Ebtenyésztés jogi környezete
Isten malmai...
Törvény - rendelet
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Juhász László  |  2004. március 21.

Azoknak lett igazuk - és nem is voltak kevesen -, akik az interneten lebonyolított röpke szavazás során arra voksoltak, hogy a MEOE minden tiltás ellenére megtartja január végére meghirdetett CACIB kiállítását.


 

 

Hogy véleményüket afféle kurucos "csakazértis megtartjuk" vagy rezignált helyzetértékelés motiválta; azt sosem fogjuk megtudni.

 

Semmi sem az aminek látszik...

A szaktárca abbéli igyekezetében, hogy a 64/1988.(XII.31.) számú, a fajtatiszta ebek tenyésztési szabályairól szóló rendeletét betartassa, néhány hónapja körlevélben hívta fel a kutyakiállításokat rendező városok jegyzőinek figyelmét az ebkiállítások engedélyezésének új rendjére. Nevezetesen; a kérelmezőnek FVM által elismert tenyésztő szervezetnek kell lennie, továbbá rendelkeznie kell az államilag elismert tenyésztő szervezetek szövetségének (MESZ) és az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet (OMMI) írásbeli engedélyével. Szeptemberben a kecskeméti kiállítás alkalmával a kérdés el lett intézve azzal, amire nem kérnek engedélyt, nos, azt megtiltani sem lehet. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete - tovább fejlesztve hobbi kutyakontra gazdasági eb elméletét-– október folyamán azzal az ötlettel állt elő, hogy az általuk szervezett összejövetelek nem ütköznek a 64-es rendeletbe, és nemcsak azért, mert rájuk amúgy sem vonatkozik, hanem azért sem mert ők egyszerű szépségkiállításokat szerveznek amelyekre nem vonatkozhat az "állami beavatkozás".

Így jutottunk el a 2004. január végére meghirdetett két napos CACIB kiállításhoz. A Kőbányai Önkormányzat első körben megtiltotta a kiállítás megrendezését, mert a kérelmező MEOE nem rendelkezett a MESZ, az OMMI és az állategészségügy írásos engedélyeivel. Na hisz' lett is izgatott jövés-menés. Komoly erők, politikusok, magas rangú hivatalnokok emelték fel mobil telefonjaikat. Az eredmény nem is maradt el. Az önkormányzat elfogadva az egyesület fellebbezését engedélyezte a két napos rendezvény megtartását az alábbi kikötéssel: "teljesítményvizsgálatra nem irányuló, minősítést nem adó kutyakiállítás".

A X. kerületi polgármesteri hivatal illetékese, Szarvasi Ákos a mélyépítési és környezetvédelmi csoport vezetője, a jegyző utasítása alapján intézkedett ebben az ügyben. A csoportvezető elmondta, tudják azt, hogy a kiállítás megrendezéséhez szükséges az elismert tenyésztő szervezetek szövetségének, jelen esetben a MESZ engedélyének csatolása is, azonban a X. kerületi önkormányzat ettől eltekintett, és megelégedett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal és az FVM Állategészségügyi Főosztályának (klasszikus jobb kéz, bal kéz esete? vagy valami más?) engedélyével(!). A csoportvezető azért járt el így, mert az eseményt rendező egyesület állította: csak szépségversenyt rendez a kutyáknak, ez pedig - állításuk szerint - nem jár minősítések kiadásával. A végeredményt - mármint azt, hogy mégiscsak minősítésre jogosult eseményt sikerül majd tartani - már a kiállítás előtt meg lehetett jósolni, hiszen már a megnyitás előtt napokkal készen volt az a katalógus - első oldalain a kiadásra kerülő minősítések felsorolásával - amely fennen hirdette, mi is készül itt. Szarvasi Ákos szerint azonban neki egyrészt ez utóbbiról nem volt tudomása, másrészt nincs joga kétségbe vonni a kérelmező szándékát.

Vagyis mindenki tette a dolgát; az önkormányzat nem hibázott. Kis túlzással ugyanezt lehetne elmondani arról, amit a MEOE tett. Megcselekedték, amit a hazai rendeletekkel szemben meg lehet cselekedni. A MEOE kiállítást akart rendezni, és megtartotta. És ha valakinek erről a történetről eszébe jut a vicc, amelyben az ápolt jól becsapja kalucsninak álcázott pici kutyájával a főorvos urat, hát jó helyen kapisgál...

 

Szabálysértés? Egy? kettő?

Az inkriminált kiállításon a MEOE által delegált bírók és közreműködők 3400 minősítést adó dokumentumot adtak át a kutyák tulajdonosainak. Vajon egy jogsértés történt-e a rendezvény megtartásával, vagy pedig 3400, amennyi minősítést kiadott a MEOE? Dr. Akácz Béla, az FVM Miniszteri kabinetjének tagja szerint 3400, mivel ahány okirat született, annyi szabálysértés történt.

E sorok írója megkérdezte dr. Sallós Istvánt, az ügyészség megbízott főosztályvezetőjét, mi is a helyzet a MEOE jogszerűsége körül napjainkban? A főosztályvezető nem tudta, milyen eredményre juthat a Legfelsőbb Bíróság, mert folyamatban levő ügyről van szó. Többen is feljelentették náluk az egyesületet, de minden szükséges iratot még nem tudtak beszerezni az ügyészség munkatársai. Az esetleges feloszlatásról szólva csak annyit mondott, megtörténhet, hogy a bíróság ilyen ítéletet hoz. Az ügyet vizsgálják. Ismét és még mindig. Úgy tűnik senkit sem zavar, hogy az egyesület alapszabályában a mai napig jogellenesen szerepel célként a Magyar Eb Törzskönyv vezetése, indifferens, hogy 2003. márciusában jogerős ítélet született amely törölte azt az elnökségi határozatot amely rögzítette az "új" származási bizonyítványokat, éspedig azért mert ilyen tevékenységre a MEOE egyáltalán nem jogosult.

Hét éve már, hogy a rendelet tervezett formájában napvilágot látott. Öt éve hatályos. Egy rendelet amelyik nem szól másról, csak arról ami tételesen szerepel az FCI szabályzataiban. Standard szerinti ebtenyésztés. Az egyesület annak idején üdvözölte a rendeletet. Akkori és mai képviselői aktívan részt vettek megszövegezésében. Majd, egzisztenciális érdekek vezérelte, kommandósok által biztosított akció után az egyesület "új" vezetése "úgy döntött", rájuk a Magyar Köztársaság törvényei, rendeletei nem vonatkoznak. És mindezt tehetik. Tehetik, mert nincs akarat, nincs elszánás arra, hogy a törvényeket betartassák, akik arra hivatottak.

 

Előre menekülés...

Úgy hírlik a MEOE hozzálátott szervezetének átalakításához. Kézi vezérléssel építgetik a jövőt. A jelenlegi vezetéshez lojális emberek élre helyezésével szerveződnek az önálló jogi személyiséggel bíró egyesületek. Majd a közeli jövőben ezekből az egyesületekből létrejövő szövetség egyik alapító tagjaként a MEOE - mint kotlós csibéire - kiterjeszti FCI jogosultságát és mindenki happy...

Az, hogy az FCI szabályzatai ezt a megoldást jelenlegi formájukban nem preferálják, az nem probléma. Az FCI szabályzatai még az FCI-t sem érdeklik. Az, hogy az eltervezett rendszerben a MEOE vidéki szervezeteinek nincs helye, nos ez még probléma lehet. A legújabban (nagyon helyesen) meghirdetett cél a szakmaiság. Mint borjú az új kapura, bámuljuk, jé.. ebtenyésztés. Tíz évvel ezelőtt az álmok netovábbja volt egy oly apró igény, mint a delegált bíró kiválasztása. A terv szerint előtérbe kell kerülnie a fajtagazda szempontjainak. És, hogy a jövőben nem a vidéki szervezetek, hanem a fajtagazda (ki is a fajtagazda?) dönt tenyészszemlék és egyéb szakmai rendezvények mikéntjéről. Bírói Testület trónfosztása? Kizárt dolog.

A MEOE mindenkori elnökei az elmúlt években gondoskodtak arról, hogy az egyesület jelenlegi szervezeti felépítése olyan, hogy egy a négyhez a vidéki szervezetek aránya a fajta csoportosulásokkal szemben. Komoly feladat lesz megértetni a nagyhatalmú vidéki szervezetekkel, hogy a nap már nem keleten kel fel.

A terv ezzel a mentalitással végrehajthatatlan, nem beszélve a 64-es rendelet tényéről. Az Alkotmánybíroságon megtámadott rendelet jelenleg hatályos, betartása mint minden rendeletnek kötelező.

Pedig igencsak itt lenne az ideje a rendbetételnek. Amíg az elmúlt években az ebpolitikával foglakozók második világháborús japán veterán módjára reménytelen bozótharcokba bonyolódtak, addig a törvények által már csak zugtenyésztésnek nevezhető "ipar" igencsak fellendült.

 

European Kennel Club - Hungary

Miközben rendőrség, bíróság, OMMI és FVM kontra MEOE azon huzakodott, hogy minek is minősül a Tétényi úton kiállított dokumentum, egy magát european Kennel Club - Hungary hangzatos címmel felruházó szervezet célba vette Amerikát. A világhálón (www.ekcHungary.com) fellelhető információ szerint tenyésztők 50 fős csoportja 1998-ban alakult, azzal a céllal, hogy boldog és egészséges kiskutyákkal lássa el az amerikaiakat európai Champion vonalakból. Megtudhatjuk azt is, hogy az FCI nem ismeri el szervezetüket, és nem tagja a német bejegyzésű European Kennel Clubnak sem. Ez egy eredeti magyar szerveződés.

Mi lehet szebb és nemesebb feladat boldog és egészséges kiskutyák tenyésztésénél? (van, persze; de most maradjunk témánknál) Túl azon - a sokakat nem izgató problémán -, hogy az ebtenyésztés államilag szabályozott tevékenység; amely szabályozás kimondja, hogy ki és milyen jogosítvánnyal mit tehet ezen a területen, tehát ha ezen a csekélységen az érdeklődő túl teszi magát, azt kell, hogy megállapítsa, ezek a papírok hamisak. Kétszeresen is. Az EKC-Hungary csoport nem elismert tenyésztő szervezet. A rendelet értelmében nem gyűjthet tenyész adatot, nem dokumentálhat és nem állíthat ki származási igazolásokat sem.

Az Amerikai Állatvédő Liga elnökének leveléből és annak mellékleteiből kitűnik ez a vélhetően biatorbágyi bejegyzésű cég(?), egyesület(?) nem bajlódik ilyen feladatokkal. Egész egyszerűen valós adatokkal felruháznak olyan egyedeket amelyeknek közük nincs azokhoz. Ennek a bájos kölyök goldennek papír szerinti anyja három éve ivartalanítva lett.

A bullmasztiff ősök 15 éve az égi erdőben járőröznek...
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)