Őrző védők, schnauzerek, molosszerek
A félreismert pumavadász, az argentin dog
Avagy a kutyavilág bodybuilding bajnoka
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Lieb György  |  2010. augusztus 21.

A félreismert pumavadász, az argentin dog

Az első látásra félelmetes megjelenésű, hatalmas, hófehér, csupaizom kutyát a kutyavilág bodybuilding bajnokának is nevezhetnénk. Mivel a fajta nagyon fiatal és még nem tartozik az elterjedt kutyafajták közé, sokan nem ismerik. Vannak, akik pedig félreismerik. Vérszomjas fenevadnak, harci kutyának titulálják, pit-bullnak nézik. A "Schwarzenegger-i" külső azonban tankönyvbe illő falkaösztönnel, hihetetlen intelligenciával párosul.


Kialakulás

Az 1920-as években Nores-Martines Antonio és Augustin elhatározták, hogy kitenyésztenek egy olyan vadászkutyát, amely helytáll hazájuk, Argentína változatos és kemény terepein. Míg sok, már létező fajta rendelkezett egy, vagy több megfelelő tulajdonsággal e fajták egyike sem birtokolta az összes olyan jellemzőt amit a testvérek kívántak volna. Így 10 fajtát választottak ki, hogy megfelelő tulajdonságaikat egy fajtában egyesítsék.
A tenyésztési folyamat "alapköve" a Cordoba-i harci kutya volt. A "ringek királya" a bullterrier az angol bulldog, a masztiff és a boxer keveréke volt és kitartásáról, erejéről és álló képeségéről volt híres bár gyorsasága és szaglóképessége nem volt a legjobb. Ezzel a már létező keverékkel keresztezték a dán dogot, hogy növeljék a kutya méretét és kialakítsák a fejformáját; a pireneusi pásztorkutyát, hogy létrehozzák a fehér szőrzetet és a különböző éghajlatokhoz való jó alkalmazkodóképességet; az angol bulldogot és a bullterriert, hogy tovább növeljék a kutyakitartását és szívósságát; és a bordói dogot, hogy  erősítsék az állkapcsot. A pointerrel a szaglóképesség, míg az ír farkaskutyával a gyorsaság miatt keresztezték. Végül a boxer garantálta a társaságot kedvelő személyiséget és a nagyszerű intelligenciát.

Az argentin dog tulajdonságait gondosan finomították addig, míg az így kitenyésztett kutyateste erős, idegrendszere stabil, temperamentuma pedig kíváló lett. Ezáltal az új fajta a vaddisznó, a puma és a jaguár legelismertebb vadászkutyájává vált. Azzal a céllal tenyésztették ki, hogy helytálljon Dél-Amerika hegyes, nehezen járható területein. Mentálisan az argentin dog fejlett, magas intelligenciával és nagyfokú koncentráló képességgel bír. Ez azonban nem makacsságot jelent, hanem azt, hogy képes kizárni a zavaró tényezőket mialatt feladatát teljesíti. Többek között használnak argentin dogokat, vakok és mozgáskorlátozottak kísérőkutyájaként, nagyon sikeres munkakutyák, ellátnak rendőrségi és katonai feladatokat valamint nagyszerű kutató és mentőkutyák.

Ez a fajta nagyszerű társ. Temperamentuma barátságos és alapvetően emberszerető. Szereti ha simogatják és viszonozza a törődést. Kissé félelmet keltő megjelenése ellenére eltűri az idegeneket is, amíg nem jelentenek veszélyt a saját, illetve gazdája számára nézve. A kutya hamar megbarátkozik a gyerekekkel és szinte mindent eltűr a részükről. A fő problémát a kutyákkal szembeni agresszió jelenti, de ezt korai szocializációval lehet megelőzni. A kutyát meg kell tanítani a helyes ítélőképességre arra, hogy milyen helyzetben milyen viselkedés a kívánatos. Az argentin dog ösztönei erősek, de irányíthatóak.

A fajtával kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdések:

Hogyan viselkednek az argentin dogok gyerekek között?
Ezek a kutyák nagyszerűen viselik a gyerekek társaságát. Szeretik a gyerekeket, nagyon toleránsak velük és egy csomó "tortúrát" elviselnek. Emellett ne feledjük; ez egy nagytestű fajta és irányítanunk, szocializálnunk kell őket.

Hogyan viselkedne egy  argentin dog kan egy másik kan kutyával?
Nem számít milyen fajtáról van szó a kutyáknak természetes ösztönük, hogy hierarchiát alakítsanak ki a legdominánsabb kutyával az élen. Némi agressziót feltételezhetünk. Általánosságban a kan kutyák a kanokat, míg a szuka kutyák a szukákat próbálják hierarchizálni. Ha két kutyát akarsz együtt tartani a legjobb megoldás ha az egyik kutyaszuka a másik pedig kan. Ennek ellenére sokszor előfordul, hogy két azonos, vagy különböző nemű kutya, amely együtt nő fel, képes problémamentesen tovább élni.

Milyen őrkutyák az  argentin dogok?
Mindenek előtt ez a fajta vadászkutya. Az őrző tulajdonságaik másodlagosak. Ha az argentin dog megérzi, hogy saját magát, a gazdát a családot vagy jóbarátot valami fenyegeti, védeni fog. Azt, hogy ezt elérjük külön kiképzés nem szükséges, de szükséges megtanítanunk arra, hogy a különböző helyzetekben megfelelően döntsön.

Könnyű-e kiképezni az argentin dogokat?
Igen is, meg nem is. Az argentin dog elég intelligens, de természetéből adódó mohóságát megfelelő irányba kell terelni. A szokásos kiképzési módszerek néha nem eredményesek, de egy kis változtatással általában sikeresek. Általánosságban a szukákat könnyebb kiképezni, de az argentin dogból munkával egy kitűnő munkakutyát nevelhetünk.

Milyen munkakutyák az argentin dogok?
Az argentin dogokat világszerte kipróbálták, mint munkakutyákat, igen meggyőző eredményekkel, amelyek az SchH I-től az SchH III szintig terjednek. Sok kiképző vágyik rá, hogy ezzel a fajtával dolgozzon. Egy Kaliforniában kiképzett kan teljesítette a BH-vizsgát és most készül az SchH I vizsgára. Más kutyák Texas-ban és Kaliforniában szintén elkezdték a felkészülést figyelemreméltó eredményekkel. Emellett Texasban 13 argentin dogot képeztek ki kábítószer felderítésére valamint őrző-védő munkára. Minden hír kiváló eredményekről számol be. Sok kiképző azt mondta, hogyha minden argentin dog olyan volna mint amilyennel éppen dolgoztak, fajtát váltanának. Néhány tenyésztőtől információt kért a rendőrség a fajtával kapcsolatban és reméljük, hogy a közeli jövőben minél több argentin dog fog az Egyesült Államokban hivatalos szolgálatot teljesíteni. Szerte az országban számos kutya áll kiképzés alatt, különböző szinten, különböző kiképzési területen mint pl.: nyomkövetés, engedelmességi gyakorlatok, kutatás és mentés, kísérőkutyák, vadászkutyák stb.

A kennelek kizárólag  vadászatra, munkára vagy kiállításokra tenyésztenek-e?
Nem! Az argentin dog még mindig egy "eredeti" fajta, ami azt jelenti, hogy még nagyon közel áll az őseihez, rendelkezik az eredeti ösztönökkel. Úgy hisszük, hogy ez a fajta nagyon sokoldalú és ilyennek is kell maradnia. Bár bizonyos tenyésztők előnyben részesítenek bizonyos tulajdonságokat ez nem azt jelenti, hogy a náluk születő kölykök nem felelnek meg más kihívásoknak.

 
FCI 292. számú standard

(1993. I. 12) D

ARGENTIN DOG

Eredete: Argentína /1973. VII. 31.
Fordította: Dr. Otto SCHIMPF

KOPONYA: masszív, elölről hátrafelé és oldalról, valamint fentről nézve a jellegzetes rágó- és tartóizomzat következtében domború. A nyakszirtcsont nem állhat ki, az erőteljes nyakizmoknak teljes egészében fedniük kell, miáltal a fejtől a nyak irányába való átmenet enyhén íveltnek látszik.

AZ ARCORRI RÉSZ:  a koponyáéval azonos hosszúságú, azaz a szemzugokat összekötő képzeletbeli vonal egyenlő távolságra van a nyakszirtcsonttól és az orrhegytől.

ÁLLKAPOCS/FOGAZAT: jól, deformáció nélkül összeilleszkedő, erőteljes, nagy, jól az állkapocsba illeszkedő fogakkal.

AJKAK: jól és szorosan elhelyezkedők, szabad, feketén pigmentált szélekkel.

ORR: feketén pigmentált, enyhén duzzadt (pisze orr), az orrlyukak elég nyitottak.

SZEMEK: sötétek vagy mogyoró színűek. A szemhéjak feketék vagy világosabbak, a két szem közötti távolságnak nagynak kell lennie; a tekintet élénk és értelmes, egyúttal azonban átható és kemény.

FÜLEK: a fejhez felül illeszkednek, félig vagy egészen felfelé állóak, háromszög formájúak, kurtítottaknak kell lenniük.

NYAK: erőteljes, ívelt, jól megformált, nagyon vastag nyakbőrrel, redős mint a mastiffé, a bordeaux-ié és a bulldogé, de nem olyan száraz mint a bullterrieré.

MELL/MELLKAS: széles és mély, a nagy tüdőnek sok helyet biztosít. Elölről és oldalról nézve a mell legmélyebb pontjának a könyök alá kell nyúlnia.

VÁLLAK: igen erőteljesek, plasztikusan kiálló izomzattal, magas mar. Jól szögelltek.

MELLSŐ VÉGTAGOK: egyenesek, párhuzamosak, rövid, jól zárt ujjakkal.

FELSŐ VONAL: a maron magasabb és a keresztcsont felé enyhén lejt.

ÁGYÉK TÁJÉKA: az izomzat jól kitölti.

HÁTULSÓ VÉGTAGOK: a comb igen erős izomzatú, a hátsó lábközép rövid, jól zárt, farkasköröm nélküli lábujjak. Mérsékelten szögelt.

FAROK: hosszú és vastag, ugyanakkor nem ér a bokaizületen túl, rendszerint lógatva hordja. munka közben fölemeli és állandó oldalirányú mozgásban tartja, mint barátságos üdvözléskor.

SZŐRZET/SZÍN: rövid, kemény és fénylő. Tiszta fehér, színétől függetlenül minden folt mint visszaütés diszkvalifikációt eredményez, amennyiben az a fülek mögött a nyakon vagy a test többi részén található. A bőrön szórványosan jelentkező pigmentfoltok kedvezőtlenek, azonban nem vezetnek kizáráshoz.

NAGYSÁG/SÚLY: marmagasság: 60-65 cm, súly: 40-45 kg.

KIZÁRÓ HIBÁK: világoskék vagy különböző színű szemek; süketség, a test szőrfelületén lévő foltok; világos vagy különösen világos foltokkal tarkított orr; előre- vagy hátraharapás, erősen lógó ajkak, agárszerű (hosszan elnyúlt) fej; hosszú fülek, 60 cm-nél kisebb nagyság; egynél több folt a fejen; testi hiányjelenségek. A farkasköröm kifogásolható, azonban nem vezet kizáráshoz.

MEGJEGYZÉS: A kanoknak két, szemmel láthatólag normális, teljes egészében a herezacskóban elhelyezkedő herével kell rendelkezniük.
 
 
 
 
 nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)