Ebtenyésztés jogi környezete
Ez történt, itt tartunk...
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Juhász László  |  2000. november 15.

1. 1999. július elsején hatályba lépett az FVM 64/1998.(XII.31.) számú rendelete a fajtatiszta ebek törzskönyvezéséről. A rendelet lényege: a fajtagazdaságot bíróságon bejegyzett tenyésztő egyesületek kezébe adja, pályázat útján.


 

A már akkor szóvá tett egyik hiányossága az, hogy FCI által elismert szövetségi tagsághoz köti a jogosultságot. Az informális, sokszor elhangzott válasz, "minden rendben lesz; el lesz intézve".

2. 1999. december 31. a rendeletben megjelölt első határidő a kérelmek beadására. Huszonkét pályamű érkezik. Kilenc, vadászkutyafajtákra, tizenhárom egyéb fajtákra vonatkozóan.

3. 2000. február 14. megalakul az Ebtenyésztési Tanácsadó Testület. Tagjai dr. Tímár György, dr. Bíró Andor (mandátumát visszaadja a MEOE-nél meglévő fizetett megbízatása miatt), Farkasházi Miklós, dr. Györkös Péter, Hunkár András, Inges Tamás, Mészáros Mihály, Pomázi Ágoston, Tóth László, v. Zoltai László, dr. Zöldág László.

4. 2000. április elején megszületnek az első elismertségekre vonatkozó javaslatok. A Hatóság május 18-án kelt határozatában Tenyésztő Szervezetként elismeri a Nemzeti Boxer klubbot, a Hunnia Szentbernáthegyi klubbot, a Leonbergi Egyesületet és az MNJK-t. Hiánypótlásra szólítják fel az Akita Egyesületet, a West Highland White Terrier egyesületet, a Komondor egyesületet. A bull Típusú Terrierek egyesületének kérelmét szakértőhöz továbbítják, hogy az általa gondozni kívánt fajták nem harcikutyák-e. (sicc!) Az első négy szervezetet határozatban kötelezték, hogy három hónapon belül igazolják tagságukat a rendelet szerinti FCI által elismert Kinológiai Szövetségben. Kérdésünkre, hogy a többi szervezet mikor lesz elismerve - hogy az alakítandó szövetségbe Ők is beléphessenek, mint már elismert szervezet -, válasz nem érkezett. A vadászkutyafajtákra vonatkozó kérelmekről se hír, se hang. Később kiderült, ebben a kérdésben néhány embernek küldetése van (volt).

5. A négy szervezet megalakította a Magyar Kinológiai Szövetséget. Kérte elismerését az FVM-től. Az első levelünkre válasz nem érkezett, második levelünkre érkezett válasz ellentmond a kézhez vett határozatoknak.

6. A további kérelmek beadásának második határidejére meglódult a világ. Közel negyven kérelem érkezett. Ettől kezdve az ETT-ben maszatolás folyt. A szakmai szempontokat elnyomták ebpolitikai kérdések. Nevezetesen azok a szervezetek kaptak elismerésre vonatkozó javaslatokat, akik biztosították az (akkor még titkos) elnökjelöltet szavazatukról. Így történhetett meg, hogy jogerősen be nem jegyzett szervezetek kaptak elismerésre vonatkozó javaslatokat. Így történhetett meg, hogy a schnauzer fajtát kétfelé szedték. Óriásra és egyebekre. Így történhetett meg, hogy klasszikus munkakutyára vonatkozó kérelemben nem szerepelt munka vizsga szabályzat de ez nem volt akadály. (A kérelmek beadott állapotukban birtokunkban vannak.) A testületi ülésekről készült jegyzőkönyveket a tagok nem kapták meg. Több testületi tag véleménye és jegyzetei szerint az üléseken elhangzott javaslatokkal ellentétes elismerések születtek. Nem véletlenül kérte szövetségünk a szakmai munkában való részvételt és bizonyára az sem véletlen, hogy ezt kérő levelünkre egy értelmezhetetlen válasz érkezett.

7. Végezetül negyvenhárom elismerés született. November 8-án az alapszabályában politika mentesnek deklarált új szövetség alakuló ülését tartotta az FKGP által irányított minisztériumban. Az, hogy az alapszabály még csak nem is tervezettként lett előadva, hogy székhelynek már megvolt jelölve a majd megválasztásra kerülő elnök címe az bizonyára csak a széles körben demokratikusan, alulról való szerveződés következménye. Az alapszabályt végül sikerült olyanra "faragni", amely szolgálhatná egy önálló, fajtagazda szervezetekből álló szövetség érdekeit. Elnökválasztás végeredménye: Farkasházi Miklós 19 szavazat, Juhász László 18 szavazat. Patt helyzet. Hazamentünk. Nem történt semmi.

8. Kicsit vissza az időben; 2000 áprilisában nyilvánosságra hoztuk, (kutyaSzövetség 2000/4 szám) hogy jogosítványaink kölcsönös tiszteletben tartása mellett, szerződéses partnerként együtt kívánunk dolgozni a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületével. Reakció nem volt. Az elmúlt hónapokban történtek tovább erősítették ezt a szándékunkat.

- Szeptember közepén dr. Tímár György, Farkasházi Miklós, Nagy István, Hans Müller és Uwe Fischer urak közötti tárgyaláson elhangzottak; mikor is képviselő úr határozott kérése ellenére sem hajlott az FCI vezérkara, hogy alapszabályukat megváltoztassák. Személyes tárgyalásunk Hans Müllerrel; lényege megegyezik a fentebb vázolt kölcsönös együttműködéssel. Az FVM képviselőjének informális közlése miszerint a majdani szövetség feladata az FCI jogosultság megszerzése. (Ehhez lenne szükség Farkasházi Miklós személyére.)

- Októberben Szegvári Ferenc úr lemondott a Magyar Kinológiai Szövetség elnöki posztjáról és a közgyulés megválasztotta juhász Lászlót. ugyanez a közgyulés döntött arról, hogy a megkezdett tárgyalásokat folytatni kell a MEOE-val. Időközben az egyesület hozzáállása megváltozott és közel húsz elismert tenyésztő szervezet - a Magyar Kinológiai Szövetség tagjaként - aláírta előszerződését a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületével, miszerint a Magyar Köztársaság törvényeit és az FCI alapszabályát kölcsönösen elfogadva a jövőben szerződéses partnerként kívánnak együtt dolgozni. A tárgyalásokat az FCI bevonásával és egyetértésével folytatjuk, kiterjesztjük szövetségi szintre és talán egyszer béke lesz.

 

2000. november 16., Juhász László
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)