Ebtenyésztés jogi környezete
Sajtóbeszélgetés a 64-es rendeletről
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Juhász László  |  2000. június 15.

A MÚOSZ Természet- és Állatvédő Szakosztályának kezdeményezésére létrejött a "Beszélgetés". Kerekasztal a fajtatiszta ebek törzskönyvezéséről szóló rendelet okán a kinológiáról és általában kutyáinkról.


      Az FVM 64/1998.(XII. 31.) sz. rendelete hatályba lépett 1999. július elsején. A rendelet (lapjainkon már unalomig ismételgetett) lényege, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben, a jövőben bíróságon bejegyzett önálló tenyésztő egyesületek kezébe adja a fajtagazdaságot. A rendelet alapján 1999. december 31-ig kellett beadni a kérelmeket. Első körben 28 kérelem érkezett az FVM illetékes főosztályára. A vadászkutyákra vonatkozó kérelmek elbírálása, a vadászati törvény módosítása miatt némi késedelmet szenved. A többi 13 kérelem elbírálása április 10-én megtörtént. Négy tenyésztő szervezet megkapta jogosítványát (lásd előző számunk), működésüket megkezdték. További elismerések folyamatban.
     Ilyen előzmények után került sor június hetedikén arra a beszélgetésre, ahol dr. Tímár György parlamenti képviselő (FKgP), Szegvári Ferenc a Magyar Kinológiai Szövetség elnöke és Nagy Károly András, a MEOE szóvivője vett részt.
     Tímár úr - aki az eb kérdésben teljes körű miniszteri felhatalmazással bír - tiszta, világos és egyértelmű mondatokkal közölte: a rendelet él, működik, végre kell hajtani. Megszűnik a kölyökkutyák tömeges exportja. Az erre vonatkozó lépéseket már megtette. Folyamatosan konzultál a VPOP illetékeseivel. Jelezte, hogy a kezdeti nehézségek után az Ebtenyésztési Tanácsadó Testület munkája felgyorsul.
     Szegvári Ferenc ecsetelte azt a kínkeserves utat melynek végén (végén?) végre működhet egy európai normatívák szerinti szabályozás.
     Nagy Károly András a MEOE képviseletében elmondta: megítélésük szerint a rendelet alkotmányellenes; a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületére nem vonatkozik. Erről az elnökség határozatot is hozott, száma 152. A már kiadott elismerő határozatokat meg fogják támadni, csakúgy, mint magát a rendeletet. (A bejelentés meglepetést keltett, hiszen mindannyian emlékezünk a MEOE magabiztos közleményeire, miszerint 343 fajta kutyára nyújtották be kérelmüket. Igaz, hogy a kérelem elutasításra került, mivel a benyújtott anyag nem felelt meg a rendelet előírásainak.) Tímár György rövid válaszában még egyszer közölte: a rendelet "végre lesz hajtva", felhívta a figyelmet a jogkövető magatartásra. Egyben tudomásul vette, hogy a MEOE nem nyújt be új pályázatot. Kérte ennek a bejelentésnek jogszerű megerősítését.
     A téma hozzászólásra késztette a jelenlévő Pettkó Csabát is (a MEOE volt ügyvezetője), aki láthatóan készült. Jegyzeteit felolvasva hitet tett a rendelet végrehajtása mellett. Hirtelen megvilágosodását firtató kérdésre elmondta: az egyesület meglévő szerkezetét figyelembe véve - az elmúlt két évben, ügyvezetői minőségében - nem volt lehetősége befolyásolni a MEOE hivatalos álláspontját.
     Az állatvédők megnyugtatására Nagy Károly András közölte: az egyesület, költségvetésében, három és fél millió forintot különített el állatvédelem céljaira. A juttatásokért pályázni kell. A pályázat szövegét rövidesen közzéteszik. A beszélgetés vége felé felhívással fordult a jelenlévőkhöz, melynek lényege; hozzuk létre a kinológiai kerek asztal fórumot. Tegyük rendbe és helyére dolgainkat.
     Nagyszerű dolog lenne, végre; egy egyeztető fórum. Azt már nem is kérdezem, hogy miért csak most. Amikor egyértelmű, hogy a MEOE már nem játszhat vezető szerepet a hazai kinológiában. Ma már ez nem kérdés. A kérdés: milyen egyeztető fórum az, ahol az egyik partner vitatja a másik létjogosultságát, jogkövető magatartással megszerzett jogosítványait.
     Elismerem; a kinológia nem egyenlő a törzskönyv vezetésével, de az alapok ott kezdődnek. Nem lehet vitatott alapokra szerkezetet építeni.
     A magunk részéről mindig is készek voltunk a párbeszédre, ma sem más a helyzet. Bizonyítja ezt áprilisi számunkban közölt Együttműködési Megállapodás tervezetünk, amelyre a mai napig válasz nem érkezett, és fenti hivatalos nyilatkozat után úgy tekintjük, hogy a MEOE a maga részéről elvetette a javaslatot.
     Hogy mennyire érezzük és átérezzük a hazai "kutyás világ" lelkiállapotát - bár a visszahúzó alkalmazkodás komoly vitát váltott ki köreinkben is - igazolja az a tény, hogy a Magyar Kinológiai Szövetség megalakulásakor, az elnöki poszt betöltésére Szegvári Ferenc ajánlotta a többiek figyelmébe az ETT egy tagját; aki - feleségével együtt - több megbeszélésen részt is vett, majd végül... végül is mi történt? Nem tudom. El nem vállalta, vissza nem utasította... Száz szónak is egy a vége; nyitottak vagyunk minden előrevivő megbeszélésre. Jogképes partnerekkel bármikor, bárhol állunk rendelkezésre a hazai kinológia rendbetétele érdekében. De jogosítványaink nem arra szólnak, hogy legitimizáljunk egy - mondjuk ki - napjainkban jogszerűtlenül működő egyesületet. Ettől függetlenül vagy ennek ellenére - kinek-kinek ízlése szerint - segítjük az önálló útra lépett egyesületeket. Szakmai segítséget adunk kérelmük elkészítéséhez. Pályázatukat lektoráljuk. Szövetségünk rendelkezésre bocsát egy komplett irodát, főállású alkalmazottal, számítógépekkel; ahol adminisztratív feladataikat megoldhatják. Úgy a tenyésztési adatok vezetését, mint a származási lap kiállítását. Kérésre a rendeletnek megfelelően vezetjük törzskönyveiket. Szükség esetén kedvezményes könyvelési lehetőséget biztosítunk. Kedvezményes nyomdai és másolási szolgáltatással állunk rendelkezésre (a szövetség induló tagjai számára ez a szolgáltatás jelenleg ingyenes) és végül de nem utolsósorban, a tagegyesületek számára rendelkezésre áll lapunk a KutyaSzövetség.

Juhász László
Főszerkesztő
A Magyar Kinológiai Szövetség szóvivője
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)