Celebek és kutyák
Nagy Bandó András batyuja
Bandóék szívverése ugyanúgy felgyorsul, ha egy kóbor kutyát látnak
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kovács Violetta  |  1999. augusztus 16.

Aki végigkövette Nagy Bandó András eddigi pályafutását, annak nem árulunk el titkot, népszerű humoristánk nem mindennapi állatbarát. Na és a kutya....


Ez az állatfaj nemcsak Bandó, hanem felesége, Juli, és lánya, Nagy Nati előtt is csupa nagybetűs fogalom.

Magyarország talán legfestőibb részén, a Mecsek völgyében megbúvó Orfűn húzódik meg Batyu birodalma. Na nem is akárhol.... Az álomszép környezetben áll az a meseház azzal a csodakerttel, ahol Batyu várja Bandóék hódolatát. Mert nem mindennapi dolga van ennek a vizslakomának! Bár ottjártunkkor vérig sértődötten leskelődött be a kertből a házba, látogatásunk végén csak kikönyörögte, hogy teljes jogú családtagként szabadon járjon - keljen az elvileg Bandóék birodalmának tekintett házban. A gazdiékat közben többször is az infarktus veszélyeztette. Na nem azért, mintha attól tartottak volna, hogy esetleg majd nagyítóval vizsgálgatva kutyaszőrt fognak találni. Inkább attól, hogy vajon Batyu kiheverte-e már a múltkori nem mindennapi esést az emeletre vezető falépcsőn, vagy újból drámai fejleményekre kell felkészülni. Batyu jött, látott és győzött.... Nem csak hogy feljutott, de kedvességével teljesen lehengerelte a ház urait. Ettől kezdve nem volt a világnak az a velős csontja, aminek kedvéért elmozdult volna Bandó lábától. Batyu ugyanis "apás". Ha a gazdi kedvenc hobbijának hódol, és a legújabb farönkből farag ki valami szépet, ezt csakis a kutyaasszisztálásával teheti. Batyu akkor is lelkesen lohol András sarkában, ha kétlábú bálványa valami óriásit alkot.... Batyu izgatottan szimatol a levegőben, s egy tapodtat sem tágít. A gazdi ugyanis félelmetesen jól főz. Habár zseniális juhtúrós pogácsával Juli, a feleség lepett meg minket, ám a fotók alapján megállapítható: a házi állatkertnél, a két cicánál és Batyunál András főztje a sztár. A vizslakutya akkor a legboldogabb, amikor a gazdi az egyik specialitást, a halászlét készíti bográcsban. A bogrács egyik szélén a macska, a másikon a vizsla várják mozdulatlanul a végeredményt....

Hogy mit jelent Nagy Bandóék számára a kutya? Egy olyan társat, aki nem tud hazudni, mindig őszinte. Nincs olyan pillanata, amikor nem szereted, nem szeretheted. Batyu azt igényli, hogy állandóan András közelében legyen. Bandó szerint már lassan olyan kötődés alakul ki, mint a házasságban. A másik hiánya akkor derül ki igazán, ha nincs a közeledben.... Népszerű humoristánk nem is csinál titkot abból, hogy a kutyaaz ő antennájuk. Nem csak tökéletesen "vesz" minden információt, de a villámhárító szerepét is betölti. Amíg azért simogatják, hogy a gazdi rosszkedve miatt szomorú négylábú megnyugodjon, addig a kétlábú az, akinek teljesen normalizálódik a vérnyomása, és "helyére megy a pumpa".

Bandóéknak egyébként Batyu a második vizslájuk. Nagyapjának, Csokinak az emléke még ma is könnyeket lop a gazdik szemébe. Aki kilenc évi hűséges szolgálat után egy kullancs csípése miatt távozott az örök vadászmezőkre. Bandóék egyébként a vizslára esküsznek. Hogy miért? András szerint: "A humorérzék hiánya betegség. Egy vizsla hiánya - fogyatékosság." A család azt is hittel vallja: "Emberi kapcsolatainkon kívül és felül szükségünk van egy olyan kapcsolatra, mely eltér az emberi kapcsolatoktól, de mégis pont olyan, amilyennek az emberi kapcsolatoknak kellene lenniük."

Orfűi látogatásunk során nemcsak azt tudhattuk meg, hogy Bandóék számára a vizsla A kutya. Kiderült, hogy fajtatiszta jelleg ide, vagy oda, Bandóék szívverése ugyanúgy felgyorsul, ha egy kóbor kutyát látnak, mintha a CACIB győztes vizsla sétálna velük szemben. Ennek persze az lett az egyenes következménye, hogy a Bandó família teljes jogú tagja lett egy kivert négylábú is. Az már igazán nem Andrásékon múlt, hogy a német juhász jellegű keverék, Bojtár két év elteltével örökre elkódorgott. Hogy mi is történhetett vele? Valami olyasmi, amit Andrásék nem is akarnak megérteni. Mert az olyan emberek, akik a kutya szó alatt a "MINDENT" értik, nem is viszonyulhatnak másképp az ilyen történethez.

Fotó: Ambrus Marcsi
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)