: "Tenyész-eb kiállításnak minősül bármely a fajtatiszta kutyák felvezetésével járó bemutató, így például a szépségverseny, küllemi kiállítás, tenyész-szemle, verseny és vizsga, illetve egyéb minősítést adó rendezvény." Természetesen ezekhez a rendezvényekhez a MESZ engedélye szükséges.

 

Cseppnyi illúzióm sincs az Egyesület hozzáállását illetően. Újra fogjuk hallani: ezek a Magyar Törvények rájuk nem vonatkoznak, ők FCI ebeket tenyésztenek, és ilyenek... kezdődik minden elölről? Illetve folytatódik? De talán mégsem. Ahogy írtam, régi igazság; széllel szemben nem lehet. És ha mégis?
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)