Celebek és kutyák
Martonosi György collie-re szavaz!
Dzsesszdobos - rögtönzés nélkül
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Nagy Ákos  |  2002. május 17.

Martonosi György ötven éven keresztül egészen jól elvolt kutyák nélkül. Nem sokkal később viszont akadt az életének egy olyan időszaka, amikor már tenyésztő akart lenni. Ma már ezen a korszakán is túl van, mégis sokkal igazibb kutyás ember, mint sok nagy forgalmú tenyésztő.


A kutyatartás felé vezető úton az első lépéseket kilenc évvel ezelőtt Hollandiában, a tengerparti honokban tette meg emberünk, és rögtön jó sokat, mert vagy három kilométeren keresztül követte azt az embert, aki a szakállas collie-ját járatta meg. A "meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt" megállapítás esetünkben is igaz. Még csak tisztes távolból követte a sétáltatást, de már tudta, hogy e nélkül az állat nélkül elképzelhetetlen lesz élete, amely egyébként is bővelkedett a fordulatokban.

Az eredetileg dzsesszdobos Martonosi György 1968-tól kezdve folyamatosan járta a világot többek között Hacki Tamás füttyművészt kísérve, de társa volt sok nagy sztár - csak hogy a hazaiak közül vegyünk példát -, a gitáros Babos gyula és Tornóczky Ferenc, valamint a szaxofonos Muck Ferenc és mások. A leghosszabban Svájcban időző zenész végül 1981-ben költözött haza, és a hollandiai rácsodálkozás után már igyekezett olyan házat találni magának itthon, amelyben a kutyák is otthonra lelhetnek. Miután rálelt a rákoshegyi házra, a kint kapott Európa-hírű - de itt élő - szakállas collie-tenyésztő címének birtokában már nem volt akadálya annak, hogy elhatározását megvalósítsa, és feleségét karácsonyra meglepje a szép hosszúszőrű kutyus egyik példányával.

A jó ajánlás birtokában érkező Martonosi György a profi tenyésztőtől a legszebb állatot is megkaphatta volna, ő azonban a tökéletesnek nem mondható Pankára vetett szemet. A hozzáértő gazda unszolta ugyan, hogy válasszon egy szebb kutyust, de a zenésznek csak a szomorú szemű Panka kellett. Nem választott rosszul. A díjnyertes apa, Cooper segítségével csodaszép alom lett Panka frigyének eredménye. A hat egészséges egyedből ötöt végül eladott. Amilyen szépek lettek a kiskutyák, olyan szörnyű volt a válás tőlük. Amíg a kiskutya az új gazda kezében vinnyogott, addig a feleség az ajtóban sírt, a zenész pedig a kert végében befelé nyelte könnyeit. Ez így ment egyszer, kétszer, háromszor, négyszer, ötször.

Martonosi György pontosan tudja, hogy kihez kerültek kisállatai. Jó helyen vannak például az iskolaigazgatónál, az ügyvédnél, vagy másnál. Ő ugyanis figyelemmel kíséri, hogyan tartják a Magyarországra Skóciából visszaszármazott terelőkutyákat. A folyamatos kapcsolat eredményeként Achimenes visszakerült hozzá, így most testvérével, Ananásszal és Pankával együtt birtokolják a kertet. Korábban egy kis rész volt csak az övék, de a gazdinak a szíve szakadt meg, amikor az érzékeny lelkű ebek odasomfordáltak a belső kerítéshez, és kifejezték rosszallásukat. Ezért ideiglenesen megnyitotta számukra az egész kertet. Ez öt éve volt. Mint mondja, nem tesznek kárt semmiben. Ennek egyik oka, hogy semmi olyasmit nem telepített a kert közepére, ami ne viselte volna el a kutyák jelenlétét. Kiépített viszont egy medencét, mert a kis kedvencek szeretik a vizet. Készített egy hidat, hogy át lehessen járni a tó fölött, és hagyta, hogy a három jómadár ott ásson ki magának gödröt, ahol akar. Csak ha megérkeznek hozzá a tanítványai, akkor zárja be a kutyákat. Állítja, sokat veszítenek azok, akik nem engedik magukhoz közel a természetet. Az embernek nem lenne szabad felsőbbrendű lényként élni a világban. Ő például döbbenetesen sok új élményhez jutott a kutyáival kialakult kapcsolat révén. Légúti panaszokat előidéző allergiája már a múlté, pedig többen féltették őt a kutyaszőrtől. Orvosa szerint szervezetének ellenálló képessége megnőtt, amióta állatokat tart.

Panka, Ananász és Achimenes rendkívül hálásak. Szó se róla, jó dolguk van. Teljes mértékben családtagoknak számítanak. A kert végében levő sufniban külön fésülködő asztalka áll rendelkezésükre - és bár mindnek áll kint kutyaóla - a házban saját szobájuk van. A valaha gitároktató szobának indult helyiség ajtaján nagy tábla hirdeti:

FLOWERING

AMARYLLIS

BEARDED COLLIE

KENNEL

Mögötte a pincelejáró és a lépcső előtt levő tér ágyként szolgál valamennyijüknek. A lefekvés kész rituálé. A vacsora után jár nekik a puszi, a simogatás, a mese - és már alszanak is. Martonosi György állítja, hogy mindent megért a nagy hármas. Ahogy mondja, el kell hinni neki.

Meglepő, hogy aki így szereti az állatokat, már nem foglalkozik a tenyésztésükkel, de emberünk csak legyint erre. Minek bővítené a kutyaszaporítók táborát? kutyát tartani, főleg tenyészteni nagy felelősség, és itthon mintha a többség ezt még nem érezné meg. Tapasztalatai szerint Németországban vagy Hollandiában egészen másképp foglalkoznak a kutyákkal, mint nálunk. Nem felejti, hogy amikor - még csak vásárlási szándékkal - megnézni jött a házat, akkor egy egyméteres láncra kötött kutya fogadta...

 
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)