Kopók
A basset és a magány
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2013. május 02.

A basset és a magány

Vannak kutyák, amelyek jól bírják az egyedüllétet, mások viszont kétségbeesnek, vonyítanak vagy rombolnak, ha magukra hagyják őket. Különösen megviseli a magány az olyan fajták képviselőit, amelyeket hagyományosan falkában tartottak és alkalmaztak - mint például a basset hound.


Mindenkinek szüksége van néhanapján egy kis magányra - kivéve persze azokat a kutyákat, akik félnek az egyedülléttől. Az ilyen kutyák nagyon gyorsan (kb. 20-45 perccel azután, hogy egyedül hagyták őket) drámai viselkedéssel reagálnak. Ha a kutya fél a magánytól, az leggyakrabban a következő tünetekben nyilvánul meg:
- kaparás, rágás, ásás az ajtó vagy ablak közelében, azzal a szándékkal, hogy a gazdi után mehessenek;
- üvöltés, ugatás, sírás, hátha visszajön a gazdi;
- bepisilés, bekakilás (még szobatiszta kutyáknál is) a stressz következtében.

 

Miért félnek egyes kutyák a magánytól?

Nem vagyunk teljesen tisztában azzal, hogy egyes kutyák miért félnek a magánytól, míg hasonló körülmények között mások egy cseppet sem. Azt azonban tudomásul kell venni, hogy a romboló tevékenység és a bepiszkítás nem azért történik, hogy a kutya megbüntesse gazdáját, amiért az egyedül hagyta őt. Ez inkább pánikreakció. Az egyedülléttől való félelem gyakran akkor jelenik meg, amikor:
- az állandó emberi társasághoz szokott kutya először marad egyedül; 
- hosszabb időszak után (pl. szabadság), amit a gazdi és a kutyafolyamatosan egymás társaságában töltött; 
- a kutya szempontjából traumát okozó esemény után, mint pl. panzióban vagy menhelyen töltött idő; 
- a család életében vagy szokásaiban beálló változás hatására (pl. a gyermek kollégiumba vonulása, munkarend megváltozása, költözés, új kisállat érkezése).

Honnan tudhatom, hogy a kutyám fél a magánytól?

Mivel sokféle viselkedés hozható összefüggésbe a magánytól való félelemmel, pontosan kell diagnosztizálni a magatartásformát, mielőtt kezelni kezdjük a problémát. Amennyiben a következő állítások mindegyike vagy nagy része igaz a kutyára, akkor bizony fél a magánytól:
- a probléma kizárólag, vagy elsődlegesen akkor merül fel, ha egyedül hagyjuk;
- ha a gazdi otthon tartózkodik, a kutya folyton a sarkában van;
- túlcsorduló örömmel üdvözli a gazdi hazatérését; 
- a viselkedési probléma minden alkalommal - rövidebb-hosszabb időre - felmerül, ha a kutya egyedül marad 
- izgatottá, lehangolttá vagy idegessé válik, ha látja a gazdi távozásának előkészületeit;
- séta alkalmával vagy a kertben nem önálló.

Mit lehet tenni, ha a kutya fél az egyedülléttől?

Kisebb viselkedési problémák esetén az alábbi technikák önmagukban is elégnek bizonyulhatnak a megoldásra. Komolyabb bajoknál a következő fejezetben tárgyalt érzékenység-csökkentő eljárásokkal együtt kell őket alkalmazni.
- Csökkentsük az elindulás, illetve hazaérkezés ingerszintjét. Például hazaérkezéskor először ne is vegyük észre a kutyát, kicsit később nyugodtan simogassuk meg. Ez biztosan nagyon nehéz lesz, de fontos megtenni! 
- Hagyjunk otthon a kutyusnak egy rongydarabot, amin rajta van a gazdi szagmintája (egy hálóruhának használt póló például tökéletesen megteszi). 
- Találjunk ki egy "biztonsági kódot" - egy olyan szót vagy tevékenységet, amit minden egyes távozáskor használunk, s amelyben arról biztosítjuk, hogy visszatérünk hozzá. A kutyák hamar összekapcsolnak egy-egy cselekvést az ember rövid távollétével: pl. ha a gazdi kiviszi a szemetet, a kutya tudja, hogy nemsokára visszajön, és nem idegeskedik. Ezért érdemes kitalálni valamilyen kódot a rövid idejű távollétekhez.
Ilyen kód lehet például a rádió, tévé bekapcsolása, vagy egy játék (amit nem lehet széttépni, és nincsenek veszélyes részei). A kódot először gyakorlásként használjuk. Ne feledjük, hogy ezt a kódot csak akkor használhatjuk, ha olyan hosszúságú időre megyünk el, amit a kutya még tolerálni tud. Ellenkező esetben a kód értelmét veszti. A rádió bekapcsolva hagyása, csak azért, hogy a hang a társaság érzetét keltse a kutyában, önmagában nem elég: a rádiós trükk csak akkor használható kódként, ha azt következetesen használtuk a gyakorlás alatt. Ha a kutyus az egyedüllét félelmét rágással reagálta le, akkor egy rágcsálható játék jó kódnak bizonyulhat. Vigyázzunk, milyen terméket választunk, nehogy veszélyes legyen!


 nyitókép: archiv
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)