Kopók
A nagy kiskutya
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Juhász Katalin  |  2010. szeptember 12.

A nagy kiskutya

A kopók eredetileg vadászatra kialakított, atletikus alkatú, többnyire rövid szőrű, két-vagy háromszínű kutyák. Egyesek jó állóképességükről, mások gyorsaságukról híresek. A kopók kifinomult szaglásukkal kitartóan követik a vad nyomát. Erős vadászösztönük miatt kissé nehezen kezelhetők.


 

Nagy nyúlvadász

A bassettek is a kopók nagy családjába tartoznak.

Nevük a francia bass szóból származik, ami alacsonyt vagy törpét jelent.

A földre lapulva, fülét felemelve nem látszik nevetségesnek a vadászaton.

Annak ellenére, hogy nem a leggyorsabb kutyafajta, nagyon jó vadász, sem eső, sem a tüskés bozót, sem a folyók nem állíthatják meg. Kiváló szaglással rendelkezik. Nagyon kitartó vadászkutya, szeretetteljes és szociális, ideális társa a városi vadászoknak.

Orrával a talaj közelében szimatolva sohasem téveszti el a nyomot, és sohasem hagyja elfutni a zsákmányt, legyen az nyúl, őz vagy szarvas. Vannak persze, akik kételkednek benne, hogy a terebélyes termetű, nehézkes külsejű basset vajon képes-e felvenni a versenyt a fürge nyúllal. Az igazság az, hogy a kutya vezetőinek kell visszafogniuk a bassetet, mert ők azok, akik nemigen tudnak lépést tartani a kutyával. Minden látszat ellenére ezek a jól megtermett, súlyos ebek meglepően fürgék, s ha egyszer szimatot fogtak, elszántan törnek előre, nem törődnek a távolsággal, az akadályokkal, nem érdekli őket, mekkora erőfeszítésbe kerül a nyúl üldözése.

Imád a társaival csapatosan futni, és ezeknek a kutyáknak az ugatása bátorító zene a vadász füleinek.

Igazi karikatúra

A basset hound egy kemény fajta, akinek úgy látszik, az a rossz szokása van, hogy eggyel nagyobb méretű bőrben szeret élni. Nevetünk az esetlenségén vagy szánakozunk otrombaságán.

De ne higgyünk a látszatnak: öreg filozófus kinézete alatt sportos alkat rejtőzik és mellkasában vidám és kedves szív dobog.

Nevetséges méretek

Fél kutyamagasságra és két kutyahosszra: nála minden elméretezett.

Lapos feje ráncos, közeli szemei melankolikusak, hosszú fülei szinte a földet söprik. Mozdony testét erős, izmos lábak viszik előre.

Egy nagy nevettető

Nevetséges, és ezt tudja magáról, így néha ki is használja, hogy elfeledtesse malacformáját. Makacssága természetes azoknál a vadászkutyáknál, amelyek órákon át követik a vadat. De a mindennapi életben a basset mindent olyan kedvesen csinál, hogy elfeledjük a csúnyaságát. Nem akar átmenni az úton? Képes elfeküdni a járdán, mint egy lábtörlő.

Megérzi egy nyúl szagát? Kitépi a kézből a pórázt, hogy a bozótba vesse magát.

De nem kell izgulni: olyan tájékozódási érzéke van, hogy előbb hazaér, mint a gazdi, ha már ismerős neki a terület. Lehajtott fejjel közeleg, mint aki nagyon elhagyatottnak érzi magát. Olyan ravasz, hogy képes a gazdában lelkiismeret-furdalást kelteni.

Aztán már csak nevetni lehet rajta.

Származása

Messzire vezethető vissza, de azt, hogy mikor jelentek meg először, lehetetlenség megállapítani.

A XV. sz-i Franciaországban jól ismerték ezeket a kutyákat.

Nagy-Britanniában csak a XIX. sz. második felében honosodott meg, de az 1875-ös wolverhamptoni kutyakiállításon már bemutattak egy példányt. VII. Eduárd király felesége, Alexandra királyné a fajtának nagy barátja és rendszeres kiállítója volt. A fajta itt virágzott fel, ahová Franciaországból és Belgiumból érkezett és ahol a szarvas és a vadnyúl nyomának a követésére használták. A bassetek különösen alkalmasak voltak erre a feladatra, mivel annak ellenére, hogy nem magasabbak 38-40 cm-nél, erejüket 25 kg-nál is nagyobb testtömegük segíti. Ez különösen olyan terepen előny a vadászat során, ahol sűrű az aljnövényzet.

Az Egyesült Államokban úgy gondolják, hogy George Washington volt a tulajdonosa azoknak a basset hound kutyáknak, melyeket Lafayette ajándékozott neki, az Amerikai Forradalom után. 1883-1884-ben Angliából importáltak amerikai fajtakedvelők ilyen kutyákat.

1884-ben a Westminster Kennel Club alapított a basset houndnak egy szekciót.

A folyamatos, keleti parton tartott kiállítások után, Bostonban 1886-ban tartottak bajnokságot Az első basset houndot az Amerikai Kennel Club 1885-ben vette nyilvántartásba. A fajta népszerűsége fokozatosan emelkedett. 1920-as évekre Gerald Livingston importált jelentős létszámban New-York-ba. Ebben az időben Erastus Tefft hozatott sok angol bassetot a kenneljébe, főleg a Walhampton falkából. Carl Smith importált 2 bassetot Franciaországból, mely közül az egyik Champion volt. A további figyelemfelhívás az volt, amikor a Time magazin címlapján 1928. február 27-én megjelent egy basset kölyök képe.

1935-ben alakult meg az Egyesült Államokban az önálló basset hound klub, amelynek a neve: Basset hound Club of Amerika.

A fajta fő vonásai

Az összkép egy rövid lábú, alacsony, de erőteljes és nagytestű kutyáé. A fej boltozatos, kiugró koponyacsúccsal. A koponya közepesen széles, az orr felé enyhén keskenyedik.

A fejen a viszonylag sovány és enyhén ráncolodó bőr nagyon laza, nagy alácsüngő szájlebernyeg. Az orrhegy fekete, kivéve a világosabb színű kutyákat. A szem barna vagy mogyorószínű. Az arckifejezés higgadt és komoly, a szem vörös pislogóhártyájából látható egy kevés. A fül alacsonyan tűzött, nagyon hosszú az arcorri rész aljáig leér. Puha, finom és bársonyos száj, a fogazat ollószerűen harap. A lapocka hátravetett, a mellső láb rövid és erős, a könyök se ki, se be nem fordul. A térd kissé befelé hajlik. Ha előredől, az súlyos hiba. A térd és a mancs között redőzhet a bőr. A mellcsont előreugrik, a hát széles, vízszintes, a mar és a far felső pontja nagyjából egyforma magasak. A hátsó negyed izmos, a csánk alacsony, szinte leér a földig. A mancs erős, jól párnázott, a lábfej egyenes vonalban áll, vagy kissé kifelé fordul. A farok hosszú, magasan tűzött, elvékonyodva hegyesen végződik, az állat a magasba tartva hordja, s ívben behajlik a hát felé. A szőrzet sima, rövid és sűrű. A szín többnyire tricolor (fekete, fehér és cserszínű) vagy bicolor (citrom színű és fehér), de az összes kopóknál elismert kutyaszín elfogadható.

Marmagasság: 33-38 cm.

Több változatuk is kialakult

Basset artésien
Normand Basset bleu de Cascogne
Basset d' Artois
Basset fauve de Bretagne
Basset griffon vendéen
Basset hound

Magyarország

Sártory Borbála a fajta honosítója, nemzetközi küllembíró. ő hozta be 1971-ben Scarlett O'Hara Jamniczy Dwór nevű szukát Lengyelországból, aki ICH lett.

Itt meg kell említenünk Gurin Judit nevét - sajnos már elment közülünk -, aki a fajta népszerűsítéséért és az igényes tenyésztői munkával a fajta magyarországi minőségéért nagyon sokat tett.

A basset hound a legkedveltebb, de egyre több basset griffon vendéen-t is láthatunk a szépségkiállításokon.

Ez utóbbi fajtát "borzosnak" vagy "kócosnak" is nevezik. Nem sértésként, sőt inkább kedvességből. Kis mérete és kemény szőre miatt a legsűrűbb bozóton is át tud hatolni. Nem fél semmitől. A vadászatokon egyenlő értékű nagy testvéreivel.

Népszerűsége

Hazánkban egyre nő. Sajnos, sok esetben olyan emberek választják maguknak, akiknek nem ezt a kutyát kellene tartani. Szomorú volna, ha ez idővel a fajta iránti rokonszenv és jóindulat megszűnéséhez vezetne.

Közismert emberek

is kedvelik ezt a fajtát, lásd Colombo nyomozó kutyáját. Egy-egy epizódban együtt láthatjuk őket, mindkettőjüket gyűrött kabátban.

Ezt a fajtát tartja Gálvölgyi János, Komár László, Somló Tamás és a basset az unicum a Zwack családban is.

Jó tanácsok basset tartóknak

* Irgalom! Csak lépcsőt ne!
* Ha a hatodikon lakik és nincs lift a házban, ne őt válassza. Ha mégis mellette dönt, kézben kell vinni, ugyanis a lépcsőfokok károsítják a gerincoszlopát.
* Ha nem akarja, hogy szeszélyes legyen,akkor már egészen kis korától sok szigorral kell nevelni.
* Sok testmozgásra van szükségük, lehetővé kell tenni, hogy hetente egyszer-kétszer hosszan vágtázhasson a szabadban.
* Egy természetes vadász, sohase engedjük egyedül, felügyelet nélkül kóborolni.
* Ha sokáig egyedül hagyja, akkor lelkileg megbetegszik és nyugtalanságának jele, hogy harapdálni kezd.
* Az étvágya nagy, sok mozgásra van szüksége, hogy ne hízzon el.
* Menjen minél gyakrabban sétálni vele, bár szereti kéretni magát, de ha egyszer elindulnak, akkor nem ismer rá, órákon keresztül képes loholni.
* Ha egész nap távol van, szerezzen neki egy társat: egy másik kutyát vagy akár egy macskát is. De ez nem elég neki, amikor hazaér, játsszon vele sokat. Olyan türelmes és szelíd, hogy soha nem sértené meg.

Gálvölgyi János és Dandy

 
- Miért éppen a basset houndot választotta?

- Az az igazság, hogy nem én választottam, hanem a feleségem, Gács Judit, aki műfordító. Fordított egy orosz darabot, s kiment Moszkvába meglátogatni a szerzőt. Amikor az úr ajtót nyitott, jutka meglátta ezt a kutyát. Ettől kezdve mindig azt mondtuk, ha egyszer kutyánk lesz, az basset lesz. Hamarosan a barátaink megleptek minket egy kiskutyával. Ezt egyébként helytelen dolognak tartom, mert kutyát nem szabad ajándékozni. Letették elénk, és nem lehetett azt mondani, hogy nem kérjük.

- Mi az előnye és a hátránya ennek a fajtának?

- Ami megfogó benne számomra: a szeme. Nem mondom, hogy emberi szeme van, mert akkor nem lenne vonzó. Hanem egészen csodálatos szeme van. Nagyon jó agya van, de nagyon önfejű, azt csinál, amit akar. Dandy nagyon rafinált, három hónapos kora óta lop a fridzsiderből, úgyhogy most már le van lakatolva (a hűtő). Borzasztóan finoman tud lopni, kecsesen, mint egy hattyú.

Az egész kutya furán van összeszerelve, mert unpraktikus: pl. a füle.... amíg kisebb volt, rálépett és elbotlott benne. Vagy például volt olyan is, hogy elaludt sétáltatás közben, amitől én nagyon rösteltem magam. Azt vettem észre, hogy húzok magam után egy alvó kutyát.

Úgyhogy teljesen hülyén tud viselkedni, de azt hiszem, a Jóisten erre találta ki. Nagyon szeretetigényes, megállás nélkül foglalkozni kell vele.

Somló Tamás és Basil

Somló Tamás évtizedek óta elkötelezettje a basset houndnak.

- Mely előnyös tulajdonságai miatt választotta a bassetet?

- Neki csak hátrányai vannak. (nevet) Azért szimpatikus. Hátrányosan hátrányos helyzetű eb. Nekem már korábban is volt két basset kutyám. Az egyiket vettem, a másikat Sártory Borbálától kaptam a hetvenes évek második felében. ő volt az első magyarországi köztudatban levő basset hound tenyésztő. Akkor nagyon megbarátkoztam ezzel az értelem és filozófia szakos kutyával. Egyébként a gyerekekre is jó hatással van, mert legalább olyan hülyék, mint ő, így szabályos verseny alakult ki közöttük, hogy ki az, aki nem érti meg, amit mondok.

Komár László és Elvis

Komár László kertjében egy keverék kutya és egy egyéves, Elvis nevű basset hound szaladgál. utóbbiról a következőket mesélte:

- Hogy miért is vagyok szerelmes a bassetba? 1957-ben Elvis Presley fellépett egy memphisi tv-showban a hound Dog (Vadászkutya) című dallal, s az ottani Friderikusz Sanyi azzal lepte meg őt, hogy egy dobozban átadott neki egy bassetet. Akkor még nem tudtam, hogy bassetnek hívják ezt a fajtát. Öt évvel ezelőtt egy gyulai tenyésztőnél pedig vettünk egy ilyen kutyát, s Elvis névre kereszteltük.

- Melyek a jó tulajdonságai?

- A basset arisztokrata. Krakéler, de ugyanakkor nagylelkű. Mindenről saját véleménye van, de nagyon kemény véleménye. Mindig igazságos, mert nem az eltökélt emberi aggyal gondolkozik, hanem sokkal magasztosabban. Nem szolgalelkű, parancsra nem fogja átugrani a tűzkarikát, de ha kedve van, megteszi. Ennek a fajtának hátránya abszolút nincs. Bár most pipa vagyok rá egy dolog miatt. Ha meleg van, bejön a házba, a hűvösre, de amikor pisilnie kell, lusta kimenni a kertbe. Fogja magát, és egy méterre a teraszajtó elé pisil. Ezt már többször is elkövette, de a feleségem szerint csak velem csinálja ezt.
 

Megkérdeztük Juhász Katalint, a Hungária Basset hound klub elnökét, miért éppen basset?

- Eredetileg bernáthegyi kutyáim voltak, sokat jártam velük kiállításra. Nem tudtam elképzelni más fajtát magam mellett. Tíz évvel ezelőtt, egy ismerősöm beállított egy felnőtt basset hound szukával, akit egy szenes pincében talált, bezárva, étlen-szomjan. Befogadtam. Amikor kettesben maradtunk, nézegettük, méregettük egymást. Nekem van humorérzékem, nagyon szeretem a karikatúrát. Jessyke - így hívták - karikatúrája volt önmagának. Ha a fejét néztem, szomorú, gondterhelt, ha a testét, semmi harmóniát nem találtam benne. A bőre "legalább három számmal nagyobb", lábai rövidek, groteszkek. Szóval nem tetszett.

Együttélésünk során rájöttem, hogy ez a külső egy nagyon kedves, alkalmazkodó, ragaszkodó, szeretetteljes és vidám, játékos belsőt takar, aki érzékenyen reagál az ember hangulatára. ő alapozta meg tenyészetemet.

Ő az, ki szép volt, de nem hiú,
Ki erős volt, de nem rátarti,
Kit a bátorság nem tett vaddá,
És akiben megvolt minden emberi erény,
És hiányzott minden emberi hiba.nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)