Ebtenyésztés jogi környezete
A magyarországi ebtenyésztés szervezeti változásairól
Interjú Yves De Clercq úrral
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2000. február 15.

A Nemzetközi Kinológiai Szövetség (F.C.I.) délkörökkel barázdált földgömböt ábrázoló emblémája egy öreg kőház falán áll a festői fekvésű belga kisvárosban, Thuinban. A réztáblás kapun belépve modern bútorokkal berendezett, jól felszerelt irodaépületbe kerül a látogató.


     Yves De Clercq, az FCI fiatal, határozott vezérigazgatójával, kutyakiállításokról készült színes fényképekkel díszített irodájában beszélgettünk. Mondandójának lényege az volt, hogy az FCI régi tagszervezetei között tartja számon a MEOE-t. A magyar tenyésztésű kutyák minőségét elismerés övezi szerte európában. A vezérigazgató eddig csak "félhivatalos" formában értesült a tenyésztés magyarországi jogi kereteinek megváltozásáról, s arra vár, hogy hivatalos tájékoztatást kapjon a felügyeleti hatóságtól, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól. Elképzelhetőnek tartja, hogy a törzskönyvezés végül Magyarországon is átkerüljön az országos egyesülettől a fajtatenyésztő egyesületek kezébe, ahogy az Németországban is van. Hiszen az FCI alapszabályának 8. paragrafusa elismeri a tagországok törvényeinek elsőbbségét.
     Bevezetőben elmondta, hogy az FCI-nek 75 országban van tagszervezete: ebből 48 teljes jogú, 21 társult és 10 szerződéses partner. A közgyulésen minden tagszervezet részt vehet, de csak a teljes jogú tagoknak van szavazati joguk. A szerződéses partnereknek még kevesebb joguk van - ezek a felbomlott Szovjetunió egykori tagországaiban keletkezett új tenyésztő klubok, amelyeknek a tevékenységét egyenlőre megfigyelés alatt tartják.
     Magyarország az FCI egyik oszlopos tagja. Igen régi tenyésztési hagyományokkal rendelkezik, - szeptemberben magam is ott voltam Ópusztaszeren a centenáriumi ünnepségen - mondja. Mint minden nagy tenyésztő ország, nagyon erős egyes fajták tenyésztésében, másokéban pedig kevésbé. A magyar fajták igen tipikusak, genetikailag semmi problémájuk és nagy nemzetközi elismerésnek örvendenek.
     A MEOE igen jól dolgozik, tiszteletben tartja alapszabályunkat, az előírásoknak megfelelő kiállításokat szervez. Ami a kutyák tenyésztését és minőségét illeti, ha a részletekbe megyünk, azt nem tudom megmondani, hogyan adják ki a törzskönyveket, miként hajtják végre a tenyésztési programokat, de azt elmondhatom, hogy az eredmény nagyon jó, mert a magyar kutyák minősége nemzetközileg elismerést élvez és egyenlőre teljesen elégedettek vagyunk.
     A jogszabályi változásokról félhivatalos értesülésem van. Volt egy-két levélváltásunk a MEOE-vel, ismerem a miniszteri rendelet, pontosabban a rendelettervezet tartalmát egy angol fordításból. A fordítást a MEOE-től kaptuk meg, a felügyeleti hatóságtól semmit. Számunkra ez a rendelet még nem létezik vagy nem lépett hatályba. A rendeletből minket főleg az érdekel, milyen követelményeket állítanak a tenyésztő szervezetként való elismeréshez. Az azonban egyértelmű, hogy az FCI tagszervezetének - amely országában honos minden fajtára ad ki törzskönyvet - alkalmazkodnia kell ahhoz a tenyésztési programhoz, amit az adott kutyafajtáért felelős ország fajtagazda szervezete előír.
     Jelen pillanatig nincs tájékoztatásunk a magyar felügyeleti hatóságtól arról, hogy a MEOE lehet, vagy nem lehet, ilyen elismert tenyésztő szervezet, nekünk pedig nincs okunk panaszkodni a MEOE-re. Ha olyan tájékoztatást kapnánk, hogy a MEOE ezentúl már nem képviselhet minden, Magyarországon bejegyzett fajtát, akkor új helyzet áll elő, amiben meg kell fontolni, mi a teendő. A jelen helyzetben az FCI csak a MEOE által kiállított magyar törzskönyvet ismeri el. Németországban van olyan rendszer, hogy az egyes fajtatenyésztő egyesületek adják ki a saját törzskönyvüket. De ezeket is hitelesítenie kell a VDH-nak. Úgy gondolom, egy hasonló eljárás Magyarországon is meghonosodhat.

     A vezérigazgató úgy tudja, hogy Magyarországon évente 30-40 ezer kutyát törzskönyveznek, de pontos statisztikai adatot nem tudott előkeresni. Németországban tavaly, adatai szerint 106.799 kutyát törzskönyveztek.

2000. február 16. László Balázs
MTI. Brüsszel
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)