Retrieverek, spánielek
Angol cocker spániel, epekedő szemű kajtató eb
Kedvencből vadászkutya
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Bognár Veronika  |  2011. február 15.

Angol cocker spániel, epekedő szemű kajtató eb

Az angol cocker spániel ma az egyik legkedveltebb kutyafajta, igazi családi kedvenc, kiváló társasági kutya. De sokan elfelejtik, illetve nem is tudják, hogy amikor a fajta mellett döntenek, egy vadászkutyát választanak társnak: igazi kajtató ebet és vízi vadászt.


Bognár Veronika családjába is így került az első kutya. A gyerekek kikönyörögték. Veronika csak annyit tudott, hogy epekedő szemei vannak, futás közben kedvesen lobognak a fülei és nagyon aranyos. Eleinte nem volt tudatában, hogy vadászkutyát vett gyerekeinek, de ha víz közelébe kerültek, kezdett gyanússá válni a dolog.

 

- Hányszor élveztük a közös úszásokat a Dunánál és a Balatonnál! Meséli Bognár Veronika, a Julius Nike's angol cocker spániel kennel tulajdonosa. A kutyánk vérbeli vízivadász volt. Nagy betegségéből kigyógyítván, teljes szívvel kutyás lettem, és a csapat is csak egyre növekedett. Rendszeresen kijártunk a Hajógyári-szigetre, az Árky Béla bácsi vezette spániel-foglalkozásokra, ahol megtanulhattuk, hogy kell kutyáinkat engedelmességre tanítani, majd a vadászat rejtelmeibe bevezetni. Mert elsősorban a gazdival van a gond, és csak utána a kutyával. Egyik spánielem hathetesen lelkesen apportírozott, tízhetesen beúszott a Dunába a bedobott fadarabért. Majd amikor három hónaposan végigment a szárnyas vonszalékon és szájában a galambbal tért vissza, leírhatatlan volt az örömöm.

Csodálatos dolog valamit közösen csinálni kutyánkkal. A terepnek különben is hangulata van. Földutakon érkezünk. Amíg a többiekre várunk, rövid sétával, beszélgetéssel töltjük az időt. Majd indul a terepmunka. A kutyák különbözőek, mindegyiknek más az erőssége. A csodálatos az, ha bármi is a feladat, a kutyám eredményesen dolgozik. A bokros, bozótos, általában a magas, sűrű növényzetű, ún. fedett terepen tudja igazán megmutatni a cocker spániel, hogy milyen kitűnő érzéke van a vadászáshoz, a vadfelveréshez és a lőtt vad felkutatásához és elhozásához. A cocker spániel szívvel-lélekkel munkakutya, elsősorban szárnyas vad felverésére és elhozására használják. Eltűnik a bozótosban, a nádasban, csak a recsegést vagy a suhogást lehet hallani, itt-ott elővillan, majd egyszerre csak elindul visszafelé és szájában a zsákmány, melyet a gazdájához érve átad annak. A várakozás izgalma az, amit szeretek, az örömöt, amikor jól teljesít a kutyám. A nyílt terepen történő keresésnél, csapázásnál, melyre a spánielnek kitűnő hajlama van, pontosan nyomon lehet követni a kutyamunkáját, ahogy orrát fel sem emelve a talajról keres, ha elhagyja a csapát, gyors mozdulattal korrigál, majd sikeresen megtalálja a vadat, és fejét-farkát felvetve, szinte mosolyogva hozza vezetőjének. Az elhozás örömet okoz a kutyának és vezetőjének is. Sok szép pillanatot értem meg kutyáimmal, sőt tőlük származó kölyökkel is, akit gazdái mindenre megtanítottak, amit egy spánielnek tudnia kell.

Valahogy, valamikor háttérbe szorult a cocker spániel vadászkutya mivolta, és elegendőnek tűnik, hogy epekedő szemeit a díványon elnyúlva a gazdira emeli. Pedig mindkettő együtt is működik! A cocker spániel lehet szép, a család kedvence, és ugyanakkor jó vadász is. Hogy milyen lesz a szőre, hogy beleragad a bogáncs? Hát igen, valóban beleragad és csak hosszú órák komoly munkájával lehet eltávolítani. De nem mondhatom a kutyámnak, hogy ne menjen, mert nehéz kiszedni a bundájából a bogáncsot, ha őt hívja az ösztöne. Mert ő akkor boldog, ha mehet, én pedig ettől leszek boldog. tudomásom szerint más országokban is hangzottak el spánieles fórumokon olyan törekvések, hogy vissza kellene fordítani ezt a ma zajló folyamatot, mert a spániel azt az értékét veszíti el, amire tulajdonképpen teremtődött. A standard 1986-os verziója is a munkakutyajelleget erősíti. Persze a spániel elsősorban családi kedvenc és lakáskutya, de miért öljük ki kutyánkból azt, ami a legértékesebb benne: a vadászösztönt. Hála istennek akadnak, ha kis számban is, angol cocker spánielek Magyarországon, akik nemcsak szépek, de teljesítőképességüket is bizonyítják. Ez fontos szempont a tenyésztésben.

Az angol cocker spániel hihetetlenül temperamentumos, és ha nincs lehetősége mozgásigénye levezetésére, szeszélyessé és harapóssá válik. Hagyjuk illetve segítsük, hogy úgy éljen, ahogy a természete megköveteli. Bizonyára nem mindenkinek van lehetősége, vagy akár ideje, hogy vadászvizsgára készítse fel kedvencét, de apportírozzon vele, elég hozzá egy labda, nem muszáj vaddal. Vigye vízhez, hagyja a természete szerint élni, tegye boldoggá. Kedvence hasznosnak fogja érezni magát és boldog kutyaként éli életét. Én akkor vagyok boldog, ha a kutyáimat is örülni látom.nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)