Társasági kutyák
Bichon Havanese
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Eifert Anna  |  2002. január 05.

A Bichon Havanese tulajdonosai szerint egy imádnivaló, borzas kismackó, hihetetlen intelligenciával. Élénk személyiség, szeretetreméltó és kedves. Imád kirándulni és mindenféle játékban résztvenni. Tulajdonságait összeadva olyan kutyácskát kapunk, melynek nem lehet ellenállni.


A Havanese a Bichon család tagja, melybe a Coton de Tulear, a Bolognese, a máltai selyemkutya, a Bolonka Cwetna, a Bichon Frise és a Löwchen is tartozik. A Bichon Havanese ősei a Földközi-tenger vidékéről kerültek a fajta későbbi származási helyére, Kubába. A fajta az 1700-1800-as években alakult ki, de eredetét illetően inkább csak feltevésekre vagyunk utalva, mint dokumentált tényekre. A legelfogadottabb teória szerint kistermetű uszkárokkal pároztatott, spanyol tulajdonban lévő máltai selyemkutyáktól származhat, melyek spanyol tengerészek által kerültek Kubába, ahol Havanese néven váltak ismertté.

Sajnos a forradalmak általában nem kedveznek a kutyáknak. A tisztavérű fajtákban a nép hajlamos az uralkodó osztály szimbólumát látni, így a francia és orosz forradalomhoz hasonlóan az 1959-es kubai felkelés sem kedvezett a Bichon Havanesének. Kubából csak néhány egyedet sikerült kimenekíteni, ezek leszármazottjai ma az USA-ban élnek, és leszármazottjaik.

Maga a Bichon család története jóval korábbra nyúlik vissza. Az első ismert alkotás, mely egy Bichon típusú kutyát ábrázol, egy szobor, amelyet Egyiptom közelében találtak. Sok XVI-XVII. századi festményen, főleg portrékon szintén láthatók kicsiny ölebek, az egyik ilyen híres portré Frederico II Gonzaga herceget ábrázolja egy fehér kutyácskával. Ez a festmény jelenleg Madridban található.

A közelmúltban jelent meg átfogó mű Bichon Havanese címmel. Szerzője Zoila Portuendo Guerra kubai író, aki kiterjedt kutatásokat folytatott a Havanese eredetével kapcsolatban. Ő is arra a megállapításra jutott, hogy a spanyol birodalomból hódító útra induló hajók fedélzetén érkezett Kubába a később Havanese néven ismertté vált kicsiny kutyácska. Jelenleg Hollandiában és a Skandináv országokban találhatóak a leghíresebb Havanese tenyészetek.

A Havanese egy kicsi, erőteljes, rövidlábú kutya. A szőre hosszú, dús, puha és hullámos. Magassága mindössze 23-27 cm között mozog. Színe nagyon változatos, lehet krém, pezsgő, csokoládé, fekete vagy ezüst. Nagyon ritkán egyszínűek, általában 2-3 szín kombinációja alkotja bundájuk mintázatát, és ez még vidámabb megjelenést kölcsönöz nekik. Születési színük majdnem minden esetben változik, néhány árnyalattal világosabb lesz, de az is előfordul, hogy a születési szín mélyebb tónusúvá válik felnőtt korára. Farkát mindig vidáman a háta fölé emelve tartja mozgás közben, mely élénk és rugalmas.

Magyarországra 1988-ban Moszkvából importáltak egy kan és egy szuka Havanesét: ők ketten, Dani és Dorka voltak Magyarország első Havanesei és velük indult meg hazánkban a fajta tenyésztése. Az évek során még több import kutyaérkezett Magyarországra Hollandiából, Amerikából, Csehországból és Németországból. Rövid időn belül nálunk is népszerű lett ez a tüneményes kutyácska, egyre többen keresik őket. Amerika és Nyugat-Európa után Magyarországon is meghódította a kutyaszerető emberek szívét bájosságával.

Amit legfőképpen tudni kell erről a fajtáról, hogy hatalmas lélek lakozik a kicsiny testben. Ezeknek a kutyáknak folyamatos szeretetre és foglalkozásra van szükségük, így csak olyan embereknek ajánlható a fajta, akik sok időt tudnak kutyájukra áldozni. Kiegyensúlyozott személyiség, idős, egyedülálló embereknek remek társaság. Jól tanítható és nevelhető, bár lakozik benne egy pici makacsság, ami megnehezítheti a tanulási folyamatot, de ezt rendkívüli kedvességével egyensúlyozza. Kis mérete ellenére rendkívül aktív és mozgékony kutya, nyugodtan el lehet indulni vele akár nagyobb kirándulásokra is. Az agility is kiváló elfoglaltság számára, mivel nagyon mozgékony és ügyes.

A szőrápolásra nagy gondot kell fordítani, amennyiben hosszú szőrben szeretnénk tartani, de egy ügyesen eltalált rövid fazon is bájos külsőt kölcsönözhet a kutyának, azonban ha kiállítási terveink vannak, semmiképpen se vágjuk le a szőrét.

A Havanese már több magyar sztár és színész szívét ejtette rabul. Többek között Galambos Erzsi színésznő, Bíró Ica művésznő, Szűcs Judith énekesnő, Rónay Egon műsorvezető, Pataky Attila énekes és Gergely Róbert döntöttek úgy, hogy egy Havanesével teszik teljesebbé életüket.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)