Kutyák küllembírálata
Kiállítási ismeretek
Jó tudni
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2013. április 17.

Kiállítási ismeretek

Kutyakiállítás minden olyan rendezvény, ahol a kiállító nevezési díja ellenében kutyájáról küllemi bírálatot, minősítést, címet, egyéb elismerést kap szakbírótól, a bírálattal megbízott egyéb személytől vagy személyektől.


 

Ebben a tág fogalomban kutyakiállításnak minősül, ha egy, pl. jótékonysági rendezvény keretében keverék kutyákat vezetnek fel, és a megbízott bírák - akár a laikus közönség - kiválasztja a legszebb egyedet.

Az FCI által elismert az a kutyakiállítás, melyet FCI által elismert szervezet rendez.

Ezen a kiállításon csak az FCI által elismert kutyafajták azon egyedei vehetnek részt, melyek FCI által elismert törzskönyvvel rendelkeznek. Ezen kiállításon csak az Elismert Tenyésztő Szervezetek által elismert, a Magyar Kinológiai Szövetség vizsgázott bírója közreműködhet. A küllemi bírálat során nem térhet el az FCI által elismert fajtaleírástól, standardtól. Az FCI által elismert törzskönyvre csak az ilyen rendezvényen szerzett eredmény vezethető fel.

A kinológiai tábor nem egységes. Más kinológiai nemzetközi szervezetek is léteznek, mint, pl. az EHU és UCI.

Nincs lényegbeli eltérés a kiállításaik és az FCI kiállítások között. Címeik és minősítéseik is hasonlóak. Természetesen ugyanazon standard alapján bírálnak, mint az FCI, hiszen a standardot a fajtagazda ország alakítja ki.

Magyarországon az FCI honosodott meg, ettől függetlenül jó tudni, hogy a kinológiai életben sokféle együttműködési variáció lehetséges. A továbbiakban az FCI által elismert rendezvényekről lesz szó, mivel ezt ismerjük és az ezzel kapcsolatos szabályzatok állnak rendelkezésünkre.

 

Részvétel a kutyakiállításon

A kapcsolat a kiállítás rendezője és a nevező között úgy jön létre, hogy a rendező szerv nevezési felhívást tesz közzé - azaz ajánlatot tesz szerződéskötésre - a nevező pedig a nevezési lap megküldésével és a nevezési díj befizetésével elfogadja az ajánlatot. Ezzel a felek közt a szerződés létrejött, a többi történés már annak megvalósulása. A nevezési felhívás leggyakoribb módja, hogy azt az ETSZ a nevezési lappal és a befizetési csekkel együtt megküldi a kutyatulajdonosoknak. Ez a módszer persze csak azok számára jó, akik tagjai valamilyen ETSZ-nek, mely gondoskodik a kezdő tag értesítéséről. Ezt a módszert ki kell egészíteni újsághirdetéssel, vagy igénybe kell venni más tömegkommunikációs eszközöket.

A nevezési felhívást ajánlatos gondosan elolvasni, mert még a tapasztalt kiállítók részére is tartalmazhat új információt, vagy új szolgáltatásra felhívást. A nevezési határidőt illik betartani, mert bár többnyire a szervezetek - ha tehetik - elfogadják az elkésett nevezéseket is, de rengeteg plusz munkát okoznak ezzel a késlekedők.

A nevezési lap kitöltése néha gond a kezdőknek. A nevezéssel együtt küldeni kell a kutyatörzskönyvének fénymásolatát is, így az esetleges hibás vagy olvashatatlan nevezést korrigálni tudják. Törekedjen azonban mindenki a pontos kitöltésre, mert rengeteg időt vesz igénybe a javítgatás, továbbá a címzéskor ne felejtsék el az irányítószámot, mert ismét sok időt vesz el a keresgélés. Gyakran előfordul, hogy a tulajdonos nem tudja, kutyáját milyen osztályba nevezze, mert nem ismeri a szakkifejezéseket, pl. nyílt osztály. A nevezési felhívás pontos felvilágosítást ad, hogy a kutyát milyen osztályba lehet nevezni, ebben még a kezdő is könnyedén eligazodik. Akkor szoktak elgondolkodni a tulajdonosok, ha a kutya többnapos kiállítás idején kerül olyan életkorba, hogy nem tudja, hová kell nevezni. Nos az életkor megállapításakor mindig a bírálat napja az irányadó. Pl., ha a kutya a bírálat napján betölti a 9. hónapját, akkor nevezhető fiatal osztályba. A nevezési lap elküldésével egyidejűleg a befizetési csekk fénymásolatát is küldeni kell.

A kiállítást rendező szerv kb. 1-2 héttel a kiállítás előtt a nevezéseket visszaigazolja. A nevezés visszaigazolását is gondosan el kell olvasni, mert történhet vis major, és változhat a bírálat napja. A kiállítás szervező ilyet csak nyomós indokkal tesz. Ha valaki 3 nappal a kiállítás előtt nem kap visszaigazolást, érdeklődjön a rendező szervezetnél. Vagy a nevezési lap nem érkezett meg a címzetthez, vagy a visszaigazolás hozzá. Az előbbi a kínosabb, mert akkor a kutya nem szerepel a katalógusban, és ez a CACIB kiállításon pl. kizáró ok.

Miután a nevezésnek maradéktalanul eleget tettünk, még sok teendő vár ránk. A kutyák egy része speciális kozmetikát igényel, és minden, főleg kezdő kutyarészére ajánlatos ringdresszúrán részt venni. A legszebb, legjobban előkészített szőrzetű kutya is kudarcot vall, ha a ringben nem tud kifogástalanul viselkedni. Ennek a legkülönbözőbb megnyilvánulásai vannak. Legenyhébb eset, ha izeg-mozog, de egyébként barátságos, és hagyja, hogy a bíró a szükséges vizsgálatokat (here, fog) elvégezze. Viszont az ilyen kutya a vele azonos minőségű versenytárstól vereséget szenved, ha az utóbbi kifogástalanul viselkedik.

Nagyobb hiba, ha a kutya agresszív a körben, vagy félénksége miatt nem mutatja a legjobb formáját. Az agresszív a társait zavarja, vagy a bíróra támad. Az utóbbi esetben a kutya- ha fogait és heréit a bíró nem tudja megnézni - elbírálhatatlan, és kizárják a versenyből. Egyes harcias fajták esetében természetes, hogy a kutyák összemordulnak, de semmiképp sem megengedhető, hogy a ring csatatérré változzon.

A félénk kutya látványa nem csak a szemnek kellemetlen, hanem vagy súlyos nevelési hiba, vagy idegrendszeri problémát jelez. Az utóbbin nem könnyű segíteni, és az ilyen példányokat jobb mellőzni a tenyésztésben.
A kiállítási viselkedést a ringben, legkönnyebben az úgynevezett ringdresszúrán lehet elsajátítani. Az Elismert Tenyésztő Szervezetek nagy gondot fordítanak erre, és igyekeznek tagjaikat felkészíteni a versenyre. Aki tud, ne sajnálja az időt erre. Ha valakinek végképp nincs ideje ilyesmire, legalább annyit tegyen meg, hogy sétáltassa a kutyát forgalmas helyen, és otthon gyakorolja vele az alapvető fogásokat, pl. gyakran vizsgálja a fogait.

Miután a nevezés visszaigazolása megérkezett, ne az utolsó pillanatban kezdjük összekészíteni a kiállításon szükséges holmikat. Vinni kell mindent, ami a visszaigazolás borítékjában érkezik, továbbá a kutya törzskönyvét és oltási lapját. Vinni kell a kutya etető-itató edényét, pokrócát, és a saját kényelmünkre ülőalkalmatosságot. Sokan használják a nagyon praktikus kutyaketrecet, mely hordozható, és vannak olyanok, melyek guríthatók is. Erre a szerkezetre érdemes áldozni, főleg, ha kistestű, vagy kényes szőrzetű fajtát állítunk ki. Elkerülhetjük, főként az érkezéskori tömegben a sérülést, és a kiállítási látogatók részéről a kedveskedésből eredő "frizuraigazítást". Ha a kutya otthon már hozzászokott a ketrechez, akkor a verseny ideje alatt nyugodtabban viselkedik a megszokott helyén.

Vannak olyan kiállítások, ahol a kutyák részére boxokat is biztosítanak, ami kényelmes és higiénikus is. Egy hátrány van, hogy többnyire messze van a ringtől, és a tulajdonosok szeretnek a kör közelében tartózkodni, és figyelni a bírálatokat.

A kiállításra lehetőleg korán érkezzünk, készítsük elő a visszaigazolást és az oltási lapot, mert erre a kapuban szükség lesz. A belépéskor a kiállító megkapja a katalógusát, a abból megtudhatja, melyik körben lesz kutyája bírálva. Helyezkedjünk el a kör közelében, és figyeljük a bírálatokat, mert abból csak tanulni lehet. Figyelni kell a sorrendet, ahogy a kutyák a katalógusban következnek.

A bírálatról ne késsünk, mert nagyon kellemetlen helyzetbe kerülhetünk. Ha még a saját osztályunkat bírálják, de a közös futtatásról lemaradunk, feltartjuk a bírót, ha pedig lekéstük a bírálatot, csak versenyen kívül indulhat a kutya, és csak minősítést kaphat, címet nem.

A ringben kizárólag csak a bírónak lehet véleménye a felvezetett kutyákról. A magánvéleményünket tartsuk meg. Visszataszító, ha a tulajdonos a körben jelenetet rendez. A jó modorhoz hozzátartozik, hogy a bírálatot megköszönjük, a bíróval kezet fogjunk és gratuláljunk azoknak, akik előttünk végeznek. A győztes viszont ne viselkedjen úgy, mintha más jelenlevő kutya semmit sem érne, sőt hangsúlyozza örömét, hogy ilyen kemény mezőnyben győzhetett. A győztes bármilyen formában hangot adhat örömének, csak a többi kutyást nem sértheti meg.

Minden kiállítónak a zárásig a kiállítás területén illik maradni, mert a nézőközönség nem az üres területre kíváncsi.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)