Ebtenyésztés jogi környezete
Elvi megállapodás
Tervezet
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2000. március 15.

A megállapodás arra irányul, hogy a magyar ebtenyésztés jelenlegi - évek óta különböző pereskedésekkel tarkított kusza - helyzetéből kiutat találjon; a korszerűbb szakmai fejlődést elősegítő helyzetet teremtsen.


 

Különös tekintettel az FVM 64/1998.(XII.31.) számú rendeletére. Továbbá egymást tisztelő és kölcsönösen megbecsülő légkört alakítson ki a kutyás szervezetek között.
1. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) elnöke Purt Béla úr, elnökségével egyetértve, megfontolja az FVM 64/1998. (X!I. 31.) sz. rendeletben foglaltak szerint működni kívánó egyesületek szándékát, mely szerint jogi személy tagként, illetve együttműködő partnerként kívánnak együtt dolgozni a MEOE-val, ezáltal csatlakozni az FCI (Fédération Cynologique Internationale) nemzetközi kinológiai szövetséghez.
2. A rendelet alapján kérelmet benyújtott önálló jogi személyiségű fajtakutya-tenyészegyesületek (tenyésztőszervezetek) tagsági jogaikat - ezen megállapodással kiterjesztve - gyakorolnák.
3. Az egyesület (MEOE) képviseli az F.C.I.-ben a fajtakutya- tenyész egyesületeket, valamint a kutyasport-egyesületeket. A további önállósulni kívánó fajta egyesületeket kölcsönösen segítik, majd az OMMI által történt elismerésüket követően a MEOE tagjaként felveszi.
4. A tenyésztési jog gyakorlása, a tenyésztés szervezése, törzskönyv vezetése (a rendelet szerint) az elismert tagegyesületnél történik. Amennyiben a tagegyesület nem kíván törzskönyvet vezetni, köteles a MEOE törzskönyvezési irodáját igénybe venni. A MEOE közgyűlése, szabályzatai nem korlátozhatják a hatóságok által elismert fajtakutyás egyesületek szakmai mozgásterét. Erre csak indokolt esetekben az OMMI (Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet) jogosult.
5. A tagegyesületek alapszabályának összhangban kell állnia az FCI szabályaival, valamint jelenlegi megállapodással. A MEOE átdolgozza jelenleg hatályos alapszabályát jelen megállapodásnak megfelelően.
6. A tagegyesületek szavatolják, hogy a MEOE elnöke és elnöksége összetételébe, csak tagsági jogaik által adott mértékben élnek. A tagegyesületek és a MEOE vezetése nemzetközi tekintélyünk és megítélésünk védelmében -fajkutyáink jövője érdekében -együtt dolgoznak, ennek érdekében munkabizottságokat hoz létre.
7. A tagegyesületek tiszteletben tartják a MEOE országos szervezeteit; ahol lehetséges az Elismert Tenyésztő szervezetek, a MEOE vidéki szervezeteivel együtt végzik a tenyész programban meghatározott feladatokat. Ami fordítva is értendő -miszerint a tenyésztő szervezetek fajtakiállításaikat önállóan, de előzetes egyeztetés alapján rendezik.
8. Fenti elvi megállapodást követően a tagegyesületek összeülnek; majd a MEOE elnöke és elnöksége a legrövidebb időn belül értesíti a tagegyesületek érintettjeit, hogy a munkálatok és a csatlakozás mielőbb megtörténhessen.
A megállapodás létrejötte, végrehajtása feltétlen eredményt hozna a fajtakutyás tagjelölt egyesületeknek, megnyugvást a hatóságoknak, megbecsülést a százéves MEOE-nak és annak nemzetközi megítélésének, végül de nem utolsósorban a megszületésre váró fajtatiszta kölyökkutyáinknak.
Budapest 2000. március. 16
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)