Kopók
Amerikai mosómedvekopók
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Szentivánszky Viktor  |  2011. július 31.

Amerikai mosómedvekopók

Európában ritkán lehet hallani az amerikai mosómedvekopókról. Ez persze egyáltalán nem meglepő, hiszen a legnagyobb populáció az Amerikai Egyesült Államok északkeleti részén él. A déli, közép-nyugati, nyugati területeken és Kanada bizonyos részein a fajta a vadászok körében viszonylag népszerű, de ezen kívül kevés háztartásban fordul elő. Az USA északkeleti vidékén csak néhány mosómedvekopó-klub és vadászklub működik, ami nehezíti a fajta megismertetését. Sok helyen az átlagemberek számára is ismeretlenül cseng a fajta neve.


A déli, közép-nyugati, nyugati területeken és Kanada bizonyos részein a fajta a vadászok körében viszonylag népszerű, de ezen kívül kevés háztartásban fordul elő. Az USA északkeleti vidékén csak néhány mosómedvekopó-klub és vadászklub működik, ami nehezíti a fajta megismertetését. Sok helyen az átlagemberek számára is ismeretlenül cseng a fajta neve.

 

Amerikában a mosómedvekopónak - angolul coonhound, a mosómedve (raccoon) nevéből - hat fajtáját tenyésztettek ki. A fekete-cser mosómedvekopó volt az első, amelyet hivatalosan is bejegyeztek, ma is ez a legelterjedtebb változat. A többit - vörös, angol, kék pettyes, treeing walker, plott - az UKC (Egyesült Kennel klub) egymás után ismerte el, és ma már mindegyik fajtának van saját standardja. A ma élő mosómedvekopók túlnyomórészt a rókakopók (foxhoundok) leszármazottjai. A mosómedvehajsza rendkívül kemény, embert és kutyát próbára tevő vadászsport. A mosómedvekopók kemények, fáradhatatlanok, makacsul ragaszkodnak a feladat végrehajtásához.

A mosómedvéről érdemes annyit tudni, hogy hazája eredetileg Észak- és Közép-Amerika; Kanada, az USA és Mexikó volt. elsősorban a víz közelében érzi jól magát, de bárhol előfordul, ahol emberek élnek. Nem válogatós: bármit elfogyaszt, s ha nincs más, a városok kukáiban kutat. Több kísérlet történt a háziasítására, ám kedvencnek nem igazán alkalmas, mivel hajlamos kárt okozni a környezetében. Az európai telepesek kezdettől fogva vadászták prémje miatt, az 1920-as években pedig egyenesen divatba jött a mosómedvebunda. Az állatokat mai napig tenyésztik a szőrméjükért. Európában és Ázsiában is nyíltak mosómedvefarmok, és az elszökdösött példányok a helyi körülményekhez alkalmazkodva elszaporodtak. Az USA-ban a mosómedvék vadászata azért népszerű, mert a földművesek féltik tőlük a földjeiket és gyümölcsöseiket. A mosómedvék ugyanis - szerencsétlenségükre - gyakran dézsmálgatják a sokféle ízletes termést. Az emberen kívül számos ragadozó pusztítja őket (sasok, prérifarkasok, farkasok, baglyok, kígyók stb.).

 

A mosómedvekopók története

Az első telepesek kopóikkal elsősorban rókára vadásztak. Ezek a kutyák még nem rendelkeztek a mai "treeing" ebek ösztöneivel. Az igény is csak később jelentkezett egy új fajta kialakítására, hiszen fokozatosan nőtt a kereslet a prémek iránt. Az amerikai kontinens északi részén már az 1700-as években kitenyésztették a "treeing hounds" típusú kutyákat, azaz a vadat fára felkergető kopókat. Az új fajtának alkalmazkodnia kellett az éjszakai vadászathoz, és jól kellett tűrnie az időjárás viszontagságait. Az új elvárások révén fejlődött ki az amerikai mosómedvekopó.

A fekete-cser, a vörös, az angol, a kék pettyes, a treeing walker és a plott mosómedvekopók első ránézésre nagyon hasonlítanak egymásra, de ennek ellenére önálló fajtaként léteznek, és saját standardjuk van. A hasonlóságokat érdemes azonban kiemelni. A mosómedvekopók kitűnő úszók, alakjuk áramvonalas, és nagyon szeretik a vizet. A testüket borító rövid szőr gyorsan megszárad. A hosszú pofa és a lelógó fülek miatt a kutyák ábrázata szomorkásnak tűnik, a látszat azonban csal, hiszen a szomorúság távol áll ezektől a fajtáktól.

A mosómedvekopók közös vonása az élénkség, energikusság, állhatatosság. A munkakutyaként dolgozó mosómedvekopók makacsul ragaszkodnak a kiadott parancs teljesítéséhez. Fáradhatatlanul követik a nyomokat, élvezik az eredményesen végződő küldetéseket. Hangjuk messzire hallatszó, jellegzetes csaholás. Szervezetük ellenálló, jól viselik a fizikai fáradtságot, és a fájdalomtűrő képességük is nagy. Nagyon lelkesek, kommunikatívak, és imádják a gazdájukat.

A mosómedvekopók sokoldalú kutyák. őseikhez hasonlóan ma is üldözik a medvét, a szarvast, a rókát, a pumát, az amerikai hiúzt, az oposszumot, a vaddisznót és nem utolsósorban a mosómedvét. Néhányan esküsznek rá, hogy kiválóan alkalmasak a madarak elejtéséhez is. Azokon a helyeken, ahol elterjedt a fajta, a vadászok számára hatalmas jutalmat tűznek ki egy-egy versenyen. Az Amerikai Kennel klub is közzéteszi a különféle terepversenyek, az éjszakai és vízi versenyek éves kalendáriumát.

 

Vadászeb vagy családtag?

A mosómedvekopók azonban nemcsak vadászkutyák. Jól szocializálhatók, lehetnek családi kedvencek, betölthetik a játszótárs szerepét is. Szívesen élnek kényelmes körülmények között, ha lehetőségük nyílik rá. Néhány tenyésztő hangsúlyozza, hogy a kenneljükből származó mosómedvekopók ideális családtagok, mivel napközben szívesen hevernek a heverőn vagy a kandalló előtt. A legtöbb kennel kutyái azonban elég aktívak. Imádják az ember társaságát, ezért nem valók sokat dolgozó gazdák mellé, akik még sétálni is alig érnek rá. Nem "önsétáltató" kutyák, szükségük van a gazdájuk felügyeletére és döntéseire, hogy ne kerüljenek bajba. A hét minden napján teljesen magára hagyott, a hátsóudvarban unatkozó mosómedvekopók egy része azonban akár ugatóművésszé vagy szökőbajnokká is előléptetheti magát. A mosómedvekopók bármit képesek utánozni, akár a kaput is ki tudják nyitni a mancsukkal.

Időnként vita támad a mosómedvekopók tartói között, mivel az egyik oldal szerint a mosómedvekopónak nem feltétlenül lételeme a vadászat, és szívesebben látja a fajtát családtagként és házőrzőként, míg a másik oldal ragaszkodik a hagyományos munkakutya-szerepkörhöz. tulajdonképpen mindkét oldalnak igaza lehet valahol. A mosómedvekopók számára a vadászat játék, de ha nincs rá lehetőségük, máshoz is könnyen alkalmazkodnak. Jól megférnek más kutyákkal, sőt kedvelik más kutyák társaságát. Természetesen ölebek már a termetük miatt sem lesznek sohasem, de jól integrálódnak a család életébe.

Sok tenyésztő azon az állásponton van, hogy a mosómedvekopók nem mindenkivel érzik jól magukat, annak ellenére, hogy családszeretők, és jól kijönnek a gyerekekkel. Érdemes taníttatni őket, sokan kiképeztetik a kutyájukat. Megfelelő oktatás mellett ezek a kutyák elfogadják, hogy napközben a házat kell őrizniük, de a napi játékra, heti kirándulásokra, vagy legalább a nagyobb sétákra szükségük van. A helyes viselkedést elsajátító mosómedvekopóval akár együtt is lehet kocogni reggelente.

 

Négyezer dolláros szimat

A vadászaton kívül a mosómedvekopók talán legfontosabb értéke abban rejlik, hogy képesek a nyomolvasásra, és ezáltal emberek felkutatására is. A képen látható fekete-cser mosómedvekopót is erre a feladatra képezték ki. King, gazdájával, Misty Nagellel gyakran tesz látogatást óvodákban, iskolákban, öregek otthonaiban. Nagel ekkor ismerteti a mosómedvekopók történetét, beszámol a kutyák képességeiről, és a már teljesített küldetésekről. King különlegessége, hogy egy ideig a parti őrség hajóin gyakorlatozott. A mosómedvekopók ugyanis a vizes területeken sem veszítik el a szagnyomokat. A pusztító hurrikánok után a mentőalakulatok gyakran vetik be őket a túlélő emberek és állatok felkutatására. A Katrina hurrikánt követően sok mosómedvekopónak nyílt alkalma arra, hogy bizonyítsa állhatatosságát és munkakedvét. A mentőcsapatok nagy kockázatot vállaltak, mivel a kiváló képességű ebek nagymértékben ki voltak téve a fertőzésveszélynek.

A mosómedvekopók ára egyrészt fajta szerint változik, másrészt a tenyésztők szerint a kiállítási ebek és a vadászkutyák értékesebbek. Az életmentésre hivatott kutyák a legdrágábbak. Egy kölyökkutya ára 100 dollár (20 ezer Ft) és 600 dollár (120 ezer Ft) között mozog. A legjobb szimatú ebek, a kiállítási vagy az életmentő kutyák ára azonban elérheti akár a 4000 dollárt, azaz a 800 ezer forintot is!nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)