Ebtenyésztés jogi környezete
A törvény szigoráról
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Juhász László  |  2004. szeptember 21.

Július 16-án lépett hatályba az állattenyésztési törvény földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter által előterjesztett módosítása. A módosítás - többek között - érinti az ebtenyésztőket is. Dr. Akácz Bélát, a miniszter főtanácsadóját kérdeztük...


 

 

- Mi indokolta a törvénymódosítás előterjesztését?

 

- Az, hogy 1993 és 2004 között eltelt több mint tíz év, időközben beléptünk az Európai Unióba, így néhány területen szükséges volt pontosítani, illetve az uniós irányelvekhez igazítani az állattenyésztési törvényt is.

 

- A törvénymódosítás életbe lépése után szükségesnek tűnik a sokat vitatott "64-es rendelet" módosítása is. Megtörtént?

 

- Ez a munka folyamatban van.

 

- Mit vár a minisztérium a módosításoktól? Konkrétan, a törvény módosításában újonnan bevont "tenyész- és haszonérték növelés céljából történő tenyésztésére", alanyi körre, valamint a gazdasági cél törvény hatálya alá eső bővítésére "sport- és szabadidős tevékenység céljára történő állat- illetve állati eredetű termék" gondolok. Még konkrétabban: kiterjed-e a törvény, módosítása által, annak hatálya az ebtenyésztőkre is?

 

- Az állattenyésztési törvény elsősorban állatokra vonatkozik, azokra az állatokra, amelyeket valamilyen módon vagy célból tenyésztenek. A törvény 2. paragrafusa eddigi hatálya a szarvasmarhától a házinyúlon és a méheken át a halakra, valamint a vadászható vadfajok gazdasági célú tenyész- és haszonérték növelő köztenyésztésére terjedt ki. A módosítás azt jelenti, hogy a jogalkotó az egyéb állatfajokat is bevette a törvénybe. Tessék figyelmesen elolvasni a módosított Átv 3.§.-ának 7. pontját!

 

Ez a pont, a gazdasági célt fogalmazza meg az alaprendelethez képest, bővítetten. A törvénymódosítás szerint, gazdasági cél: a mezőgazdaság, az élelmiszertermelés, a prémtermelés, a sport- és szabadidős tevékenység céljára történő állat-, illetve állati termék előállítás és forgalmazás. Ebben az összefüggésben a törvény hatálya természetesen kiterjed az ebtenyésztőkre is. Ezzel megdől a MEOE azon állítása, miszerint az állattenyésztési törvény, illetve a 64-es rendelet nem vonatkozik rájuk. Egyértelmű, hogy igen.

 

- Hogyan tudnak érvényt szerezni a módosított törvény által immár kötelezően előírt állattenyésztési bírságnak?

 

- Ezt a kérdést is a 64-es rendelet módosításában, elsősorban a kutya vonatkozásában kívánjuk rendezni. A 64-es gyengéje volt, hogy nem alkalmazott megfelelő szankciókat. Reméljük, hogy a módosítás ezen gyökeresen változtat.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)