Ebtenyésztés jogi környezete
Kutyakáosz a határon
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Hegedűs Eszter  |  2004. április 21.

Útlevelet készítenek a kutyáknak és a macskáknak, júliustól már csak ezzel az okmánnyal lehet külföldre vinni őket. Jelenleg azonban tisztázatlan, hogy pontosan milyen feltételekkel lehet szabályosan kivinni egy másik uniós tagállamba kisállatokat.


 

Az [origo] által megkérdezett hatósági állatorvosok nem tudták megmondani, jelenleg hogyan lehetne a szabályokat betartva kutyát szállítani egy másik uniós tagországba. Május 1-jéig ugyanis a kijelölt hatósági állatorvosok állíthattak ki igazolást, amellyel külföldre lehetett vinni a kutyákat vagy macskákat. Az uniós csatalakozáskor megváltoztak a szabályok, az állatorvosok azonban nem tudják, most milyen igazolást kellene kiállítaniuk. Csak olyan űrlapokat tudnának adni hivatalos igazolásként, amelyek az Unió területére való belépést engedélyezik az állatokkal. Ilyen űrlapot azonban május 1-je óta már nincs értelme kitölteni, ha egy másik uniós országba akarunk utazni. Több állatorvos ezért nem hivatalosan azt tanácsolta, ne kérjünk semmilyen igazolást, inkább bízzunk a határőrökben.

 

Molnár Tamás, az agrártárca állategészségügyi osztályának munkatársa elismerte, hogy jelenleg joghézag van a kutyák szállításának szabályozásában: csak július 3-tól vezetik be az országban a kutyaútlevelet, a május 1-je előtti igazolások már nem érvényesek. Molnár szerint ugyanakkor rövid időn belül megkapják az állatorvosok azokat az új űrlapokat, amelyekkel júliusig lehet szabályosan szállítani a kutyákat. A szakember állította, hogy ez már most is letölthető a minisztérium honlapjáról. Egyelőre azonban csak olyan űrlapot találtunk, amely kutyák és macskák kereskedelmi célú szállításához használható.

 

Molnár Tamás elmondta azt is, hogy júliustól kizárólag útlevéllel lehet kutyát, macskát, vadászgörényt és néhány más, kistestű állatot másik országba vinni. Az útlevél kiállításának feltétele, hogy az állat azonosítható legyen. Ezt jelenleg kétféleképpen lehet megoldani: vagy tetoválni kell az állatokat, vagy mikrochipet kell a bőrük alá ültetni. Ez jelenleg egy kutyaesetében 6 ezer forintba kerül. 2008 után már csak a mikrochipet fogadják el.

 

Az egyedi azonosítójel mellett veszettség ellen is be kell oltani az állatokat, de nem csak a kutyákat, hanem a macskákat is. Aki Nagy-Britanniába, Írországba vagy Svédországba utazna együtt kedvencével, annak még egy szigorú állatorvosi vizsgálatot is el kell végeztetnie az állaton. Az útlevelet minden olyan állatorvos kiállíthatja júliustól, aki veszettség elleni védőoltást beadhat, vagyis gyakorlatilag szinte minden rendelőben kérhetjük az új okmányt.

 

Orodán Sándor, a határőrség szóvivője szerint a kutyák Unión belüli szállításánál nincs érdemi változás a korábbiakhoz képest. Kajzinger Tibor ezredes, a VPOP főosztályvezetője is úgy vélte, hogy a gyakorlatban nem okoz problémát a kutyák szállítása, mert lényegében senki sem ellenőrzi a hobbiállatokat a határon. Az ezredes szerint így az oltási bizonyítvánnyal is elindulhatunk külföldre.

www.origo.hu

 

Bukfenc elment

Egy e-mail üzenetet kaptam május 4-én: Kedves Eszter! Szomorú esemény történt. Bukfenc meghalt vasárnap este. Lehetne a kutyaújságban a következő szöveget közölni?
"Tudatom azokkal, akik Bukfenc kutyámat ismerték vagy olvastak róla, hogy május 2-án tizenhét éves korában meghalt.

Csányi Vilmos"

 

Hát persze, hogy lehet, Kedves Professzor Úr! Hiszen a "Bukfenc és Jeromos"-ról szóló könyvét olvasók ezreinek a két kutya szinte személyes jó ismerőse.

Jómagam élénken emlékszem első találkozásomra Bukfenccel és Jeromossal. Otthonában készítettem interjút Önnel a lapnak és persze a két kutya, a fiatal husky-keverék fehér Jerke és a "tömör gyönyör" rackás, a fehér, a drabb és a barna minden árnyalatát magán viselő Bukfenc ott bóklászott, szaglászott körülöttem. Azt hittem, Csányi professzor és Éva asszony egy egészen különleges, általam eddig soha nem látott fajtatiszta jószág egyetlen hazai példányával él egy fedél alatt. De nem. Bukfenc - mondták - ugyanolyan "sétatéri koktél", mint a többi keverék. De ebben is különleges volt. Meg abban is, hogy egy viselkedéskutató társaként sok-sok olyasmit is megtanult, amire egy "hétköznapi" kutyagazdánál esélye sem lett volna. A professzor ugyanis naplót vezetett a két ebről, s ebből táplálkozott a "Bukfenc és Jeromos - Gondolkodnak-e a kutyák?" nagysikerű könyve.

A kérdést a címlapon látott Bukfenc-fotó máris eldönti, hiszen egy megfontolt, sokat tapasztalt, bozontos öreg professzor tekint az olvasóra, aki mindent tud a világról.

Ám az "öreg professzor" épp oly felszabadultan csetlett-botlott a lábak között a Csányi-könyvek bemutatóin, mint a jóval fiatalabb Jeromos. És nem átallott "szépen nézni" egy-egy pogácsafalatért, amiben amúgy is bőven volt része.

Néhány hete még elkísérte a gazdit egy tévés beszélgetős műsorba, és ember el nem hitte róla, hogy - kutyaidőszámítás szerint - már száz éves is elmúlt.

Az utolsó bukfenc azonban félresikeredett. Biztos vagyok benne, hogy a kutyamennyországba...


Hegedűs Eszter

 
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)