A kutyáról általában
A kutya mint gazdasági haszonállat
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Bíró Andor  |  2013. január 22.

A kutya mint gazdasági haszonállat

A szarvasmarha tejet ad, amelyből tejtermékek készülnek, sajt, vaj, táplálkozási csemege. Gazdasági haszonállatnak titulálják még a sertést, húsának hasznosítása miatt. A juhoknak a gyapja és a húsa értékesíthető. Ha a baromfit is megemlítjük a tojás és hústermékei miatt, akkor is nyugodt lelkiismerettel mondhatjuk, hogy az úgynevezett gazdasági haszonállatok egy-két-három hasznosítási területénél több nem ismert. Mi a helyzet ezzel szemben a kutya esetében?


Bár a kutyát nem sorolják az úgynevezett gazdasági haszonállatok közé, mégis nyugodtan elmondhatjuk, hogy egyetlen háziállatfaj sem szolgálja annyiféleképpen az embert, mint a kutya, akár városban, akár falun, az önként vállalt kötelezettségével.

Kezdhetnénk mindjárt a sort a mai közbiztonsági helyzettel, amikor egyre több a lakásokba, családi házakba a betörés, a sok munkával szerzett értékek elrablása. A kutyaemberi életet, értékeket menthet meg!

A lakásban tartott eb már az ugatásával elriasztja a rossz szándékú embereket, még akkor is, ha erre külön nem is tanítjuk. Az idegen zajra, zörejre kiképzett kutya pedig ezt tudatosan csinálja.

Az előszobában ugató, acsarkodó kutyára még akkor is lehet számítani, ha nem vagyunk otthon, mert a szomszédok is felfigyelnek a szokatlan mozgásra, és az idegenek megjelenésére.

Erre nemcsak az úgynevezett munkakutyafajták alkalmasak, hanem akármilyen, akár kistestű fajta is, sőt, egy keverék, vagy nem fajtatiszta kedvenc is betöltheti a lakásőr szerepét.

A nyaralók, családi házak ugyancsak ki vannak téve garázdaságnak, betörésnek, tolvajlásnak. Ez nappal még fokozódik, mert sokszor az egész utcában nincs otthon senki. Ilyen helyen éjjel-nappal szükség van egy jó házőrzőre. Különösen érvényes ez olyan házaknál, ahol napközben a gyermekét nevelő fiatal anyuka, vagy éppen idős nagymama egyedül tartózkodik otthon.

Az őrző védő munkában több érdekes és különleges feladatot bíznak a kutyára. Ezek közül az egyik a személygépkocsik őrzése, védelme. Egy jól képzett kutya- ha megfelelő vezényszóval rábízzuk az autó őrzését, biztosak lehetünk, hogy - távol tartja a tolvajokat. Vigyázzunk azonban, hogy a kocsiban hagyott kutyára, különösen nyáron, nyissunk ablakot, de ügyeljünk az ablaknyílás nagyságára is, nehogy a kutya kiugorhasson, vagy valaki benyúlhasson, és harapásos sérülést szenvedjen. A gazda a kutyája által okozott mindenféle kárért felelős!

Különleges helyet foglal el a kutya "hasznosítási" területein belül a kutyakiképzés, a sportkutyázás, mint a szabadidő eltöltésének egyik módja, mind a felnőttek, mind pedig a fiatalok, gyerekek részére.

A kutyaiskolákban eltöltött idő jó hatással van a kutyára és gazdájára egyaránt. A szabad levegőn való mozgás valódi testedzésnek számít. A testi erő, az ügyesség és az ellenálló képesség fejlesztése a testnevelés alapja, vitathatatlanul sportos és hasznos elfoglaltság.

Tegyük ezekhez hozzá, hogy a kutyás sport nemcsak testi, vagy fizikai fejlesztést kíván, illetve ad rá lehetőséget, hanem a kutya vezetőjétől magas fokú elméleti, gyakorlati szakismereteket, azok irodalmi tanulmányozását és alkalmazását, valamint olyan emberi tulajdonságokat is követel, mint a türelem, kitartás, önuralom és nem utolsó sorban a következetesség és a szorgalom.

Folytathatjuk a sort azzal, hogy a családtagnak számító kutya akár a kiképzés "tárgyaként" is - kitűnő nevelési "eszköz". Természetesen ez elsősorban a gyerekekre vonatkozik, akik rendszeres-séget, biológiai, élettani sőt etológiai ismereteket sajátíthatnak el, és gyakorolhatnak a kutyával való foglalatosság során.

Hogy csak egy példát említsünk: a kutyabiológiai órája - mely alatt itt az etetési idő pontos betartására gondolunk, vagy más élettani szükségletek biztosítására - olyan rendszerességet követel a fiataltól (de a felnőttől is), amelynek be nem tartása nem múlik el káros következmények nélkül.

Aki pedig szereti a barátját - a leghűségesebbet a kutyát -, nyilván nem okoz neki kárt feledékenységből, lustaságból, netán hanyagságból vagy meguntságból.

A kutyanevelése és kiképzése a céltudatosság és a rendszeresség jegyében történik. A formai és tartalmi képzés összessége adja meg egy-egy jól sikerült vizsga eredményét, teremtheti meg a versenygyőztes címek elérését, és talán a csúcsot, a Világbajnokságokon való részvételt, akár egy dobogós hellyel.

Az egyes akadályok leküzdése is "tantárgy" az iskolán. Ez nem csak önmagáért való gyakorlatozás. Igen sok olyan esetről számolhatunk be, amikor egy jól kiképzett kutyaszolgálat teljesítése közben akadályok - kerítés, ablak, létra, különféle romok, árok stb. - leküzdése után mentette meg emberek életét, vagy hozott elő tárgyakat égő épületből, hömpölygő vízárból, összedőlt házból, esetleg beomlott bányából. Itt említjük nevükön a katasztrófakutyákat, valamint a bányamentő ebeket. Az ember mindenképp hálával tartozik munkájukért a kutyáknak!

A munka túlmegy a kiképzés, a szakmai elfoglaltság és időtöltés mezsgyéjén, hiszen aki néha elkísérte már családtagját kutyájával egy-egy kiképzési foglalkozásra, tanúsíthatja, hogy nemcsak annyi ember van ott, ahány kutya, hanem jóval több. Sokszor az egész család ezt választja szabad levegőn való időtöltésnek hétvégén, de a hét többi napján sem ritka a kutyához és vezetőjéhez csak közvetve tartozók jelenléte. Vannak kutyaiskolák, ahol a vendégek részére büfé szolgáltatást, vagy más szórakozási lehetőséget biztosítanak. Nem egyszer délutánonként szenvedélyes sakk- vagy kártyacsaták dúlnak: igazi klubélet, azaz társasági élet zajlik.

Nagy igazságtalanság lenne, ha meg nem említenénk olyan munkáját a kutyáknak, amelyekkel a vakok és mozgássérültek életét könnyítik meg, segítenek napi munkájukban, az embertársaikkal történő mindennapos érintkezésben. Segítik őket a közlekedésben, bevásárláshoz, munkahelyükhöz való eljutásban. A vakvezető kutyakiképzés hazánkban, éppen fővárosunkban, magas szinten folyik, a mozgássérültek részére azonban még nem sikerült partnereket találni, pedig, ha széles körben ismertté válna e téren is a hasznosítási lehetőségük, talán több pártfogóra, vagy egyáltalán kezdeményezőre találnának, netán az állami, vagy szponzorális vonal is megértő lenne. Ma már annyi minden levonható az adóból...

Akár TB kártyát is adhatnánk sok kutyának, amelyik meggyógyította gazdáját. A kutyalelki segítőtársként is fontos szerepet játszhat a hosszan tartó betegség miatt helyhez, vagy ágyhoz kötött gazdák számára, akik naphosszat egyedüllétre ítélve kedvenceik társaságában lelik meg napi szociális gondozójukat.

A ma emberére igen sok civilizációs ártalom leselkedik. Ne mondjunk mást, mint a szmog, benzingőz, gáz, füst állandó jelenlétét. A kutya ha csak egy héten egyszer kiviszi gazdáját a kőrengetegből a zöldövezetbe, a ligetbe, az erdő szélére kirándulni, máris betöltötte gyógyító szerepét. Sok a szívbeteg idős ember, a vérnyomásos bántalmak is magas számban elterjedtek. Az ő számukra a kutya a rendszeres mozgást, a mozgásterápiát, a levegőt és gyógyulást jelentheti. Elképzelhető, hogy nélküle ki sem mennénk a szabadba.

Az eddig elmondottak fokozottan érvényesek a lakótelepeken élő kutyagazdákra, akik a kőrengetegben és a betonfalak között még inkább igénylik a szabad mozgást, és a gondtalan sétát.

A fentiek részben pénzben is kifejezhető, de jórészt nem pénzes vonatkozású szempontokat tartalmaznak. Az úgynevezett gazdasági haszon pénzben kifejezhető formában is megjelenik kutyáink alkalmazási területein. Nem is kell messzire menni egy-egy kábítószer kereső kutya teljesítményét vizsgálva, amelyet milliókban lehet mérni. Nemkülönben pénzesíthető a nagy értékű anyagokat tároló objektumokat védő kutyák által megőrzött anyagi haszon.

Végül - de nem utolsósorban - mindenképpen szólni kell a tenyésztői munkát végzőkről. Szándékos és transzparenst igényelne a tenyésztők kifejezés a szófűzésben. A tenyésztői munka terméke az utód. Ez egyesíti magában a tenyésztők tudományos és gyakorlati tevékenységét. Minden munka terméke arra hivatott, hogy gazdát cseréljen, értékesítésre kerüljön. Így kell tekinteni a kutyatenyésztés termékét is. A kiskutyatermék, a kiskutyát el kell adni. Ennyiért vagy annyiért. Senkinek ne fájjon az, ami másnak jólesik. munka van mögötte, sokszor kemény, kitartó munka. Ne felejtkezzünk el a tenyésztői munka egyre emelkedő költségeiről, és az élőlényekkel való foglalatosság kockázatairól.

A gazdasági haszon az egész tenyésztői technológiai folyamatban - eszköz, takarmányozás, egészségmegőrzés, szállítás, értékesítés stb. - végigkövethető a személy és az állam vonatkozásában.

A fent leírtak alapján elmondhatjuk, hogy a kutya- sok egyéb mellett - megfogható gazdasági hasznot is hajtó haszonállat!

 nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)