Celebek és kutyák
A szép mosolyú Fábry
Esti Showder kutyával
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  1999. február 16.

Fábry Sándor Esti Showder című műsorának állandó szereplője Bubi, a fehér középuszkár. Amikor erről érdeklődve megkerestük, kiderült, további két kutya büszke gazdája.


 

- Van egy 6 éves fehér középuszkárom, Bubi - kezdi a beszélgetést. - Ő az, aki a tévében szokott szerepelni. ő már egy középkorú gentleman. Jó szülőktől származik, a tenyészszemlén jó képességű fedező kan minősítést kapott, s most éppen menyasszonyt keresek neki. Tavaly nyár óta van két hovawart szukám is, egy szőke és egy rajzos. Egyikük Dorka, másikuk Panka névre hallgat.

- Hogyan találkozott velük?

- Részben ismeretség, részben hirdetés útján találtam rájuk. Házőrző kutyát kerestem és elkezdtem tanulmányozni a szakirodalmat. A német juhászkutyáknál nincs jobb házőrző, de a gyerekkoromban látott rengeteg Gestapo-film miatt egy kicsit idegenkedtem tőle. Tetszett a kuvasz is, s menhelyeken láttam is szépeket, de ezeket azért adták be, mert megtámadták a saját gazdájukat. Aztán kikötöttem a hovawartnál, méghozzá azért, mert nagyon tetszett és tulajdonképpen mindazt tudja, amit egy német juhászkutya. Az állatorvosunk, Patócs doktor ajánlott egy hölgyet, aki ezt a fajtát tenyészti. Ennek a kedves hölgynek köszönhetően végül Győr-Sopron megyében megvettem őket. Dorkát Pázmánd faluban Mészáros Gábor tenyésztőtől, Pankát pedig Győrszentivánban Róbert Viktortól. Kocsival felhoztam őket Budapestre. Először nagyon féltek, meg a szokásos traumák...

- Min kellett változtatnia a kutyák miatt?

- A kert sarkában csináltunk egy kennelt és a kerítést is megerősítettük, kellett egy kicsit invesztálni.

Építettünk nekik egy gyönyörű kutyaházat, de arról hallani sem akartak, még esőben sem mentek be. A kutyaházzal felsültünk, inkább a kennelben húzódtak meg. Idén nyáron következett be egy fordulat, kitalálták, hogy hol lehet a kennelből kimászni, s szabadulóművészbe mentek át. Ezzel a kennelkorszakot le is zártuk.

- Az időbeosztásába hogyan fér bele a kutyák gondozása?

- Sosincs rájuk elég időm, de azért minden másnap - ha tudok, akkor mindennap - elmegyek velük sétálni legalább egy órát. A szakirodalom szerint jó, ha nagy a kert, de a csavargást mégsem pótolja.

- Ön szigorú vagy kényeztető gazdi?

- Sajnos nem vagyok elég szigorú. Bubi teljesen el lett rontva. Eleve pedagógiai probléma volt, hogy a két nagy kutya nem jöhet be a házba, Bubi pedig igen. Igyekszem következetes lenni, tehát a zebránál leülünk, amikor feladom a pórázt, akkor is le kell ülni, a szobába szigorúan tilos bejönni, az ablakra nem szabad feltenni a mancsot... Ez utóbbi nagyon fontos, mert nyáron, amikor nyitva van a verandára néző ablak, akkor belesnek és ők is velünk nézik a tévét.

- Honnan jött az ötlet, hogy Bubi szerepeljen a showban?

- Nem úgy, hogy "na legyen a showban valami érdekes, mert nem jut eszünkbe semmi". Azért került be a showba, mert amúgy is mindig velem van, nem hagyom őt soha egyedül. Legutóbb például egy színházi előadásra is magammal vittem. Otthon lehet őt hagyni, csak nehezen viseli, mert nem tudja a távirányítót bekapcsolni. A kocsiban sem szívesen hagyom, mert megbukott kreszből.

- Temperamentumában hasonlít önre?

- Nem vagyok elfogult, de Bubi nagyon intelligens. Még soha nem volt rossz élménye, és a kutya mindig azt adja vissza, amit kap. Ugyanúgy, ahogy egy gyerek. Előfordul, hogy későn fekszem le és reggel sokáig alszom, de még sosem ébresztett fel, hogy menjünk pisilni. Magyarul teljesen átveszi az élettempómat, alkalmazkodik.

- Mit kap ön a kutyáktól?

- Mindazokat a közhelyeket el tudom mondani, amiket szokás: hogy az ember nagyon sok szeretetet kap tőlük... stb. Azt nem mondom, hogy könnyen fegyelmezhetők, de amennyire időm engedi, foglalkozom velük. Jön hozzájuk két fiatalember, aki tanítja őket.

- Mi volt a legnehezebb dolog velük kapcsolatban?

- Úszni tanítottam őket a nyáron, Pankának nagyon szépen ment, de a másik olyan balhét rendezett, hogy végül neki is elvette a bátorságát. Az első tüzelés sem volt könnyű, mert 1-2 kóbor kutya bejött, bármennyire is megerősítettük a kerítést. Egy szerelmes férfi ugye sokmindenre képes. Észrevettük, hogy Pankát az egyik kan magáévá tette, és kapott esemény utáni injekciót, aminek nem örültem, de akkor ez látszott  megoldásnak.

Dorkával viszont történt egy kis malőr, vélhetően egy német juhászkutya kolléga teherbe ejtette. Nem láttuk őket összetapadva, ezért úgy gondoltam, ha nem muszáj, ne legyen injekció. Később már sejtettük, mi a helyzet, de nem akartam semmiféle drasztikus beavatkozást. Majd egy reggel arra ébredtem, hogy nyivákolást hallok, és amikor kimentem a kertbe, láttam, hogy született hét kiskutya. Négyet sajnos elaltattunk, ami szörnyű élmény volt nekem, három kant viszont megtartottunk. Nagyon szépek, s talán jobb házőrzők lesznek, mint a fajkutyák. Nekik most gazdát keresünk. Nem célunk a tenyésztés, de Pankát szeretném még fedeztetni, hogy legyenek fajtatiszta kiskutyák is.

- Van hierarchia a kutyák között?

- Bubi az abszolút főnök. Kimegy, kettőt vakkant, és elzavarja őket a kajától, ami elég hihetetlen, figyelembe véve a súlycsoport-különbséget.

 
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)