Szánhúzás
Jankovics Attila, az újító szellem
Három sportág bajnoka
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Nagy Ákos  |  2000. március 21.

Alábbi írásunk 2000 márciusában készült. Jankovics Attila 2005. július 18-án méltósággal viselt hosszú szenvedés után életének 47. évében,fiatalon elhunyt. (a szerk.)


 
Hosszú idő után az első olyan szánhúzó szezonon vagyunk túl, amelyiken nem indult el Jankovics Attila. A sportágat ő honosította meg Magyarországon; neki voltak nemzetközi eredményei, és tenyésztőként is megállta a helyét.
Huskyk helyett először ő fogott be itthon keverék kutyákat.

     Az itthon verhetetlen fogatversenyző nem is olyan régen még harminc kutyával élt Pestszentlőrincen. Ott a szomszédok eleinte ugyan egy kicsit furán néztek rá, amikor egy falka csaholós négylábúval húzatta magát, miközben éppen egy nehezen azonosítható, de szinte repülő tárgyat lovagolt meg. idővel megszokták. 
Ma már nem kell attól tartania senkinek, hogy ismét feltűnik a Csaba utca környékén.  Kutyáit odaadta egyik versenyzőtársának; bázisként szolgált kertes házán is túladott; nincs már meg háromkerekű Yamaha motorja sem, amit az első komoly szponzori támogatásként kapott, és sokat segítette őt az edzésben. Mindennek tetejébe novemberben pedig beköltözött egy panellakásba. Ez alig fél évvel az után következett be, hogy lemondott a Magyar Szánhúzó Szövetség elnöki tisztéről.
     Nincs, aki itthon nála jobban jellemezné ezt a téli sportágat, és nincs aki ilyen gyorsan, ennyire távol került volna a versenyzéstől.
     Kőbányai otthonában először a lakhelyváltás okát vázolta fel.
     - Nem eladni, hanem felújítani akartam a házat, hiszen ott nőttem fel, de kénytelen voltam megtenni ezt a lépést. Egyik pillanatról a másikra munkanélküli lettem. A belvárosi kávézó, ahol üzletvezetőként dolgoztam, új tulajdonost kapott; a személyzetnek mennie kellett. Ilyen bizonytalan helyzetben nem mertem belekezdeni a renoválásba. Nem volt könnyű döntés. A feleségem el is sírta magát, amikor beállt a kamion a holmikért.
     A sportpályafutás megszakítása, pozíciójának feladása, megspékelve a munkanélküliség rémével, az anyagi elbizonytalanodással akár a földre is teremthetné a negyedik ikszen is nemrég túllépett sportembert, akiről a rend kedvéért meg kell jegyezni, hogy három sportág országos bajnoka. Kosárlabdázóként a Honvéddal; a világbajnok lovas versenyző Lázár Vilmossal - segédhajtóként - fogathajtásban szerzett bajnoki címet. Talán ezért sem adja meg magát a sorsnak.
     - Most Ferihegyen dolgozom. Az Airport minibuszt vezetem. Lényegesen kevesebbet keresek, mint korábban, de legalább nem vagyok állás nélkül, mert az a két hónap, amíg csak vártam a melóra, türelmetlenné tett. A szánhúzástól talán nem végleg szakadtam el, de ez a hely alkalmatlan kutyatartásra.
     A lakás valóban egészen más, mint a lőrinci ház. Az ottani rendezetlenség - a földtől tarkálló padló, a sokféle stílusú bútorok halmaza - már a múlté. A szekrények itt egységes benyomást keltenek, a kiemelt ajtókeretek helyén húzódó gipsz díszítés belsőépítész keze munkájáról árulkodik. A kétszobás, lakótelepi lakás - ha nem is nagy, de - otthonos. Kutya nem fér el benne. Egy macska lakja még.
     - A feleségem a karácsonyi ajándékomhoz mellékelt kártyára rajzolt egy kutyafogatot. És azt írta rá, hogy "Ha már ilyet nem adhatok" Tehát napirenden van nálunk a szánhúzás, csak éppen nem csinálom. Ha újra elkezdeném, agyilag semmi plusz nem kellene hozzá. Anyagi motiváció viszont igen. Vagy, ha kiderülne, hogy újra olimpiai szám lenne.
     Mert 1932-ig az volt. A téli olimpia lehetősége is munkálkodott mindazokban, akik fejlesztették ezt a sportágat. Itthon ezért Jankovics Attila tett a legtöbbet. Autodidaktaként képezte magát, járta a külföldet, ahol kicsit meglepve fogadták, amikor első sprintversenyén odaállt négy kutyájával a hatos fogat rajtjához. idővel (ott is) megszokták. A franciaországi La Rusiére-ben, az 1992-es előolimpián hatodik lett. Erre már mindenki odafigyelt. Aztán itthon megalakította az első szövetséget, amelyben ő lett az elnök.
     - Két éve tavaszszal alakultunk újjá, de tavaly nyáron lemondtam. Nem sikerült a magam képére formálni a szövetséget. Én összetartani szerettem volna a társaságot, de inkább széthúzás volt. Ellenem beadtak egy bizalmatlansági indítványt. Semmi konkrétum nem volt benne. Akitől származott el sem jött arra az elnökségi ülésre, amelyiken tárgyaltunk róla. Én mindig is úgy akartam intézni a dolgokat, ahogy azt egy sportágon belül kell, valóban sportként kezelve azt, amit csináltunk. Kilencvenkettőtől kezdve már olyan emberekkel kellett együtt dolgoznom, akik nem így gondolkodtak. Inkább kiszálltam. A kutyáimat pedig odaajándékoztam a lepsényi Kitzberger Gyulának. Ő az egyik legambiciózusabb versenyző.
     Nehéz eldönteni, hol munkálkodik nagyobb hiányérzet, Jankovics Attilában vagy a sportágban? Lehet, hogy mindkettő elvan a másik nélkül. Az eddig sem túlzottan nagy szövetségből viszont nem csak az egykori elnök szállt ki. Kivált egy egész egyesület. A sokszoros bajnok mindenesetre könnyebb helyzetben van. Neki csak magával kell dűlőre jutnia, ha változtatni akar.
     - Az öreg kutyáim azért még megvannak. Apám kertjében éldegélnek; én viszem nekik az ennivalót is - mondja, majd beszáll a kocsiba, amelynek műszerfalán egy kis szán modell, a rendszámán pedig a következő áll: HUSKY-1.

 
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)